Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αξίζει να επενδύσει κάποιος σε προθεσμιακή κατάθεση στην Τουρκία;

tags :
Αξίζει να επενδύσει κάποιος σε προθεσμιακή κατάθεση  στην Τουρκία;
Συμφέρουσες- σε σχέση με την Ελλάδα - φαίνονται να είναι οι αποδόσεις των καταθέσεων προθεσμίας στη γειτονική Τουρκία, αρκεί ένας επενδυτής να είναι συνειδητοποιημένος και να γνωρίζει ότι αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αναλαμβάνει υψηλό συναλλαγματικό ρίσκο, αλλά και μεγαλύτερο "ρίσκο χώρας", καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα με αυξημένη πολιτική αστάθεια, παρά τα μεγάλα βήματα οικονομικής και κοινωνικής προόδου που έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία, επί κυβέρνησης Ερντογάν.


Το bankingnews.gr απαντώντας σε ερωτήματα πολλων αναγνωστών σχετικά με το αν συμφέρει ή όχι να επενδύσει κανείς σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στην Τουρκία, ερεύνησε το θέμα και σας δίνει απαντήσεις. Συγκεκριμένα, αν ένας Έλληνας επενδυτής επιλέξει την αυξημένη "ασφάλεια" της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank, μπορεί να λάβει ως αντίτιμο -για ποσά από 100.000 λίρες Τουρκίας και πάνω (περίπου 50- 125.000 ευρώ, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία των 2,04 λιρών για κάθε ευρώ) επιτόκιο έως 8,50% μαζί με το φόρο για περίοδο 1-3 μηνών. Για 6μηνη και 12μηνη προθεσμία τα επιτόκια είναι χαμηλότερα, αγγίζοντας το 7,50%.

Μια άλλη, μεγάλη και αξιόπιστη Τουρκική τράπεζα, η Garanti bankasi δίνει επιτόκια για περίοδο 6 μηνών-1 έτους στο 7,75%, για λογαριασμούς σε τουρκικές λίρες. Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται και τα επιτόκια της Isbank- μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, με το επιτόκια για προθεσμιακές καταθέσεις 1-3 μηνών να διαμορφώνεται στο 8% και για 6 μήνες και χρόνο στο 7,75%. Στο 8% διαμορφώνονται και οι αποδόσεις της Akbank, μιας παραδοσιακά ισχυρής τουρκικής τράπεζας για 6 μήνες.

Αυτονόητο είναι βέβαια ότι όπως και στην Ελλάδα, αν κάποιος διαθέτει ένα μεγαλύτερο ποσό μπορεί να διαπραγματευθεί υψηλότερο επιτόκιο, που ενδέχεται να φτάσει και το 9,50%.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στην Τουρκία είναι υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών, οι οποίες κυμαίνονται πέριξ του 3% και στην καλύτερη περίπτωση λίγο πάνω από το 4%. Αξίζει όμως νασημειώσει κανείς τα εξής, προτού ένα ςεπενδυτής προβεί σε μια τέτοια κίνηση:

- Οι ελληνικές αποδόσεις στις προθεσμίες βρίσκονται τώρα σε ανοδική τροχιά και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία βραχυπρόθεσμα σε αντίθεση με την Τουρκία όπου οι αποδόσεις βρίσκονται στο "ναδίρ" της τελευταίας 10ετίας, καθώς πριν από 1-1 μιση χρόνο βλέπαμε αποδόσει; 15-18% και πριν 3 χρόνια 25%. Σύμφωνα με αναλυτές τα χαμηλά επιτόκια δεν θα κρατήσουν για πολύ και αναμένεται μικρή αύξηση τους.

- Ο επενδυτής που διαθέτει ευρώ θα πρέπει να λάβει υπόψη του την προμήθεια για την μετατροπή των χρημάτων του σε λίρες και το αντίστροφο, η οποία ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα και να την αφαιρέσει από την τελική απόδοση της κατάθεσής του. Θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη, όπως προαναφέραμε, τον συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς η λίρα- παρά την αξιόλογη σταθερότητα που έχει επιδείξει τον τελευταίο χρόνο, μας έχει συνηθίσει σε έντονες διακυμάνσεις. Δεν είναι διόλου απίθανο να εξανεμίστουν οι τόκοι που έχει λάβει κάποιος από την προθεσμιακή του κατάθεση, λόγω μιας απότομης πτώσης της ισοτιμίας της λίραςέναντι του ευρώ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και το αντίστροφο, και ο επενδυτής να 'γράψει΄ακόμη υψηλότερα κέρδη.

- Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η όποια μετατροπή χρημάτων θα πρέπει να γίνει στην αγορά της Τουρκίας, καθώς στην Ελλάδα η ισοτιμία που δίνεται για τη λίρα Τουρκίας είναι απαξιωτική και δεν συμφέρει τον υποψήφιο επενδυτή.  

-Ο επενδυτής δεν θα πρέπει να επιλέξει κάποια πολύ μικρή και άγνωστη τράπεζα για λόγους φερεγγυότητας, ακόμη κι αν αυτή υπόσχεται υψηλότερες αποδόσεις.
Στην εν λόγω περίπτωση ο επενδυτής θα πρέπει να λάβει υπόψη του το ρίσκο χώρας, τον συναλλαγματικό κίνδυνο, τον παράγοντα 'αύξηση και μείωση επιτοκίων" από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και τις προμήθειες μετατροπής. Αφήνουμε απέξω από την εξίσωση τον παράγοντα τραπεζικό κίνδυνο, καθώς θεωρούμε ότι τόσο η Finansbank, όσο και οι άλλες μεγάλες τράπεζες τις οποίες αναφέραμε είναι αξιόπιστες και στέρεες, καθώς το τουρκικό τραπεζικό σύστημα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου από την κρίση του 2001 μέχρι σήμερα.

Αν λοιπόν κάποιος έχει μελετήσει σωστά όσα θέλει να κάνει και έχει επίγνωση του αναλαμβανόμενου ρίσκου αλλά και της απόδοσης, μπορεί να κερδίσει αρκετά από μια επένδυση στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης