Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi: Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές καταθέσεις από το bail-in - Πρώτα αξιολόγηση και μετά αγορές ελληνικών ομολόγων

tags :
Draghi: Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές καταθέσεις από το bail-in - Πρώτα αξιολόγηση και μετά αγορές ελληνικών ομολόγων
Υπέρ της εξαίρεσης των καταθετών από σχέδιο bail-in για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ - Παράθυρο για επέκταση του QE άνοιξε ο Draghi της ΕΚΤ - Αυξάνεται στο 33% από 25% το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων
(upd12)Υπέρ της εξαίρεσης των Ελλήνων καταθετών από οποιοδήποτε σχέδιο bail-in των ελληνικών τραπεζών τάσσεται η ΕΚΤ, δεσμεύθηκε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης 3/9.
Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ επιμένει την εξαίρεση των καταθετών από το bail-in, επανέλαβε.
Η συγκεκριμένη δέσμευση του Draghi επιβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα να κινδυνεύσουν οι ελληνικές καταθέσεις από οποιοδήποτε σχέδιο bail-in εφαρμοστεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ερωτηθείς ο κεντρικός τραπεζίτης για το πότε θα μπορέσουν να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, στο γνωστό QE, ο Draghi διεμήνυσε πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
"Δεν μπορούμε να αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα μέσω QE εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, ή δεν έχει αρχίσει ακόμη...", εξήγησε με νόημα ο Draghi.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα που χορηγούνται ως εγγυήσεις (collaterals) στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο Draghi τόνισε πως "για να μπορέσουν τα ελληνικά collaterals να είναι και πάλι επιλέξιμα η Ελλάδα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα".
Ερωτηθείς για τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας τον ELA, ο Draghi ανακοίνωσε πως στο μέλλον μια εθνική κεντρική τράπεζα θα μπορεί να ζητά έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να ενημερώνεται για τον ELA.

Παράθυρο για επέκταση του QE
Στο μεταξύ, παράθυρο για επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ άνοιξε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του QE, τόσο σε όρους αύξησης του ποσού, όσο και σε όρους διάρκειας των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ.
Μπορούμε να αυξήσουμε το ποσό και τη διάρκεια των τίτλων που αγοράζει η ΕΚΤ, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά, αν χρειαστεί, θα παραταθεί.
Για την ώρα, παραμένουμε στο στόχο της αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, σημείωσε.
Δεν είναι ακόμη στα σχέδια μας η επέκταση του QE, αλλά θα το συζητήσουμε εν ευθέτω χρόνω αν χρειαστεί, πρόσθεσε, για να διαβεβαιώσει μάλιστα πως δεν υπήρξε κάποια συζήτηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο για την αύξηση του QE.
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε πως αυξάνεται στο 33%, από 25% προηγουμένως, το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων ανά εκδότη.
Ο Draghi προειδοποίησε πως έχουν ανακύψει νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.
Είναι πρώιμο ακόμη να εκτιμήσουμε τις συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο παραμένουμε σε ετοιμότητα.
Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αν και υπάρχει μια μικρή επιβράδυνση, σημείωσε.

Μειώνει η ΕΚΤ τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό
Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου του, ο Draghi γνωστοποίησε πως αναθεωρούνται επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, λόγω της υποχώρησης της εξωτερικής κατανάλωσης.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε στο +1,4% τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015 (από 1,5% προηγουμένως), στο +1,7% το 2016 (από 1,9% προηγουμένως) και στο 1,8% το 2017 (από 2% προηγουμένως).
Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα.
Μάλιστα, γνωστοποίησε πως η ΕΚΤ προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση και των εκτιμήσεων για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ως εξής:
- Στο 0,1% 2015 (από 0,3% προηγουμένως)
- Στο 1,1% το 2016 (από 1,5% προηγουμένως)
- Στο 1,7% το 2017 (από 1,8% προηγουμένως)
Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα και τα επιχειρηματικά κέρδη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ πρόσθεσε πως η δυναμική των πιστώσεων στην Ευρωζώνη θα παραμείνει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για τις αναδυόμενες οικονομίες παρά για τις πιθανές αποφάσεις της Fed.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης πιθανόν να μειωθούν εξαιτίας των εξελίξεων στις αναδυόμενες οικονομίες, προειδοποίησε μάλιστα.
Αναφερόμενος στην Κίνα, τόνισε πως το Πεκίνο θα πρέπει να εφαρμόσει ένα στοχευμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς για τις διαστάσεις που έχει λάβει η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπω, ο Draghi έλαβε σαφείς αποστάσεις, τονίζοντας πως η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να επέμβει στο μεταναστευτικό.
Είναι πολύ δύσκολο να βλέπουμε να χάνονται ζωές στη Μεσόγειο, σημείωσε ωστόσο.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο, όπως αναμενόταν.
Την ετοιμότητα της ΕΚΤ για την ανάληψη επιπλέον δράσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%, αναμένεται να υπογραμμίζει ο διοικητής Mario Draghi. 
Το νέο κύμα ενίσχυσης του κοινού νομίσματος, υποσκάπτει την προσπάθεια Draghi για ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Βεβαίως το βλέμμα του Draghi είναι στραμμένο στην Ελλάδα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου, με την πολιτική αβεβαιότητα να απειλεί την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες. 
Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στην Κίνα, με φόντο την αστάθεια στις αγορές, απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. 
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNBC, η ΕΚΤ σήμερα και δεν αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τη νομισματική της πολιτική.
Ωστόσο ο διοικητής Mario Draghi αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το ευρώ ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, λόγω της αστάθειας στην Κίνα και της επικείμενης αύξησης επιτοκίων από τη Fed.
Η ισχύς του ευρώ προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΚΤ καθώς ασκεί καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και απειλεί να υπονομεύσει τις εξαγωγές.
«Η ραγδαία ανατίμηση του ευρώ, η οποία σχετίζεται με την ανησυχία για την Κίνα και τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενισχύουν το καθοδικό ρίσκο για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη», σχολιάζει η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.
Μάλιστα προβλέπει αποπληθωρισμό 0,1% το 2015 στην Ευρωζώνη και άνοδο μόλις στο 1% μέχρι το 2017.
Επί του παρόντος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 0,2% πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ αναμένεται να υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Deutsche Bank: Προς επέκταση του QE η ΕΚΤ
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), μέσω της διάρκειας ή της αύξησης του μηνιαίου στόχου για αγορά assets.
O αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, Mark Wall, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα ένα βήμα παραπέρα από μια απλή διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει επιπλέον δράση, εφόσον χρειαστεί, για την ενίσχυση του πληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, οι οποίες αναμένεται να αναθεωρηθούν πτωτικά.

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ να διευρύνει το QE εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα
Την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που οι δείκτες πληθωρισμού παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό προτείνει σε σημείωμά του προς τους ηγέτες του G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι στην παγκόσμοι οικονομία έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του QE, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμένει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Danske Bank: QE και πληθωρισμός στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΚΤ
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), αλλά και ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Danske Bank.
Η Danske Bank εκτιμά ότι ο διοικητής Mario Draghi θα επαναλάβει και θα δώσει έμφαση στη βούληση της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τους αποπληθωριστικούς κινδύνους που απειλούν τους στόχους της για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
«Εκτιμούμε ότι o Draghi θα κινηθεί βάσει των προσδοκιών, απευθύνοντας ένα ελαφρώς ανησυχητικό μήνυμα», σημειώνει.
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, π.χ. όντας πιο αισιόδοξη σχετικά με τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μια οπισθοδρόμηση στις αγορές θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία αγορών, με το θέμα του αποπληθωρισμού να επιδρά στις αγορές, καθώς έχουν αποτιμήσει πολύ χαμηλά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Πρώτη ενημέρωση:09:46, Πέμπτη 3/09/2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης