Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα μεταβληθούν τα επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ;

tags :
Πότε θα μεταβληθούν τα επιτόκια της Fed και της ΕΚΤ;
Την ώρα που η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ και η αδήρητη ανάγκη της εξόδου από την ύφεση ολοένα και αυξάνει, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής ως προς τη διαμόρφωση των βασικών τους επιτοκίων  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1% και της Fed στο 0,25%. Πότε όμως θα μπορούσαν να μεταβληθούν και σε τι επίπεδα; Τι λένε οι αναλυτές;
Οι πρόσφατες δηλώσεις που απορρέουν από τους κόλπους της Federal Reserve ότι τα επιτόκια της τράπεζας θα διατηρηθούν αμετάβλητα στα εν λόγω χαμηλά επίπεδα για «κάποιο διάστημα ακόμη» καθρεφτίζουν τη μεταβολή τους σε έξι μήνες από τώρα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Jon Hilsenrath, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, αναλύοντας τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων της τράπεζας. «Η πορεία του πληθωρισμού είναι εκείνη που θα καθορίσει τις αποφάσεις της Fed» προσθέτει.
Ωστόσο, αν η οικονομία εμφανίσει σημάδια ισχυροποίησης και ο πληθωρισμός αυξητικές τάσεις, τότε η Fed θα επιταχύνει τους ρυθμούς της ως προς τη μεταβολή των επιτοκίων. Αν πάλι ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, τότε η τράπεζα θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων, συμπληρώνει.
Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της μέσα στο 2010, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Commerzbank.
Το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Fed είναι σε θέση να μεταφέρουν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας, Β. Bernanke, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ντάλας. Ο Bernanke εκφράστηκε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο από την αρχή της κρίσης το καλοκαίρι του 2007, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης εντός του 2010, ενώ η ισχυροποίησή της θα σηματοδοτήσει τη μείωση των δεικτών ανεργίας. Όσο για τον πληθωρισμό, αυτός θα κινηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Η τράπεζα πρέπει άμεσα να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού στο 1%, προκειμένου να ανακόψει τις πληθωριστικές πιέσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Kansas City Fed, Thomas Hoenig.

ΕΚΤ

Αμετάβλητα στο 1% αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες της Ευρωζώνης καθιστούν την ευρωπαϊκή οικονομία ιδιαίτερα «εύθραυστη».
Καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο κι ενώ αρκετές χώρες ταλανίζονται από τα υπέρογκα ελλείμματά τους, η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να μεταβάλλει τα επιτόκια, εκτιμά σημαντική μερίδα αναλυτών. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να διαδραματίσει και η πορεία της «προβληματικής» ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προβεί στην αύξηση των επιτοκίων της έως το 2011, αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Commerzbank.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέταρτο τρίμηνο.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης