Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Barclay’s: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν το δανεισμό της Ελλάδας μέχρι το 2011

Barclay’s: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν το δανεισμό της Ελλάδας μέχρι το 2011
Στην εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση και να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις έως το τέλος του 2011 προβλέπει σε ανάλυση της η βρετανική τράπεζα Barclay’s, αιτιολογώντας το επιχείρημα της ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
Η κίνηση της ΕΚΤ να δέχεται ως εγγυήσεις υποβαθμισμένα κρατικά ομόλογα, τελικά αποδεικνύεται το σημαντικότερο νέο που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα από τους Ευρωπαίους. Η τελευταία ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε από την Barclay’s, στην οποία γίνεται σύγκριση των τραπεζικών κλάδων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, στην οποία αναδεικνύεται ότι η στήριξη των Ιρλανδικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ελληνικών τραπεζών. Άρα ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει σημαντικά περιθώρια χρήσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των αναγκών ρευστότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Ενεργητικού (National Asset Management Agency-NAMA) της Ιρλανδίας, οι τράπεζες της χώρας έχει ήδη δανειστεί περίπου 80 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ (26% του ενεργητικού τους) ενώ δεν αποκλείεται να αντλήσουν επιπλέον 30 δισ. δολάρια μέσα στο έτος, ήτοι σωρευτικά το 26% του ενεργητικού τους. Από την άλλη μεριά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί περίπου 47 δισ. ευρώ, ή 9% του ενεργητικού τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι το περιθώριο των ελληνικών τραπεζών είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των ιρλανδικών.
Κατ΄αυτόν τον τρόπο η Barclay’s θεωρεί ότι με τη χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, καθώς και λαμβανομένου υπόψη ότι η εικόνα που παρουσιάζουν οι λογιστικές καταστάσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ καλύτερη από αυτή των ιρλανδικών, καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί έως και το τέλος του 2011 από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο η ΤτΕ έχει θέσει κανόνες και έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην εμφανίζονται στις λογιστικές τους καταστάσεις έκθεση σε κρατικά ομόλογα. Η συνολική έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα διαμορφώνεται περίπου σε 46-48 δισ. ευρώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης