Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί πιέζεται η Εθνική όταν εκτοξεύεται το spread - Το 38%- 40% των εσόδων της από ομόλογα

 Γιατί πιέζεται η Εθνική όταν εκτοξεύεται το spread  - Το 38%- 40% των εσόδων της από ομόλογα
Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής τράπεζας διαχρονικά κατείχε σημαντική θέση στο ενεργητικό του ομίλου.
Την τρέχουσα περίοδο το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί περίπου στα 18 δις ευρώ και αντιστοιχεί στο 16% του ενεργητικού του ομίλου που διαμορφώνεται στα 113,5 δις ευρώ και έτσι εξηγείται γιατί δέχεται πιέσεις στο ΧΑ όταν εκτοξεύεται το spread...
Ως ποσοστό δεν είναι αναντίστοιχο με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες τράπεζες στην Ευρώπη οι οποίες μάλιστα είναι εκτεθειμένες και σε derivatives ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα αξιόλογο ποσοστό επί του ενεργητικού.
Αν ληφθούν υπόψη πέρα του ελληνικού χρέους η έκθεση της Εθνικής στο τουρκικό χρέος λόγω Finansbank  2,6 δις αλλά και άλλες επενδύσεις global financial και corporate η συνολική έκθεση της Εθνικής τράπεζας διαμορφώνεται στα 25 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 22% του ενεργητικού του ομίλου.
Αν και από τα αξιοπερίεργα της Εθνικής είναι ότι στο trading χαρτοφυλάκιο βρίσκονται περίπου τα 4 δις ευρώ ενώ όπως είναι φυσιολογικό στα AFS available for sale τα 13,4 δις ευρώ.
Η ουσία είναι ότι η Εθνική από τόκους λαμβάνει τον χρόνο περίπου 1,2 δις ευρώ από το συνολικό χαρτοφυλάκιο ή 900 εκατ ευρώ από την Ελλάδα. Όταν λέμε τόκους εννοούμε τα πάντα πλην δανείων.
Με βάση τα έσοδα της Ελλάδος το 38%-40% προέρχεται από τόκους ομολόγων και άλλων assets.
Τα ερωτήματα  που ανακύπτουν  είναι
1)Η Εθνική μπορεί να αγοράσει άλλα ομόλογα; Πιθανότατα όχι δεν μπορεί να αγοράσει άλλα ελληνικά ομόλογα.
2)Η μεγάλη εξάρτηση της Εθνικής από το ελληνικό χρέος επιδρά αυτή την περίοδο στον ισολογισμό; Προφανώς και ναι ωστόσο θα διαπιστωθεί στο α΄ τρίμηνο πόσο διαμορφώνεται το trading χαρτοφυλάκιο.
3)Πόσο έχει επιδράσει στην Εθνική το γεγονός ότι το spread από τις 238 μονάδες βάσης στο τέλος του 2009 διαμορφώθηκε στα 330 μονάδες βάσης στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2010;
Αν με μια επίδραση 120 μονάδων στο spread η Εθνική εμφάνισε σημαντική επίπτωση σε αποτελέσματα και κεφάλαια ποια θα είναι η επίδραση στον ισολογισμό όταν το spread στα ομόλογα σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε άλλες 110 μονάδες βάσης;
Προφανώς αν αλλάξουν τα δεδομένα στα ομόλογα θα αλλάξουν τα δεδομένα και στον ισολογισμό της Εθνικής ωστόσο ότι γέγοναι γέγοναι στο α΄ τρίμηνο του 2010.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης