Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επαναφορά του προγράμματος στήριξης των 28 δισ ευρώ κλονίζει τις ελληνικές τράπεζες

Η επαναφορά του προγράμματος στήριξης των 28 δισ ευρώ κλονίζει  τις ελληνικές τράπεζες
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επιδείξει έως τώρα  σταθερότητα. Οι διοικήσεις έχουν καταφέρει παρ΄ ότι λειτουργούν σε ένα άκρως αφιλόξενο περιβάλλον να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες οι οποίες διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.  Ωστόσο ορισμένες κινήσεις που έχουν υπάρξει είτε από το κράτος είτε από τις τράπεζες προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό.
Πριν μήνες οι ελληνικές τράπεζες υποστήριζαν και ορθά ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το πακέτο οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ. Χρησιμοποίησαν τελικά 11 δις ευρώ και απέμειναν 17 δις ευρώ.
Από τα 17 δις ευρώ που έχουν απομείνει τα 14 δις ευρώ αφορούν εγγυήσεις που παράσχει το ελληνικό κράτος στις τράπεζες και 3 δις ευρώ ομόλογα που μπορεί να εκδώσει για τις τράπεζες.
Η αίσθηση ήταν ότι επιστρέφουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες.
Η τάση αυτή είναι η κρατούσα σε όλη την Ευρώπη.
Ξαφνικά αποφασίσθηκε ότι το πρόγραμμα στήριξης θα ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν οι πληροφορίες θα επιδιώξουν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του πακέτου ίσως  το 70% με 80% των 17 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι για την αγορά αυτό σημαίνει αδυναμία και μεταφράζεται ως αδυναμία.
Στο πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι θα επιστρέψουν ρευστότητα στην ΕΚΤ και αποδείχθηκε ότι κατέχουν ρευστότητα πάνω από 55 δις ευρώ την οποία θα πρέπει να επιστρέψουν στην ΕΚΤ.
Αντί να επιστρέψουν άρα και να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ την αύξησαν.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες αγωνίζονται για την ρευστότητα τους και το θέμα είναι τι ακριβώς συμβαίνει;
Η κρατούσα αίσθηση είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες ούσες συνηθισμένες σε αυξημένη ρευστότητα στο παρελθόν υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που τους παράσχει το σύστημα ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Οι τράπεζες δημιουργούν μικρά ή μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας ωστόσο έχουν περάσει το μήνυμα το λανθασμένο μήνυμα ότι … έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης