Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο, οι τράπεζες θα αποφύγουν το bail in στα ομόλογα το 2015 – Τι υποστηρίζει ο SSM

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο, οι τράπεζες θα αποφύγουν το bail in στα ομόλογα το 2015 – Τι υποστηρίζει ο SSM
Εντός του 2015 δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ρήτρες του bail in και να υποχρεωθούν οι ομολογιούχοι να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες
Η ΕΕ χρησιμοποιεί ξεκάθαρα ως μέτρο πίεσης το bail in των ομολογιούχων στις τράπεζες ώστε να πείσει την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μνημονίου και όλων των προαπαιτούμενων.
Το bail in δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα πριν τις αρχές Ιανουαρίου του 2016 αναφέρει ο SSM και αυτό μεταφράζεται ως εξής.
Αν η Ελλάδα άμεσα εφαρμόσει το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου άρα θα μπορούσε να αποφευχθεί τελείως το bail in στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης ή senior ομόλογα και βεβαίως τις καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Το bail in μπορούν οι τράπεζες να το αποφύγουν αρκεί η Ελλάδα να εφαρμόσει το μνημόνιο και περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Τι δηλώνει ο SSM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το bail in….

Η EKT δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου να κουρευτούν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους (το περίφημο bail in), εφόσον αυτή ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς δεν υπάρχει σχετικός μηχανισμός σε ισχύ πριν την 1/01/2016.
Αυτό προκύπτει από απαντητική επιστολή της ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως φαίνεται, ασκούνται πιέσεις από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και προς τον εποπτικό της βραχίονα SSM (Single Supervisory Mechanism), προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.
Ωστόσο όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Daniele Nouy στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
πως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της κας Daniele Noy, o Γερμανός ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν "πρόσθετα μέτρα" από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.
Ωστόσο η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Κατά συνέπεια τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η περίφημη BRRD).
Υπενθυμίζει δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο η ΕΚΤ δεν μπορεί να "παγώσει" στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης...

Τι έχει αναφέρει από τις 29 Σεπτέμβριου το www.bankingnews.gr

Υπάρχει μια (μικρή) πιθανότητα να αποφευχθεί το bail in των ομολογιούχων ακόμη και των μειωμένης εξασφάλισης

Υπάρχει μια (μικρή) πιθανότητα να αποφευχθεί το bail in των ομολογιούχων ακόμη και των μειωμένης εξασφάλισης.
Για να μην δημιουργήσουμε λανθασμένες προσδοκίες θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το βασικό σενάριο θέλει να ενεργοποιείται το bail in των ομολογιούχων ειδικά των μειωμένης εξασφάλισης τουλάχιστον για τα 1,5 δισεκ.
Το επόμενο δυσμενές σενάριο είναι να συμπεριληφθούν και μέρος των κοινών ομολογιακών έως τα 2,3 δισεκ. και το πλέον δυσμενές σενάριο είναι να ενταχθούν στο bail in ομολογιακά 3 δισεκ. ευρώ.
Όμως υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να αποφευχθεί το bail in δηλαδή να μην ενεργοποιηθεί η διαδικασία υποχρεωτικής μετατροπής των ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές ή να ενεργοποιηθεί μόνο για 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες.
Για να μην ενεργοποιηθεί το bail in θα πρέπει όλο το βασικό σενάριο των stress tests περίπου 6-8 δισεκ. ευρώ (σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 14-16 δισεκ) να καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους επενδυτές.
Αν το βασικό σενάριο είναι 6 δισεκ. δεν αποκλείεται να τα καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι – υπό τον όρο – ότι όλες οι συνθήκες…θα είναι ιδανικές.
Υπάρχει πιθανότητα να μην ενεργοποιηθεί το bail in αλλά η πιθανότητα αυτή είναι περιορισμένη.
Πάντως αν υπάρξει bail in στους ομολογιούχους θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που θα πλήξει την φερεγγυότητα των τραπεζών και την ικανότητα τους να δανείζονται από ομολογιακά.
Το bail in είναι δυστυχώς ο λάθος δρόμος για τις τράπεζες και καταστροφή για τους ομολογιούχους.
Θα λάβουν μετοχές τραπεζών βεβαίως αλλά κατά μέσο όρο η διαφορά μεταξύ αρχικού κόστους επένδυσης και αξίας μετοχών που θα λάβουν θα εμφανίζει απόκλιση έως και 60% με 70%.
Το bail in είναι ο λάθος δρόμος για τις τράπεζες.

Τι σημαίνει bail in στις τράπεζες;

Ακόμη και να μην γνωρίζετε τι σημαίνει bail in στις μετοχές των τραπεζών, σίγουρα έχετε παρατηρήσει την εξαΰλωση των μετοχών, οι τράπεζες έχουν μηδενίσει.
Άρα ξέρετε το αποτέλεσμα του bail in ότι μηδενίζει, ότι εκμηδενίζει τις μετοχικές αξίες.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών σχεδόν θα μηδενιστεί, πραγματική καταστροφή για τους μετόχους.
Μάλιστα θα δούμε τιμές στις αυξήσεις κεφαλαίου έως 95% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές των ΑΜΚ του 2014 μόλις ένα χρόνο νωρίτερα.
Άρα η διαδικασία του bail in έχει ήδη ξεκινήσει και συντελείται εις βάρος των ιδιωτών μετόχων αλλά και του ΤΧΣ.
Το bail in που σημαίνει συμμετοχή των μετόχων και ομολογιούχων – και όχι καταθετών – στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Γιατί το bail in μηδενίζει τις μετοχικές αξίες;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια πλάνη με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015.
Τα 25 δισεκ. δεν θα χρειαστούν, οι τράπεζες θα χρειαστούν από 14 έως 16 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.

Τι σημαίνει bail in στις μετοχές

Η έννοια του bail in στις μετοχές σημαίνει ότι θα επωμιστούν δραματικό dilution λόγω της κατακόρυφης πτώσης της μετοχής και της τιμής της ΑΜΚ μεταξύ 2014 και 2015.
Το bail in στο σκέλος της απομείωσης έχει συντελεστεί καθώς οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει και θα απαξιωθούν περαιτέρω.
Είναι πάντως εντυπωσιακό το στοιχείο ότι οι τιμές προ των reverse split που θα σημειωθούν σε όλες τις τράπεζες 0,05, 0,06 ή 0,01 ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Βεβαίως με τα reverse split π.χ. 10 προς 1 τα 0,06 ευρώ μετατρέπονται σε 0,60 ευρώ κτλ.
Με το bail in οι μέτοχοι καταστρέφονται, καταστρέφονται οι ιδιώτες καταστρέφεται και το ΤΧΣ.

Τι σημαίνει bail in στα ομολογιακά των τραπεζών;

Οι ομολογιούχοι κατέχουν τραπεζικά χρεόγραφα και τίτλους στις ελληνικές τράπεζες.
Στην Εθνική 882 εκατ tier 1 και tier II, στην Alpha 210 εκατ, στην Eurobank 220 εκατ και στην Πειραιώς 229 εκατ ευρώ.
Επίσης κατέχουν senior χρέος 1,44 δισεκ. στην Alpha bank, 780 εκατ στην Εθνική, 517 εκατ στην Eurobank και 592 εκατ στην Πειραιώς.
Τα μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 θα συμμετάσχουν στην διαδικασία του bail in ενώ τα κοινά ομολογιακά θα συμμετάσχουν αν κριθεί αναγκαίο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης θα μετατραπούν σε μετοχές.
Το bail in στους ομολογιούχους δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα.
Το 2013 πραγματοποιήθηκε εθελοντικά.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Το 2013 η Eurobank στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολογιακών και μειωμένης εξασφάλισης εθελοντικά πραγματοποίησε offer memorandum.
Οι επαναγορές πραγματοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Συγκεκριμένα αντάλλασσε σε μετοχές τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης με τιμή μετατροπής τα 1,5409 ευρώ.
Η διαδικασία ήταν εθελοντική προφανώς.
Αυτό που αλλάζει στο bail in είναι ότι η διαδικασία μετατροπής σε μετοχές είναι υποχρεωτική, δηλαδή και τα 1,5 δισεκ. ομολογιακά θα μετατραπούν σε μετοχές σε τιμές με βάση τις τιμές των νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μετά reverse split προφανώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης