Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως τα 20 δισ του SSM θα γίνουν 14-16 δισ. στα stress tests - Θετικές εκπλήξεις στα AQR, με 7 δισ οι ιδιώτες χωρίς bail in το 2015

Πως τα 20 δισ του SSM θα γίνουν 14-16 δισ. στα stress tests  - Θετικές εκπλήξεις στα AQR, με 7 δισ οι ιδιώτες χωρίς bail in το 2015
Από τα AQR δεν προκύπτουν ακραίες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες.....
(upd)Τα πρώτα δείγματα από τα AQR δηλαδή την πρώτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζών στα stress tests από EKT και SSM ολοκληρώθηκε είναι σχετικά ενθαρρυντικά.
Η Alpha bank εμφανίζει τις μικρότερες ζημίες, στην δεύτερη θέση η Eurobank, στην τρίτη η Εθνική και στην τέταρτη θέση η Πειραιώς.
Όμως τα AQR δηλαδή η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού κυρίως των δανείων αποτελούν ένα μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης των stress tests.
Ξεκινάει από την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η διαδικασία του stress tests από την ΕΚΤ και τον SSM, τον μόνιμο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών.
Το AQR οι ζημίες δηλαδή από τα δάνεια θα ενσωματωθούν στο βασικό σενάριο των stress tests και εν συνεχεία θα υπάρξει και το δυσμενές σενάριο όπου θα περιλαμβάνει κάποιες ποιο ακραίες παραδοχές.
Ο SSM είναι αληθές ότι ζητούσε αρχικώς να διαμορφωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισεκ.
Στόχος ήταν οι τράπεζες να διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και να υλοποιήσουν γρήγορα την διαδικασία εξυγίανσης τους.
Οι τράπεζες βεβαίως θα κρατικοποιούνταν και το ΤΧΣ από 55% θα έφθανε στο 85% με 88% και οι ιδιώτες από 45% θα υποχωρούσαν στο 12%.
Όμως το lobbying πολλών ξένων μετόχων των ελληνικών τραπεζών άρχισε να αποδίδει και η νέα άποψη που επικρατεί στην ΕΕ και στον SSM είναι η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών στην Ελλάδα να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Το 2015 με 14-16 δισεκ. νέα κεφάλαια και από το 2017 με αφορμή την Βασιλεία ΙΙΙ και τον αναβαλλόμενο φόρο ένας επιπλέον γύρος3 ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ 10-12 δισεκ.
Με αυτό τον τρόπο δηλαδή την τμηματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης – εξυγίανσης θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.
Επίσης όπως τόνισε ο SSM μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015 το bail in δεν ισχύει στην Ελλάδα άρα δεν θα μπορούσαν να υποχρεωθούν οι έλληνες ομολογιούχοι να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως ανέφερε ο SSM από το 2016 θα ισχύει το bail in και το μεγάλο στοίχημα είναι αν προλαβαίνουν να ανακεφαλαιοποιηθούν εντός του 2015 καθώς οι τράπεζες θα έχουν μόνο Νοέμβριο και έως 20 Δεκεμβρίου περίπου 50 ημέρες μόνο για να συγκεντρώσουν έως 7 δισεκ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν έως 7 δισεκ.

Από τις διερευνητικές επαφές που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διεθνών οίκων και funds που δυνητικά θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου εξάγονται ορισμένα πρώτα ενθαρρυντικά συμπεράσματα.
Με βάση κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχέδια και τις επαφές των τραπεζών «οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν έως 7 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης όμως και της πώλησης του 100% της Finansbank αντλώντας 3 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς από τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει θα μπορούσε να αντλήσει από τις αγορές 1,5 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank από τις διερευνητικές συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει θα μπορούσε να αντλήσει 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank τουλάχιστον 1 δισεκ. ενώ όπως αποκάλυψε το bankingnews.gr το Fairfax και ο Ross οι δύο βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
Η Εθνική μελετάει την πώληση της Finansbank που αποτιμάται περί τα 3 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά μαζί συγκεντρώνουν 7 με 7,3 δισεκ..
Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό – όχι δεδομένο αλλά πιθανό – ορισμένες τράπεζες (Εθνική και Alpha bank) να μην χρειαστούν να ενεργοποιήσουν την διαδικασία του bail in στα ομολογιακά τους δάνεια ούτε τα μειωμένης εξασφάλισης ούτε προφανώς τα senior ομολογιακά, να μην χρειαστεί δηλαδή να μετατραπούν τα ομολογιακά σε μετοχές.  

Ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες;

Υπάρχουν τρία σενάρια για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Σενάριο πρώτο 14-16 δισεκ.
Σενάριο δεύτερο 9 με 13 δισεκ.
Σενάριο τρίτο πάνω από 17 δισεκ.
Τα stress tests θα καταλήξουν σε ένα εύρος μεταξύ 14-16 δισεκ. ευρώ με το χειρότερο σενάριο να φθάνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες στα 17 δισεκ. και το καλύτερο στα 12-13 δισεκ.
Η βασική πρόβλεψη πάντως είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 14-16 δισεκ. ευρώ.
Πως κατανέμονται τα 14-16 δισεκ. ευρώ;
Άπαξ και το AQR το asset quality review δηλαδή η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τις τράπεζες (περιλαμβάνει haircut στα ακίνητα έως 40% ειδικά στα επαγγελματικά) το βασικό σενάριο baseline scenario θα διαμορφωθεί μεταξύ 9 με 9,8 δισεκ. ευρώ και το adverse scenario θα ανέλθει στα 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Το άθροισμα των δύο σεναρίων διαμορφώνει τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες στα 14-16 δισεκ. ευρώ.
Το δυσμενές σενάριο που αφορά ανάγκες σε κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών που προκύπτουν με βάση ακραίες παραδοχές θα καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα Cocos που θα φέρουν επιτόκιο μεταξύ 7% με 9,3%.
Αν είναι 9 με 9,8 δισεκ. το βασικό σενάριο των stress tests σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί
1)Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου π.χ. ΑΕΠ, haircut στα ακίνητα κ.α.
2)Τα AQR θυμίζουμε ότι στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες των AQR διαμορφώθηκαν στα 7,34 δισεκ. ευρώ.
Όμως στα 9 με 9,8 δισεκ. του βασικού σεναρίου πρέπει υποχρεωτικά να καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές, ειδάλλως αν δεν καλυφθούν θα υπάρξει υποχρεωτικά resolution δηλαδή εξυγίανση, όπου όλοι οι μέτοχοι ιδιώτες και ΤΧΣ χάνουν στην κυριολεξία όλες τις μετοχές τους.
Σε αυτά τα 9 με 9,8 δισεκ. θα πρέπει

Α)Να αφαιρεθεί ο αναβαλλόμενος φόρος περίπου 2 με 2,3 δισεκ. για το 2015 λόγω ζημιών.
Ο αναβαλλόμενος φόρος θα γίνει αποδεκτός και το 2015.

 Β)Υποχρεωτικά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης ίσως όχι για όλες τις τράπεζες.
Αν οι τράπεζες διαθέτουν θετική καθαρή θέση τα μειωμένης εξασφάλισης θα μετατραπούν σε μετοχές.
Αν υπάρξει τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση – σενάριο όχι βασικό – τότε τα ομολογιακά θα κουρευτούν και ο κάτοχος των ομολόγων είναι ακόμη περισσότερο ζημιωμένος.
Στον πυρήνα των ομολογιακών των τραπεζών που θα ενταχθούν στην διαδικασία του bail in περιλαμβάνονται τα εξής ομολογιακά.
Της Εθνική 882 εκατ tier 1 και tier II, της Alpha 210 εκατ, της Eurobank 220 εκατ και της Πειραιώς 229 εκατ ευρώ.
Τα μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 θα συμμετάσχουν στην διαδικασία του bail in ενώ τα κοινά ομολογιακά θα συμμετάσχουν αν κριθεί αναγκαίο.
Οι τράπεζες κατέχουν senior χρέος 1,44 δισεκ. στην Alpha bank, 4,4 δισεκ στην Εθνική, 517 εκατ στην Eurobank και 592 εκατ στην Πειραιώς.
Άρα συνολικά 1,5 δισεκ. ευρώ ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 θα ενταχθούν στο bail in.

Με βάση αυτά τα δύο σενάρια τα 9 με 9,8 δισεκ. καταλήγουν σε 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ καθώς έχουν αφαιρεθεί αναβαλλόμενος φόρος και bail in ομολογιούχων.

Άρα αναζητώνται 5,5 με 6 δισεκ. τα οποία θα πρέπει να επενδύσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Σε αυτά τα 5,5 με 6 δισεκ. θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Finansbank καθώς η Εθνική τράπεζα υποχρεωτικά θα πουλήσει μέρος της θυγατρικής της στην Τουρκία.
Αν υποθέσουμε ότι η κατανομή είναι στο εξής εύρος
Εθνική 3,7 δισεκ. με 4 δισεκ
Πειραιώς 4,9 δισεκ. με 5,5 δισεκ.
Eurobank 2,8 δισεκ. με 3,4 δισεκ.
Alpha bank 2,6 δισεκ. με 3 δισεκ.
Δηλαδή μεταξύ 14 και 16 δισεκ. ευρώ στο βασικό σενάριο οι τράπεζες πρέπει να βρουν από ιδιώτες μετόχους – επενδυτές 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ.

Κατά μια προσέγγιση

Τα νέα κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Εθνική εκτιμώνται σε 1,6 δισεκ.
Τα νέα κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Πειραιώς εκτιμώνται σε 2,2 δισεκ.
Τα νέα κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Eurobank εκτιμώνται σε 1,4-1,3 δισεκ.
Τα νέα  κεφάλαια ιδιωτών που θα χρειαστεί η Alpha εκτιμώνται σε 800 εκατ ευρώ.

Η ειδική περίπτωση της Εθνικής και τι πρέπει να σταθμίσει η διοίκηση

Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να σταθμίσει
1)τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests και να αποφασίσει αν πρέπει να πουλήσει το 100% της Finansbank ή το 51% ή 67%.
2)Το γεγονός ότι αν πουλήσει την Finansbank 100% καθαρίζει με τις κεφαλαιακές τις υποχρεώσεις και τις προνομιούχες μετοχές.  
3)Το γεγονός ότι η Εθνική επένδυσε 5 δισεκ. για να αγοράσει το 100% σχεδόν της Finansbank;
4)Το γεγονός ότι έχει διαγράψει το goodwill που σημαίνει ότι πουλήσει θα είναι κεφαλαιακό όφελος.
5)Να αποτιμήσει ότι το Qatar αρχές Ιανουαρίου του 2014 είχε ανεπίσημα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον προσφέροντας τότε 5,6 με 5,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 98% υψηλότερη προσφορά σε σχέση με την…άτυπη προσφορά της τρέχουσας περιόδου.
6)Επίσης πρέπει να σταθμίσει ότι επί 9 χρόνια δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ μέρισμα από την Finansbank η Εθνική
7)Να αποτιμήσει τους δυνητικούς κινδύνους της τουρκικής τραπεζικής αγοράς, που μάλλον θα επιδεινωθεί.
8)Θα πρέπει να αποτιμηθεί ότι η αξία της Εθνικής χωρίς την Finansbank θα απομειωθεί σημαντικά.
Από την μια η Εθνική πουλώντας την Finansbank θα μειώσει αισθητά το ενεργητικό της και με τα κεφάλαια που θα λάβει θα εκτινάξει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 30%.
Όμως από την άλλη θα έχει περισσότερο αδύναμο ισολογισμό όσον αφορά την ποιότητα παραγωγής κερδών σε ενοποιημένη βάση.

(Πρώτη ενημέρωση 4 Οκτωβρίου 2015, 16:24)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης