Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ύποπτα παιχνίδια στοχοποίησης 2 τραπεζιτών από την κυβέρνηση – Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση 2015 και 2017

Ύποπτα παιχνίδια στοχοποίησης 2 τραπεζιτών από την κυβέρνηση – Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση 2015 και 2017
Δεν μπορεί οι τράπεζες εδώ και 5 χρόνια να πληρώνουν τις αμαρτίες των κυβερνήσεων....
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρχίζει να αποκαλύπτεται το μεγάλο σχέδιο των θεσμών της Ευρώπης του SSM και της ΕΚΤ για το τραπεζικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτονται και τα ύποπτα παιχνίδια στοχοποίησης ορισμένων τραπεζιτών από την κυβέρνηση, που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετούν.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση που θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 14 και 17 δισεκ. θα πραγματοποιηθεί με τα stress tests στις 20 Οκτωβρίου  του 2015.
Η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί περί το 2017 όπου θα συμπεριλάβει, αναβαλλόμενο φόρο, προνομιούχες μετοχές, Βασιλεία ΙΙΙ και ότι νέα προβληματικά δάνεια προκύψουν.
Δεν αποκλείεται να ξεπερνάει τα 10 δισεκ. η δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης.
Με τις δύο φάσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο και το ακόμη σημαντικότερο ο κλάδος θα έχει εξυγιανθεί.
Ένα βασικό ερώτημα που γεννάται είναι αν υπάρχει σχέδιο δύο φάσεων γιατί οι ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015;
Το ερώτημα είναι εύλογο.
Επενδυτές όπως το Fairfax έχουν στρατηγικό λόγο να στηρίξουν τις επενδύσεις τους ή το Qatar στην Alpha bank που συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο.
Αλλά hedge funds θα επαναξιολογήσουν όλη την στρατηγική τους και θα αποτιμήσουν τόσο το ύψος και τους όρους όσο και το βασικό ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση να είναι δύο φάσεων.

Ύποπτα παιχνίδια στοχοποίησης των τραπεζιτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να βρει μια φόρμουλα ώστε οι αλλαγές που σημειώθηκαν στην Εθνική και Eurobank να σημειωθούν και στην Πειραιώς και Alpha bank.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας έχει δύο τρεις φορές το τελευταίο διάστημα αναφερθεί στο ζήτημα…αλλαγής διοικήσεων.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι απαράδεκτες.
Πως ένας πρωθυπουργός ασχολείται με τις διοικήσεις χωρίς καν να γνωρίζει τα stress tests και τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας και πως ένας πρωθυπουργός θέτει ένα θέμα που μόνο ανασταλτικά στις αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να λειτουργήσει.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις διοικήσεις Πειραιώς και Alpha bank κατά τρόπο εξωθεσμικό, προσβλητικό και απαράδεκτο.
Η Alpha bank έχει διασφαλίσει σταθερά στα stress tests να εμφανίσει τα καλύτερα αποτελέσματα και τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Επίσης η τράπεζα έχει διασφαλίσει σταθερότητα και η διοίκηση διαχρονική αξιοπιστία.
Η Πειραιώς αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα με ικανότατη διοίκηση και με ισχυρό θεσμικό ρόλο.
Δεν είναι κατανοητή η στάση της κυβέρνησης και οι δηλώσεις αξιωματούχων της.
Τα παιχνίδια εντυπώσεων που παίζει η κυβέρνηση ή τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων πρέπει να πάψουν.
Είναι προσβλητικό όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τους χιλιάδες μετόχους που περιμένουν πάλι τις διοικήσεις να αντιμετωπίσουν την αποτυχία των capital controls και τα λάθη που έγιναν στην 7μηνη διακυβέρνηση.
Δεν μπορεί οι τράπεζες εδώ και 5 χρόνια να πληρώνουν τις αμαρτίες των κυβερνήσεων.
Επίσης δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη προπαγάνδα – που περνάει σε μέρος της κοινωνίας – ότι οι κακοί τραπεζίτες ευθύνονται για όλα ενώ οι πολίτες και οι πολιτικοί είναι θύματα της απληστίας των τραπεζών.
Αυτές οι ασυναρτησίες πρέπει να πάψουν.
Δεν μπορεί οι τράπεζες να θυσιάζονται για παιχνίδια.
Το τραπεζικό σύστημα έχει εταιρική διακυβέρνηση και το ακόμη σημαντικότερο έχει δομή, οργάνωση και προσφέρει εργασία σε 44 χιλιάδες υπαλλήλους και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Όμως δεν μπορεί οι τράπεζες να πληρώνουν πάντα τις αμαρτίες των αποτυχημένων πολιτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης