Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σωματείο εργαζομένων Eurobank: Η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, αυτόνομη και συστημική

tags :
Σωματείο εργαζομένων Eurobank: Η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, αυτόνομη και συστημική
Η Eurobank ήταν ιδιωτική, αυτόνομη και συστημική και έτσι πρέπει να παραμείνει, τονίζουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας
Την άμεση ανάγκη επανάκτησης της τραπεζικής πίστης και θωράκισης των τραπεζών, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματεπίο Εργαζομένων της Eurobank.
Παράλληλα τονίζει ότι η Eurobank ήταν ιδιωτική, αυτόνομη και συστημική και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Η ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρει:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι καταστάσεις που βιώνουμε ως πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και ως τραπεζοϋπάλληλοι είναι πρωτοφανείς από την μεταπολεμική περίοδο και μετά…
Η ραγδαία επιδείνωση της Οικονομίας τους τελευταίους μήνες αποτυπώνεται ανάγλυφα από την χθεσινή Έκθεση-κόλαφο, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων με πλήρη αιτιολόγηση του πως φτάσαμε έως εδώ…
Αποδείχτηκε περίτρανα η θέση του Σωματείου μας που είχε δημοσιοποιηθεί στις 18 και 22/06/2015, ότι:
- Οικονομία χωρίς Τράπεζες δεν υπάρχει.
- Τραπεζοϋπάλληλοι χωρίς Τράπεζες δεν υπάρχουν.
- Οικονομία, Τραπεζοϋπάλληλοι, Τράπεζες εκτός των Ευρωπαϊκών θεσμών και της ζώνης του ευρώ οδηγούνται στα «βράχια»…
Τώρα όλοι μετράνε τις απώλειες της Τραπεζικής Αργίας και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις Τράπεζες (Capital Controls) που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την εβδομαδιαία μείωση του Α.Ε.Π. της χώρας κατά 2,8 δις ευρώ!!!!
Τώρα όλοι πετροβολάνε τα σχέδια επί χάρτου που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για αντικατάσταση του τραπεζικού συστήματος (και των εργαζομένων σε αυτό) με «παράλληλο» (υποκλοπή των Α.Φ.Μ. της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και δημιουργία… μυστικών λογαριασμών!!!).
Όλα αυτά όμως με χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας και κυρίως την μην επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς κόστισαν ακριβά…
Η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά, χάθηκαν 37 δις ευρώ καταθέσεις, πάγωσαν οι επενδυτικές αποφάσεις και οι εμπορικές συναλλαγές, μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη, το Δημόσιο κήρυξε στάση πληρωμών και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο εξαϋλωθήκαν. Αναμενόμενη η εκτίναξη της ανεργίας και η παραπέρα φτωχοποίηση των πολιτών…
Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση εξάρτηση από τις δυσμενείς εξελίξεις που σημειώθηκαν και επηρεάζουν το μέλλον τους, γι’ αυτό δεν μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι ανεξάρτητα από κόμματα ή κυβερνήσεις. Ο ισοπεδωτικός λαϊκισμός που είχε κυριαρχήσει το τελευταίο 6μηνο στην χώρα «δεν μπορούμε να πάμε χειρότερα», άρα δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν ανατραπούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους οποίους ανήκει η χώρα, έχει πλέον καταρρεύσει.
Την απάντηση την δίνει (προειδοποιητικά) το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην χθεσινή Έκθεση του:
«Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη»…
Την απάντηση την έδωσε και η ίδια η Κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό επικεφαλής στη νέα προσπάθεια σωτηρίας της χώρας…
Πρέπει ΟΛΟΙ να συμβάλουμε στην επαναφορά της χώρας στο συνετό δρόμο της επούλωσης των πληγών της Κοινωνίας, της σταθεροποίησης της Οικονομίας και της δόμησης συνθηκών βελτίωσης της.
Θεωρούμε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική κατάσταση της χώρας, την Κοινωνία και την Οικονομία, άρα και για τους εργαζόμενους, με κύριο ζητούμενο την διασφάλιση της απασχόλησης. Η χρεοκοπία και το Grexit δεν έχουν εκλείψει ως κίνδυνοι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης του Γ.Π.Β., αλλά και πολλών άλλων ανεξάρτητων πηγών.
Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι το πρώτο ζητούμενο στην πορεία της ανάκαμψης.
Η οριστική ρύθμιση των επισφαλών δανείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα, όπως η επαναφορά των καταθέσεων σε περιβάλλον ασφαλές και σταθερό…
Η θεραπευτική αγωγή για τη νέα τραπεζική κρίση θα πρέπει να αναγνωρίσει και την προσφορά των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Τράπεζες και την προστασία των ΜΕΤΟΧΩΝ τους.
Οι φημολογούμενες νέες ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ των Τραπεζών (οι 4 να γίνουν… 2) όχι μόνο δεν επιφέρουν συνέργειες, αλλά θα δημιουργήσουν και ένα κλειστό ολιγοπώλιο που θα διαμορφώνει την αγορά ασύδοτα. Αυτό θα επιφέρει νέα βαρύτατα τραύματα στον πιο παραγωγικό ιστό του Ιδιωτικού Τομέα της Οικονομίας, τους τραπεζοϋπάλληλους, αφού ο μόνος λόγος για να γίνουν είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους των Τραπεζών…
Αυτό περνάει μέσα από την μείωση του Προσωπικού τους και είναι απαράδεκτο…
Απαράδεκτο επίσης είναι να καταστραφούν όσοι επένδυσαν στις Τράπεζες κατά την διάρκεια της κρίσης, γιατί δεν βλέπουμε μετά με ποιο τρόπο θα ξαναπατήσει στο μέλλον επενδυτής στην Ελλάδα…

Eurobank: Τράπεζα και Εργαζόμενοι Τραπεζική Αργία (28/06/2015 – 19/07/2015)

Όπως τονίσαμε στη Νο 004/01-07-2015 ανακοίνωση μας τα 150 + 24 καταστήματα της Eurobank σε επιλεγμένες περιοχές δέχτηκαν πρώτα το ωστικό κύμα της εξυπηρέτησης των συνταξιούχων πελατών μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες με απόλυτη επιτυχία χάρις στην αφοσίωση, υπευθυνότητα και εργατικότητα του Προσωπικού και την σωστή οργάνωση της Τράπεζας.
Η σταδιακή απελευθέρωση τραπεζικών εργασιών και η λήξη της Τραπεζικής Αργίας (Δευτέρα 20/07/2015) αποτελεί συνέχεια του βασικού προβλήματος της πελατείας των Τραπεζών (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων) και συνέχεια των προσπαθειών των εργαζομένων σε πιο ομαλές συνθήκες, αλλά πάντα δύσκολες.
Πίσω από τις προσπάθειες του ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ της Τράπεζας και του Προσωπικού της 1ης Γραμμής ήταν διαρκώς ενεργοποιημένες όλες οι υποστηρικτικές μονάδες των ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ της Τράπεζας και το Προσωπικό τους που δούλεψε εξίσου ακατάπαυστα.
Από τους εργαζόμενους στην Μηχανογράφηση μέχρι τα μέλη των Νομικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Φυσικής Ασφάλειας της Τράπεζας.
Όλες οι μονάδες δούλεψαν με εξαιρετικό επαγγελματισμό, πολλές ώρες (και πέραν ωραρίου), με μεγάλη πίεση και άγχος, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών και την δημοσιοποιημένη αναγνώριση της Διοίκησης, από την οποία έχουμε εξασφαλίσει την πλήρη αποζημίωση της πέραν του νομίμου ωραρίου εργασίας, για όλους…
Αιχμή της όλης προσπάθειας που ανάδειξε και την σύγχρονη τραπεζική, αλλά και την εντυπωσιακή πρωτοπορία της Eurobank στην ηλεκτρονική τραπεζική εξυπηρέτηση (Προσωπικό έμπειρο-τεχνολογία αιχμής) ήταν οι μονάδες της Τράπεζας στο Ε-Βanking, στο Phone Banking και στις Υπηρεσίες των ATM’s…
Όλοι υπερέβαλαν εαυτούς!

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Eurobank

Απόδειξη όλων των πιο πάνω είναι και τα στοιχεία που παραθέτουμε, ενδεικτικά της όλης προσπάθειας σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5,6 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω ΑΤΜ’s
Εξυπηρετήθηκαν περίπου 200.000 συνταξιούχοι από τα ταμεία των καταστημάτων
Μετακινήθηκαν πάνω από 1.100 στελέχη καταστημάτων (πάνω από το ¼ όλου του Δικτύου) σε άλλες θέσεις για να βοηθήσουν (άλλα καταστήματα, άλλες μονάδες)
Εκδόθηκαν πάνω από 125.000 χρεωστικές κάρτες
Εκδόθηκαν πάνω από 26.000 κωδικοί e-banking
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7,6 εκατομμύρια συναλλαγές στο e-banking
Πάνω από 380.000 κλήσεις πελατών στο Europhone

Το μέλλον της Eurobank

Η υπεύθυνη απάντηση σε κάθε «καλοθελητή» στοιχειοθετείται από τρία (3), επί του παρόντος, στοιχεία που δεν αμφισβητούνται:
1. Η Eurobank είναι η μόνη ιδιωτική (αμιγώς) Τράπεζα της χώρας (ποσοστό 65%) και απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του μεγαλομετόχου της (Fairfax) με δημόσια δήλωση του επικεφαλής της κ. Πρεμ Γουάτσα, στις 6 Ιουλίου, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες περιήλθε το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αναμένεται (και έχει εκδηλωθεί) το επενδυτικό ενδιαφέρον του και για την επόμενη ημέρα της Τράπεζας.
2. Παρά την αρνητική συγκυρία και τον εύλογο κλονισμό της τραπεζικής πίστης η Eurobank, με υπόλοιπα 30 Ιουνίου 2015, διαθέτει 24,2 δις ευρώ καταθέσεις, εκ των οποίων τα 17,7 δις ευρώ είναι καταθέσεις ιδιωτών και τα 6,5 δις ευρώ επιχειρήσεων. Την Τράπεζα την εμπιστεύονται 5.860.000 ιδιώτες καταθέτες και 111.000 εταιρείες!!!
3. Η Eurobank ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της…
Κατά την διάρκεια της κρίσης εξαγόρασε τις τ. Τράπεζες του Νέου Τ.Τ. και της Νέας Proton Bank.
Στο απόγειο της κρίσης και με την «δαμόκλεια σπάθη» των capital controls, ανακοίνωσε, από κοινού με την ALPHA BANK (17 Ιουλίου 2015), την εξαγορά του Δικτύου των καταστημάτων της ALPHA BANK στην Βουλγαρία (83 καταστήματα - 740 εργαζόμενοι), μέσω της Postbank ενισχύοντας τις εκεί καταθέσεις της κατά 254 εκ. ευρώ και τις αντίστοιχες χορηγήσεις κατά 410 εκ. ευρώ. Η Postbank (θυγατρική της Eurobank) θα διαθέτει πλέον στην Βουλγαρία δίκτυο άνω των 200 καταστημάτων και θα απασχολεί περί τους 3.000 εργαζόμενους.
Πλέον κατέχει την 4η θέση στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας!

Συμπέρασμα

Η περίοδος που διανύουμε είναι ρευστή, αλλά αναστρέψιμη.
Η κίνδυνοι δεν έχουν μεν εκλείψει, αλλά μπήκαμε σε δρόμο ομαλοποίησης και οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτό.
Είναι απαραίτητη η ηρεμία στο πολιτικό επίπεδο, όπως και η ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης που έχει αρχίσει να οικοδομείται.
Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, ούτε τα τραύματα της Κοινωνίας θα επουλωθούν, ούτε η ανάκαμψη της Οικονομίας είναι ορατή.
Η διαφύλαξη του τραπεζικού συστήματος αποτελεί εθνική ανάγκη και εθνικό καθήκον.
Οι εργαζόμενοι απέδειξαν και την αφοσίωση τους στην εργασία τους και την αξία τους μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Δεν θα γίνουν νέα εξιλαστήρια θύματα κανενός…
Ειδικά οι εργαζόμενοι στο σ ύ ν ο λ ο της Eurobank πέτυχαν εντυπωσιακά και καταγεγραμμένα αποτελέσματα στο πιο κρίσιμο διάστημα, αυτό της Τραπεζικής Αργίας.
Δικαιούνται να ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, όπως όλοι οι πελάτες που εμπιστεύονται την Eurobank και οι μέτοχοι που την στηρίζουν…
Η Τράπεζα ήταν ιδιωτική, αυτόνομη και συστημική και έτσι πρέπει να παραμείνει και αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν!
Το Σωματείο μας έχει υποβάλει προς την Διοίκηση τις προτάσεις του για όλα αυτά τα θέματα.
Στηρίζουμε την απασχόληση, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Προσωπικού χωρίς να κουβαλάμε την γραμμή κανενός κόμματος και την σκοπιμότητα καμιάς άλλης πολιτικής.
Αυτό στην πράξη το έχουμε αποδείξει με την δική σας στήριξη και ευρεία εμπιστοσύνη που υπερβαίνει το 97%.

Για το Δ.Σ. του Union Eurobank
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Στάθης Χαρίτος Γιάννης Σιδεράτος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης