Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα των ΑΜΚ των τραπεζών στη συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου - Στόχος να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2015

Το χρονοδιάγραμμα των ΑΜΚ των τραπεζών στη συνάντηση Στουρνάρα - Τσακαλώτου - Στόχος να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2015
Στουρνάρας και Τσακαλώτος είχαν νωρίτερα συναντήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών
Το χρονοδιάγραμμα του νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.
Όπως δήλωσαν πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των κ. κ. Στουρνάρα και Τσακαλώτου, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του 2015.
Πρόκειται για κάτι που έχει πολλάκις αναφέρει το www.bankingnews.gr, καθώς η ολοκλήρωση των νέων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών έως τα τέλη του 2015 εξαλείφει τον κίνδυνο εφαρμογής της μεθόδου του bail-in, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2016.
Οι κ. κ. Τσακαλώτος και Στουρνάρας εξέτασαν, επίσης, διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπό το καθεστώς των capital controls, ενώ συζήτησαν και το μείζον ζήτημα αντιμετώπισης των NPLs.
Νωρίτερα τόσο ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, όσο και ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.
Στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - δανειστών βρέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς εκτός της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, βασικές προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς είναι η διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και οι προσπάθειες για χαλάρωση των capital controls.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από το μεσημέρι της Παρασκευής το www.bankingnews.gr, οι ανάγκες για νέα κεφάλαια στις τράπεζες, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος και μέχρι το 2018, αλλά και ο ρόλος του νέου ταμείου των αποκρατικοποιήσεων με τα 50 δισ. ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει έως το 2053 ήταν τα θέματα τα οποία συζήτησαν οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% το 2018 κουρεύτηκε στο 3,5%, δεδομένων των δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης που είχαν με τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν θέμα λήψης νέων προαπαιτούμενων.
Ελληνική πλευρά και δανειστές συζήτησαν και για τον ρόλο του νέου ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο, μέσω της λειτουργίας του, και το χρέος να μειώνεται και η ανάπτυξη να ενισχύεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης