Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ είναι investment fund ή κρατικό Ταμείο που συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση – ιδιωτικοποίηση των τραπεζών;

Το ΤΧΣ είναι investment fund ή κρατικό Ταμείο που συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση – ιδιωτικοποίηση των τραπεζών;
Όμως ο μεγάλος στόχος είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Νέα ανακεφαλαιοποίηση προσεχώς στις ελληνικές τράπεζες και τα βασικά ερωτήματα είναι θα υποστεί ή όχι dilution το ΤΧΣ;
Πόσο ζημία ακόμη θα υποστεί καθώς επένδυσε 40 δισεκ. (25 δισεκ. σε κεφάλαια και 15 δισεκ σε funding gap) και η τρέχουσα αξία τους είναι 2,4 δισεκ;
Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών οδηγεί σε τιμές ΑΜΚ στο μηδέν προ των μεγάλων reverse split ποια η επίδραση στο ΤΧΣ;
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πριν την νέα κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση είναι το ΤΧΣ τι είδους Ταμείο είναι;
Είναι investment fund;
Αν είναι investment fund θα πρέπει να προτάξει αποκλειστικά το δικό του συμφέρον και να ζητήσει το δυσμενές σενάριο στα stress tests να καλυφθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου και όχι μέσω των μετατρέψιμων ομολογιακών cocos για να μην υποστεί αραίωση – dilution.
Βέβαια το investment fund έχει κάθε λόγο να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι γιατί η χρηματιστηριακή αξία θα αυξηθεί εκ νέου άρα θα κερδίσει και το ΤΧΣ ως μέτοχος πλειοψηφίας.
Αν το ΤΧΣ δεν είναι investment fund και είναι ένα κρατικό Ταμείο που βοηθάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τότε θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του ποσοστού που πρέπει να διατηρεί το Ταμείο αλλά και του στρατηγικού στόχου που είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Άπαξ και ο μηχανισμός ιδιωτικοποίησης μηδενίστηκε…. δηλαδή τα warrants είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος π.χ. τύπου Eurobank που αντί για ΑΜΚ 4 δισεκ. υλοποιήθηκε 2,86 δισεκ. με το σκεπτικό να μην υπάρξει περαιτέρω dilution στο ΤΧΣ και το ποσοστό υποχωρήσει κάτω από το 35%.
Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του καθορισμού της τιμής καθώς το dilution μπορεί να εμφανιστεί είτε μη συμμετέχοντας ένας μέτοχος σε μια αύξηση κεφαλαίου, είτε από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ πρέπει να προστατέψει την επένδυση του στις τράπεζες.
Ορθώς.
Όμως ο μεγάλος στόχος είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης