Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα δύο σενάρια για νέες ΑΜΚ στις τράπεζες 7-8 δισ και 13 δισ σε τιμές στο ναδίρ - Χωρίς bail in και χωρίς προκαταβολή

Τα δύο σενάρια για νέες ΑΜΚ στις τράπεζες 7-8 δισ και 13 δισ σε τιμές στο ναδίρ - Χωρίς bail in και χωρίς προκαταβολή
Γιατί οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές;
Νέες ΑΜΚ ύψους 7-8 δισεκ. στο βασικό σενάριο και 13 δισεκ. στο δυσμενές, χωρίς προκαταβολή κεφαλαίων και χωρίς bail in στο διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2015 και σε ...τιμές υπερβολικά χαμηλές θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ποιο θα είναι το ύψος των νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών;
Πότε θα υλοποιηθούν οι νέες ΑΜΚ;
Τι θα δείξουν τα stress tests;
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει το bankingnews.gr καθώς έως τον Οκτώβριο η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας της Ελλάδος.

(1η ανακεφαλαιοποίηση το 2009 τα 5 δισεκ. με τις προνομιούχες, 2η ανακεφαλαιοποίηση 2013 με 25 δισεκ. 3η ανακεφαλαιοποίηση 2014 με 8,3 δισεκ και 4η ανακεφαλαιοποίηση Νοέμβριος – Δεκέμβριο του 2015)
Ο στόχος είναι ανακεφαλαιοποίηση χωρίς bail in χωρίς δηλαδή εμπλοκή καταθετών και αυτό θα συμβεί εφόσον οι αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015, πριν ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Να σημειωθεί ότι οι έλληνες τραπεζίτες βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαν επαφές με ΕΚΤ και SSM και αποκόμισαν ορισμένα συμπεράσματα με κυριότερο «βοηθείστε μας ω Ελλάδα για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης»  

Χωρίς προκαταβολή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ΕΚΤ και ο ESM είχαν αρχικά συμφωνήσει να δοθεί μια προκαταβολή 10 δισ. στις ελληνικές τράπεζες ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που θα λάβει χώρα Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2015.
Ωστόσο η DGCom - Directorate General for Competition – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι δεν μπορεί να δοθεί προκαταβολή στις ελληνικές τράπεζες ούτε από τον ESM, ούτε από το ΤΧΣ καθώς εγείρονται θέματα κρατικών ενισχύσεων (state aid).
Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λάβουν κρατική βοήθεια υπό την μορφή προκαταβολής των 10 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση τους, όπως είχε γίνει το 2013.
Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιούσε προκαταβολικά τις ελληνικές τράπεζες και το θέμα του state aid ξεπεράστηκε.
Για το 2015 η κατάσταση είναι διαφορετική και η DGCom προτείνει με την ολοκλήρωση των stress tests να προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου και στην διαδικασία της αύξησης ο μέτοχος των τραπεζών με 55% κατά μέσο όρο δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει είτε μερικώς είτε ολικώς ανάλογα με την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Ο βασικός λόγος που ενώ είχε σχεδιαστεί να δοθεί η προκαταβολή των 10 δισεκ. άμεσα στις ελληνικές τράπεζες αλλά έως τώρα δεν έχει χορηγηθεί είναι αυτός.
Ωστόσο υπάρχουν και δύο νέες ερμηνείες.
1)Η ελληνική κυβέρνηση αν κλείσει την συμφωνία των 86 δισεκ. ή αν λάβει προκαταβολή 24 δισεκ. από την συμφωνία θα μπορούσε να αιτηθεί τα 10 δισεκ. για τις τράπεζες να δοθούν προκαταβολικά βρίσκοντας με την DGCom και την ΕΚΤ μια φόρμουλα που θα ξεπεράσει τους νομικούς σκοπέλους.
2)Υπάρχει και μια δεύτερη ερμηνεία.
Από τις επαφές των τραπεζιτών με τα αρμόδια όργανα ESM, SSM και ΕΚΤ προέκυψε ένα νέο στοιχείο – που έγκαιρα έχουμε επισημάνει στο bankingnews.gr – ότι ίσως να μην χρειαστούν πολλά κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Ορισμένοι εκτιμούν για νέα κεφάλαια 7-8 δισεκ. και άλλοι για 12-13 δισεκ. και σίγουρα όχι 25 δισεκ. ευρώ.
Άρα η έννοια προκαταβολή 10 δισεκ. σε ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να χρειαστεί από 7 έως 13 δισεκ. θα ήταν απόφαση ρίσκου για τους θεσμούς της ΕΕ.
Οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια με όρους πραγματικούς με όρους δυσμενούς σεναρίου σε ένα stress tests έχουν πρόβλημα αλλά….πλησιάζουν τα stress tests.
Στις 10 Αυγούστου ξεκινάει η διαδικασία των AQR , τέλη Αυγούστου προσδιορίζονται οι παράμετροι των stress tests με στόχο 18 ή 25 Οκτωβρίου να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ.

Οριστικά εκτός το bail in….

To bail in η διαδικασία κατά την οποία εμπλέκονται….και οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οριστικά έχει εγκαταλειφθεί για τις ελληνικές τράπεζες.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με ένα συνδυασμό μετόχων ιδιωτών και bail out δηλαδή εμπλοκής των φορολογουμένων μέσω του ΤΧΣ που δανείζεται κεφάλαια για να συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών που θα ολοκληρωθούν Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2015 υποχρεωτικά και νωρίτερα από το 2016.

Το σχέδιο το οποίο είναι υπό διαμόρφωση θα περιλαμβάνει τις εξής  παραμέτρους και παρουσιάζεται με χρονική σειρά εξέλιξης των γεγονότων....

Στις 10 Αυγούστου ξεκινούν τα AQR των stress tests
Στις 10 Αυγούστου ξεκινούν τα AQR τα asset quality review από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει έλεγχο ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, θα αποτιμήσει πόσο έχουν αυξηθεί τα προβληματικά δάνεια και θα αξιολογήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.  
Η διαδικασία ξεκινάει 10 Αυγούστου του 2015 για να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου

Τα stress tests θα ανακοινωθούν 18 ή 25  Οκτωβρίου.
Η υλοποίηση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι το δεύτερο σημαντικότερο θέμα για την Ελλάδα μετά την τύχη της εθνικής οικονομίας.
Δυστυχώς είναι πολύ πιθανό τα κριτήρια στα stress tests να καθοριστούν όχι με τεχνικά δεδομένα αλλά με πολιτικές παραδοχές.
Αν τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση δείξει σημάδια συνεργασίας και η συμφωνία για τα 86 δισεκ. πραγματοποιηθεί σε κλίμα συναίνεσης, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προσδιορίσει τις παραδοχές με τέτοιο τρόπο ώστε οι συνέπειες στις ελληνικές τράπεζες να είναι διαχειρίσιμες.
Αν αντιθέτως υπάρξουν επιπλοκές ή η ΕΚΤ αποφασίσει να ακολουθήσει επιθετική πολιτική εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών και αλλάξει μόνο τις παραδοχές για την αποτίμηση των δανείων και εγγυήσεων που έχουν οι τράπεζες έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει τότε αυτομάτως ακόμη και τα 25 δισεκ. μπορεί να χρειαστούν.
Τα stress tests που ξεκινούν στις 10 Αυγούστου με τα AQR τα assets quality review θα εξελιχθούν ως εξής.
Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν οι παραδοχές μακροοικονομικές και μικροοικονομικές στο βασικό και δυσμενές σενάριο ενώ τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν 18 ή 25 Οκτωβρίου του 2015.
Το bankingnews επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση για τις παραδοχές που μπορεί να υιοθετηθούν, τις κεφαλαιακές ζημίες και τις κεφαλαιακές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.
Να αναφέρουμε προκαταβολικά ότι η ανάλυση μας είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί όταν θα ανακοινωθούν οι μακροοικονομικές παραδοχές οι οποίες ακόμη δεν έχουν καθοριστεί σε βάθος 3ετίας.

Ποιες θα είναι οι παράμετροι για την υλοποίηση των stress tests των τραπεζών;
1)Ως βάση για τις μακροοικονομικές παραδοχές λαμβάνονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση -4% του ΑΕΠ για το 2015 και -1,75% για το 2016.
Ας υποθέσουμε ότι στο δυσμενές σενάριο adverse scenario η ύφεση για το 2015 στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο -5% και το 2016 στο -2% αντί σωρευτικά ύφεση -5,75% το 2015 με 2016 εκτιμηθεί ύφεση στην διετία 2015 με 2016 περίπου -7% επί του ΑΕΠ.
2)Η αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος στην διετία 2015 με 2016 να φθάσει στο -7,5% με -8%
3)Η ανεργία να διαμορφωθεί ξανά στο 27%
4)Οι τιμές των ακινήτων υποχωρήσουν εκ νέου -20% στην 2ετία 2015 με 2016
5)Να εκτιμηθεί ότι τα credit loss projections CLPs μελλοντικές αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου θα στηριχθούν σε παραδοχή στο δυσμενές σενάριο για 50% που σημαίνει 105 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή 21 δισεκ. περισσότερα από το α΄ τρίμηνο του 2015.
6)Να εκτιμηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος στο εξωτερικό.
7)Ο στόχος στο βασικό σενάριο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 8% και 5,5% στο δυσμενές σενάριο.
8)Να αποτιμηθεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (προ προβλέψεων έσοδα και πωλήσεις θυγατρικών)
9)Να αποτιμηθεί ότι με βάση τα stress tests του 2014 τα AQR κατέληξαν σε ζημία -7,34 δισεκ. κεφαλαιακό έλλειμμα -8,64 δισεκ. και κεφαλαιακές ανάγκες -2,7 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες
10)Να αποτιμηθεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δικαιολογήσει πειστικά γιατί σε διάστημα ενός έτους προέκυψαν νέες μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες (προφανώς υπάρχει αιτιολογία νέα μεγάλη ύφεση στην εθνική οικονομία, capital controls και αύξηση των NPLs, δραματική καθίζηση των εσόδων και ζημίες σε πλήθος εταιριών, πολιτική αβεβαιότητα κ.α.).
11)Το βασικό σενάριο θέλει ότι DTA και DTC θα αποτιμηθούν στα stress tests του Οκτωβρίου του 2016 και όχι του 2015, ωστόσο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να προβλεφθεί καθώς από τα 27 δισεκ. κεφάλαια τα 14 δισεκ. είναι λογιστική αναβαλλόμενη φορολογία.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests; - Τα δύο βασικά σενάρια
Με βάση τις 10 προαναφερόμενες παραδοχές προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία είναι τα εξής
Α)Η κεφαλαιακή ζημία επί των υφιστάμενων κεφαλαίων, αυτό που ορίζεται ως κεφαλαιακό έλλειμμα μπορεί να φθάσει στα 19 δισεκ. ευρώ.
Τι σημαίνει -19 δισεκ. ευρώ;
Οι τράπεζες διαθέτουν με όρους core tier 1 και προ της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών και της αναβαλλόμενης φορολογίας (προσμέτρησε στα κεφάλαια στα stress tests του Οκτωβρίου του 2015) περίπου 27 δισεκ.
Τα 19 δισεκ. είναι η κεφαλαιακή ζημία το κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το σενάριο των stress tests άρα 27 -19 δισεκ. = απομένουν 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Οι τράπεζες βρίσκονται με θετική καθαρή θέση, στοιχείο πολύ ουσιώδες για το resolution που θα σημειωθεί και το…bail in που αποκλείεται μεν αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο.
Β)Να δώσουμε ένα παράδειγμα ώστε να καταστεί κατανοητό πως λειτουργούν τα stress tests.
Στην Eurobank π.χ. που διαθέτει 5 δισεκ. κεφάλαια προκύπτει 4 δισεκ. κεφαλαιακό έλλειμμα.
Η τράπεζα από 14,2% core tier 1 στο stress tests υποχωρεί στο -2,8%.
Η απομείωση αυτή είναι εικονική γιατί τα κεφάλαια δεν χάνονται πραγματικά αλλά μόνο εικονικά στο stress tests, ωστόσο όπως έχει αποδείξει η πραγματικότητα ζημίες οι τράπεζες θα υποστούν λόγω της βαθιάς ύφεσης αυτό είναι 100% βέβαιο.
Η Eurobank στο παράδειγμα μας υποχρεούται να καλύψει το χάσμα μεταξύ 2,8% core tier 1 και 5,5% που μάλλον θα είναι το δυσμενές σενάριο για core tier 1.
Γ)Στα δύο σενάρια που παρουσιάζουμε στον μεν αισιόδοξο οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, δηλαδή οι ανάγκες για νέες ΑΜΚ είναι 7-8 δισεκ. και στο δεύτερο σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 13 δισεκ. ευρώ δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ.

Τράπεζες

Εθνική

Alpha

Eurobank

Πειραιώς

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες 2015 Σενάριο 1

2 δισ

1,5 δισ

1,5 δισ

2 δισ

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες σενάριο 2

3-4 δισ

2,5 δισ

2,5 δισ

3-4 δισ

Κεφαλαιακή ζημία επί των υφιστάμενων κεφαλαίων

-5 δισ

-4,85 δισ

-4 δισ

-5,2 δισ

Κεφάλαια 2015

7,8 δισ

7 δισ

5 δισ

7,1 δισ

CT1

12,1%

13,1%

14,2%

12%

Κεφάλαια 2015 Βασ. ΙΙΙ

5,6 δισ

6,9 δισ

4,1 δισ

6,7 δισ

CT1 Βασ. ΙΙΙ

8,7%        

12,6%

12,6%

11,3%

Κεφάλαια 6μηνου 2014

9,4 δισ

8,6 δισ.

6,54 δισ

8,9 δισ

DTA 2015

3,85 δισ

3,7 δισ

3,92 δισ

4 δισ

Κεφάλαια χωρίς το DTA με Βασ ΙΙΙ

2,6 δισ

3,4 δισ

400 εκατ

2,7 δισ

Επεξεργασία στοιχείων

Η αναβαλλόμενη φορολογία αργότερα
Το ζήτημα της αναβαλλόμενης είναι καίριο για τις ελληνικές τράπεζες γιατί σε σύνολο 23,5 δισεκ. κεφαλαίων με όρους Βασιλείας ΙΙΙ τα 14 δισεκ. είναι λογιστικά κεφάλαια, αναβαλλόμενη φορολογία DTA.
Είναι πιθανό η λύση για τον αναβαλλόμενο φόρο να λάβει πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά άρα μπορεί να καθυστερήσει και να μην αποτιμηθεί στα stress tests του Οκτωβρίου του 2015 που θα αφορούν μόνο τις ελληνικές τράπεζες αλλά στα νέα stress tests του Οκτωβρίου του 2016 που θα αφορούν όλες τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης.  

Νέες ΑΜΚ στις τράπεζες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2015
Ο χρόνος της ανακεφαλαιοποίησης είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.
Όλοι θέλουν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του διαστήματος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2015 και πριν το 2016.
Ο βασικός στόχος είναι να μην εμπλακεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στα γρανάζια των σκληροπυρηνικών της Ευρώπης που θα ήθελαν να υπάρξει bail in στις ελληνικές τράπεζες.
Η διαδικασία του bail in καθορίζεται ήδη από την ντιρεκτίβα 4119 του Αυγούστου του 2013.

Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες
Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και όχι ο ESM ώστε να μην υποστεί dilution το ελληνικό κράτος ως μέτοχος των τραπεζών στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει στις νέες ΑΜΚ χωρίς τον περιορισμό των τιμών των προηγούμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, κοινώς το Ταμείο θα μπορεί να καλύπτει τις ΑΜΚ και σε τιμές δραματικά χαμηλότερες από τις προηγούμενες αυξήσεις.
Επειδή θα υπάρξουν reverse split πχ.. 10 προς 1 είναι προφανές τι πρόκειται να συμβεί.

Γιατί οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές;
Το 2013 παρ΄ ότι οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με χρηματιστηριακούς όρους δικαιολογούνταν, ωστόσο σημειώναμε εκείνη την περίοδο ότι στρατηγικά οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να υλοποιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Επειδή οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν ήταν συμπληρωματικές αλλά οι τράπεζες δημιουργούσαν στην κυριολεξία εκ του μηδενός ίδια κεφάλαια οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου έπρεπε να είναι πολύ χαμηλές.
Το 2013 οι τράπεζες μηδένισαν τα κεφάλαια τους είτε βρέθηκαν με αρνητική καθαρή θέση και έχτισαν εκ του μηδενός την κεφαλαιακή επάρκεια.
Όσο ποιο χαμηλά προσδιορίζεται η τιμή μιας αύξησης κεφαλαίου, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου μπορεί να έχει.
Το 2013 οι παλαιοί μέτοχοι είχαν καταστραφεί, το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιούσε τις τράπεζες και ως εκ τούτου η ορθή στρατηγική επιλογή ήταν χαμηλές τιμές.
Θυμάμαι ότι το θέμα αυτό το είχαμε θίξει στο ΤΧΣ, το οποίο έκρινε ότι οι χαμηλές τιμές είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Οι τιμές καθορίστηκαν, οι αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν, τα warrants έλαβαν ως βάση τις τιμές των ΑΜΚ του 2013 και εν συνεχεία την ιστορία την γνωρίζετε.
Το 2014 στην νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου προστέθηκαν 8,3 δισεκ. άρα η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ήταν συμπληρωματική επικράτησε η άποψη της διασφάλισης των μετόχων που είχαν επενδύσει το 2013.
Θυμόμαστε τον αγώνα των τραπεζών να προσεγγίσουν το «ιδανικό» μοντέλο της Alpha η οποία επειδή δεν είχε αρνητική καθαρή θέση το 2013 και μετά την εξαγορά της Emporiki bank και των 3 δισεκ. που έλαβε από την Credit Agricole είχε την πολυτέλεια να υλοποιήσει ΑΜΚ σε τιμή υψηλότερη του 2013.
Από κοντά και η Πειραιώς που εξαγόρασε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και μετέτρεψαν την αρνητική καθαρή θέση σε θετική.
Το 2014 οι τιμές των ΑΜΚ προσδιορίστηκαν περισσότερο με όρους μετόχων, οι παλαιοί μέτοχοι να μην υποστούν dilution και το ΤΧΣ να μην εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές των ΑΜΚ του 2013.
Το 2014 το ΤΧΣ δεν συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Η στρατηγική του 2014 με τα δεδομένα του 2015 ήταν τραγικά λάθος αλλά το 2014 πάλι εμείς ήμασταν αυτοί που υποστηρίξαμε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές.
Το 2015 Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέα ανακεφαλαιοποίηση, νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ΑΜΚ θα είναι 7-8 δισεκ. θα είναι 13 δισεκ. το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει τεράστια σημασία.
Αν οι ΑΜΚ είναι 7-8 δισεκ. τότε είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και ιδιώτες, νέοι ιδιώτες ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Αν οι ΑΜΚ είναι 13 δισεκ. τότε μάλλον και τα 13 δισεκ. θα τα επενδύσει το ΤΧΣ.
Η άποψη μας θα διατυπωθεί με πολύ σαφή τρόπο.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές, ακόμη και εξευτελιστικές.
Γιατί;
Οι ΑΜΚ του 2013 δημιούργησαν εκ του μηδενός κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2014 συμπλήρωσαν κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2015 θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου επανεκκίνησης.
Κατά την διαδικασία επανεκκίνησης, ο κινητήρας σβήνει και παίρνει πάλι εμπρός.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα δέλεαρ για τον νέο διεθνή ξένο επενδυτή άπαξ και οι τράπεζες 2015 και 2016 θα εμφανίζουν ζημίες.
Ποιο είναι το δέλεαρ όχι απλά οι χαμηλές τιμές αλλά οι εξευτελιστικές τιμές.
Αν οι τράπεζες θέλουν να πετύχουν τον στρατηγικό στόχο και να μην επαναληφθεί το λάθος του 2013 και το λάθος του 2014, να επιλέξουν τιμές σε ΑΜΚ σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Θα υποστεί dilution το ΤΧΣ, θα υποστεί dilution ο παλαιός ιδιώτης μέτοχος θα σκεφθούν πολλοί.
Η απάντηση είναι απλή, αυτό είναι παντελώς αδιάφορο.
Αν θέλουμε στρατηγικά να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο, όχι τον βραχυχρόνιο αλλά τον μακροχρόνιο θα πρέπει οι τιμές των ΑΜΚ να υλοποιηθούν σε ακραία εξευτελιστικές τιμές.
Βεβαίως αυτό σημαίνει επιθετικά reverse split γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν ΑΜΚ κάτω των 0,30 ευρώ των ονομαστικών τους αξιών.
Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τιμή των τραπεζών στις ΑΜΚ αλλά αν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι επαρκείς ώστε να περάσουν με άνεση και τα stress tests του 2016.
Οι τράπεζες ας τολμήσουν το αυτονόητο.
Τιμές ΑΜΚ του 2015 σε τιμές…..δραματικά χαμηλές.
Όσοι το τολμήσουν θα κερδίσουν.

Εκτιμήσεις για τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών

Τράπεζα

Τιμή ΑΜΚ 2015 Ε

Τιμή ΑΜΚ 2014

Τιμή ΑΜΚ 2013

Εθνική

Προ RS 0,30-0,40

2,20

4,29

Πειραιώς

Προ RS 0,15-0,10

1,70

1,71

Eurobank

Προ RS 0,05           

0,31

1,54

Alpha bank

Προ RS 0,12-0,10

0,65

0,44

Επεξεργασία στοιχείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης