Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατσέλη: Εντός του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ

Κατσέλη: Εντός του 2015 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015»
Αισιόδοξη ότι δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ, που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση».
Η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ επανέλαβε ότι οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα θα καταστούν γνωστές μετά την ολοκλήρωση των stess tests.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015» τόνισε και κατέστησε σαφές ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία της 13ης Ιουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχετικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η κ. Κατσέλη έδωσε μεγάλη σημασία στον ανταγωνισμό των ελληνικών τραπεζών για το ποια από τις τέσσερις θα προσφέρει στους δανειολήπτες το πιο ευέλικτο και ελκυστικό πρόγραμμα ρύθμισης δανείων.
«Αυτό είναι σημαντικό και για την ελάφρυνση των δανειοληπτών, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι το οποίο προβλέπεται και στη συμφωνία με τους δανειστές.
«Αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και επιστροφή στην ομαλότητα» σημείωσε η κ. Κατσέλη. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να βελτιωθεί σταδιακά ο τρόπος που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι πιο μικρές, προσλαμβάνουν τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος.
Να αισθανθούν, εξήγησε, ότι οι τράπεζες δεν είναι απέναντί τους, αλλά δίπλα τους.
Για να γίνει αυτό, τόνισε, χρειάζεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκ μέρους των τραπεζών και κοινή προσπάθεια από όλους, για να οικοδομηθούν και πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αξιοπιστίας.
Αναφερόμενη στην Εθνική Τράπεζα, η κ. Κατσέλη υπενθύμισε ότι πρόκειται για τον ιστορικότερο και μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας.
«Αισθάνομαι ότι είμαι επομένως πρόεδρος, όχι απλά μιας τράπεζας, αλλά ενός βασικού αναπτυξιακού και κοινωνικού πυλώνα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις οικονομικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα σε δύσκολες περιόδου» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης