Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 3/8 είναι τραγικός – Για 2-4 ημέρες χάος και μετά ίσως άνοδος

Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 3/8 είναι τραγικός – Για 2-4 ημέρες χάος και μετά ίσως άνοδος
Να αναφέρουμε ότι δεν υποτιμούμε την προσπάθεια ικανών ανθρώπων που συνέβαλλαν με θετικές σκέψεις και γνώση στην διαμόρφωση των όρων επανέναρξης του χρηματιστηρίου.
Ο τρόπος με τον οποίο πάει  να ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 3 Αυγούστου είναι τουλάχιστον γελοίος...είναι τραγικός.
Πριν παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους και αιτιολογήσουμε γιατί είναι γελοίος ας δώσουμε ορισμένες χρήσιμες πραγματικές πληροφορίες εν ενεργεία δεικτών σε λειτουργία.
Το GREK το ETF του FTSE Greece 20 στην Νέα Υόρκη έκλεισε την Παρασκευή 31 Ιουλίου με άνοδο +2,63% στα 9,77 δολάρια ενώ και οι τιμές μετά το κλείσιμο δείχνουν συνέχεια της ανόδου.
Ωστόσο από την ημέρα που έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 26 Ιουνίου έχει προκύψει ένα χάσμα που προφανώς λόγω arbitrage θα πρέπει να κλείσει μεταξύ του GREK και του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μεταξύ τις 26 Ιουνίου που το GREK ήταν 11,78 δολάρια και στις 31 Ιουλίου που έκλεισε στα 9,77 δολάρια προκύπτει πτώση περίπου -17% που σημαίνει ότι ο ελληνικός Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει έως -15% μέχρι να ισορροπήσει.


Embedded image permalink

Την ίδια συμπεριφορά μας δείχνει και το ADRs της Εθνικής τράπεζας στις 26 Ιουνίου έκλεισε στα 1,28 δολάρια (η τιμή της Εθνικής στις 26 Ιουνίου έκλεισε στα 1,20 ευρώ) και στις 31 Ιουλίου το ADRs της Εθνικής έκλεισε στα 0,9050 δολάρια με άνοδο +5,6%.
Μεταξύ 1,28 δολαρίων του ADRs και 0,9050 δολάρια στις 31 Ιουλίου προκύπτει μια διαφορά -30%.


Embedded image permalink

Άρα την Δευτέρα 3 Αυγούστου περίπου ξέρουμε τι θα συμβεί.
Το χρηματιστήριο αν υποχωρήσει -15% και οι τράπεζες κλειδώσουν στο limit down στο -29% ή -30% και τα warrants χειρότερα δεν θα είναι έκπληξη αλλά φυσιολογική εξέλιξη.
Επίσης έχουμε αναφέρει ότι θα ήταν στρατηγικά σκόπιμο να αφήσουμε να περάσουν 2-3 ημέρες να δούμε τις προθέσεις των ξένων και να μην πουλήσουμε σαν πρόβατα επί σφαγή.
Όμως γιατί είναι γελοίος ο τρόπος με τον οποίο πάει να ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο;
Να αναφέρουμε ότι δεν υποτιμούμε την προσπάθεια ικανών ανθρώπων που συνέβαλλαν με θετικές σκέψεις και γνώση στην διαμόρφωση των όρων επανέναρξης του χρηματιστηρίου.
Υπάρχουν κάποιοι δυστυχώς ελάχιστοι που αξίζουν συγχαρητήρια για την θετική τους σκέψη και τις θετικές τους προτάσεις.
Δυστυχώς όμως μέρος των χρηματιστών αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, προέβαλλαν το εταιρικό συμφέρον και δεν πρόταξαν τον συλλογικό συμφέρον της αγοράς.
(Μερικοί του χρηματιστηριακού χώρου είναι τραγικές φιγούρες)
Για την κυβέρνηση, δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο, οι άνθρωποι είναι επικίνδυνα άσχετοι ενώ δεν τόλμησαν να πουν ούτε μια λέξη για την χρηματιστηριακή αγορά τόσες εβδομάδες.
Οι άνθρωποι αυτοί μολότοφ έριχναν μέχρι πρότινος εύλογα δεν ξέρουν τι σημαίνει μηχανισμός ελέγχου συναλλαγών, όπως ο Γ. Παπανδρέου δεν ήξερε τι είναι τα credit default swaps.

Γιατί είναι γελοίος ο τρόπος επανεκκίνησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς;

1)Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι εκ θέσεως και εκ φύσεως γελοίος.
Η ΕΚΤ έβαλε περιορισμούς γιατί ήθελε να διασφαλίσει τις καταθέσεις και την ρευστότητα των τραπεζών.
Για να το θέσουμε απλά.
Αν έχετε 100.000 ευρώ κατάθεση αυτή δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε τράπεζες.
Αν όμως βγάλετε από το χρηματοκιβώτιο σας 100.000 ευρώ μπορείτε να πάτε να κάνετε κατάθεση στην τράπεζα και με αυτά να επενδύσετε στο χρηματιστήριο.
Πιστεύει κανείς από εσάς ότι αν πάτε με 100.000 ευρώ να τα επενδύσετε στο χρηματιστήριο ως νέο χρήμα, δεν θα σας ελέγξουν πως τα βρήκατε είστε γελασμένοι.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε είναι αξίζει να επενδύσετε π.χ. 100.000 ευρώ που δεν έχετε στην τράπεζα αλλά κάπου κρυμμένα στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω capital controls και επερχόμενων νέων ΑΜΚ στις τράπεζες ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Επίσης αν επενδύσετε νέα χρήματα, αυτά υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.

2)Δεν καταλαβαίνουμε γιατί άλλαξε ο μηχανισμός ελέγχου συναλλαγών ΑΜΕΜ, ως προς τις διακυμάνσεις των τιμών.
Οι αλλαγές αφορούν το στατικό όριο ΑΜΕΜ (διακύμανση της τιμής από την τελευταία πράξη που έχει εκτελστεί) από 10% που ήταν υποχωρεί στο 7%.
Στο δυναμικό ΑΜΕΜ (διακύμανση της τιμής πριν εκτελεστεί η πράξη) αναπροσαρμόζεται από 3% στο 1,5%.
Αν δεν έχει εκτελεστεί πράξη στην αρχή της συνεδρίασης ως τιμή τελευταία ορίζεται η τιμή κλεισίματος της προηγούμενης.
Επίσης η διάρκεια συγκέντρωσης εντολών από 5 λεπτά θα αυξηθεί στα 10 λεπτά δηλαδή 10 λεπτά θα βγαίνει off μια μετοχή.
Επίσης η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών της μεθόδου 2 από 30% που ήταν (που αντιστοιχούσε σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%) γίνεται 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%)

3)Την MIFID Markets in Financial Instruments Directive την πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων καθώς οι διαφορές μεταξύ των ξένων επενδυτών και των ελλήνων είναι τεράστιες.

4)Τι θα συμβεί;
Πιστεύουμε ότι για 2-4 ημέρες θα επικρατήσει χάος, αλλά μετά η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.
Έχουμε την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο δραματικά.
Όμως με όρους ρεαλισμού το fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι στις 500 μονάδες λόγω νέας ύφεσης και νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Στις 600-650 μονάδες όμως εκτιμούμε ότι θα εμφανιστούν και αγοραστές.
Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν ακόμη κάποια αξία.
Ωστόσο αν τελικά υιοθετηθεί  άποψη μας για τιμές ΑΜΚ στις τράπεζες, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι τιμές των τραπεζών έχουν να γράψουν νέα χαμηλά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η ανάλυση της Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής

Ένα μήνα μετά την ιστορική τελευταία συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου το χρηματιστήριο επανέρχεται...
Επανέρχεται φοβισμένο, «λαβωμένο»... με νέους όρους και περιορισμούς κυρίως για τους Έλληνες επενδυτές που έχουν εγκλωβιστεί αναγκαστικά μετά το βίαιο κλείσιμο του χρηματιστηρίου λόγω της επιβολής των capital controls!
Ύστερα λοιπόν από το πρόσφατο σοκ όλων αυτών των δυσάρεστων γεγονότων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακόμα μία πρωτόγνωρη κατάσταση...
Την επανέναρξη του χρηματιστηρίου με διαφορετικούς όρους που σκοπό έχουν (σύμφωνα με την ΕΚΤ) την προστασία των εγχώριων κεφαλαίων και την αποτροπή φυγής τους στο εξωτερικό!
Σύμφωνα λοιπόν με την  απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών  που εκδόθηκε στις 31/07/2015 σχετικά με τους νέους όρους της επανεκκίνησης του χρηματιστηρίου οι βασικές αλλαγές εντοπίζονται στους όρους «νέο» και «παλαιό» χρήμα!
Το «νέο χρήμα»  θα είναι αυτό που θα μπορούν οι Έλληνες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν χωρίς περιορισμούς για συναλλαγές στο χρηματιστήριο!
Ως «νέα χρήματα» νοούνται τα παρακάτω:
1.Οι καταθέσεις με μετρητά μέσω τραπεζών ή και απευθείας στην ΑΧΕΠΕΥ
2. Τα χρήματα  που προέρχονται  από την πώληση τίτλων
3. Τα χρήματα από πιστώσεις προερχόμενες από συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα
4.Χρήματα από επιστροφή ασφαλειών (margin)
5. Τα εμβάσματα και οι καταθέσεις από το εξωτερικό
6. Τα πιστωτικά υπόλοιπα που υπήρχαν στους κωδικούς των επενδυτών πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
7. Οι χρηματικές διανομές στους δικαιούχους χρηματοπιστωτικών μέσων (μερίσματα, τόκοι κ.α)
Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω όρους  οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να καταθέσουν χρήματα «παλαιά» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για επενδύσεις στο χρηματιστήριο!
Αυτή είναι ουσιαστικά η μεγάλη αλλαγή και η διαφορά με τους ξένους επενδυτές!
Μία αλλαγή άδικη και περιοριστική για τους Έλληνες επενδυτές που όμως πιστεύουμε ότι θα είναι παροδική καθώς μία ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με περιορισμούς και άνιση μεταχείριση μεταξύ των αντισυμβαλλομένων!
Για να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς λοιπόν, επιβάλλεται να αρθεί αυτός ο περιορισμός...
Στους επενδυτές συνιστούμε να κινηθούν ψύχραιμα, με σύνεση και υπομονή μέχρι να προσαρμοστούμε και να αποτιμήσουμε ορθά τα νέα δεδομένα!
Μην ξεχνάμε επίσης πως το χρηματιστήριο  είναι μηχανισμός προεξόφλησης των γεγονότων και όχι μηχανισμός  της τωρινής αποτίμησής τους και η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας θα έρθει από το χρηματιστήριο...
Για τους παραπάνω λόγους είναι επιτακτική ανάγκη η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με ίση μεταχείριση και χωρίς περιορισμούς!
Όσον αφορά στο «άνοιγμα» της Δευτέρας,  θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν πως θα απαιτηθεί σαφέστατα ένα μικρό διάστημα προσαρμογής και αφομοίωσης των νέων όρων και καλό θα ήταν οι επενδυτές να ενεργήσουν  με γνώμονα την κοινή λογική και την ορθή αποτίμηση των πραγμάτων αποφεύγοντας το φόβο και τον πανικό...
Καλή αρχή!!!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης