Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 8-10 δις ευρώ οι εκροές καταθέσεων - Έχει ανακοπεί η τάση το τελευταίο 10ήμερο δηλώνουν ΤτΕ - τράπεζες

 Στα 8-10 δις ευρώ οι εκροές καταθέσεων - Έχει ανακοπεί η τάση  το τελευταίο 10ήμερο δηλώνουν ΤτΕ - τράπεζες
Αλήθειες και υπερβολές γύρω από το μέγεθος της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν προκαλέσει πανικό στην αγορά.
Ποια είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τις καταθέσεις που διαμορφώνονται τα 230 δις ευρώ περίπου.
Οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμώνται σε 8-10 δις ευρώ ωστόσο όπως αναφέρει αξιόπιστη πηγή στην ΤτΕ και στις μεγάλες τράπεζες η εκροή τις τελευταίες 10-12 μέρες έχει ανακοπεί. Οι πληροφορίες για συνολικές εκροές στα 20 δις ευρώ δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά παρά τις διαρροές που έχουν υπάρξει.


Τα κύματα των εκροών ήταν 2 που χτύπησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το πρώτο στο διάστημα Οκτωβρίου –Νοεμβρίου όταν ξεκίνησε η συζήτηση για πόθεν έσχες στις καταθέσεις και  επιβολή φόρου. Εκείνη την περίοδο αποσύρθηκαν καταθέσεις από το σύστημα περίπου 3,8 δις ευρώ. Βέβαια η εκροή ήταν μεγαλύτερη αλλά είχαν υπάρξει και ορισμένες εισροές οπότε η καθαρή εκροή ήταν στα 3,8 δις ευρώ.
Το δεύτερο κύμα χτύπησε την ελληνική τραπεζική αγορά στο διάστημα Φεβρουαρίου Μαρτίου όπου οι καθαρές εκροές υπολογίζονται περίπου στα 10 δις ευρώ ίσως και να φθάνουν τα 12 δις ευρώ.
Όμως τις τελευταίες 10-12 μέρες έχει υπάρξει ανακοπή της τάσης εκροής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κορυφαίες πηγές στην ΤτΕ, στην Alpha bank , στην Εθνική και στο ΤΤ επιβεβαιώνουν ότι η τάση έχει ανασχεθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Eν τω μεταξύ και σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, οι εκροές, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ έφτασαν το πρώτο 2μηνο του έτους στο 4,5% των συνολικών καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες (10 δισ. ευρώ), αντανακλούν την ανησυχία των Ελλήνων αναφορικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας κάποιας τράπεζας, καθώς και την αβεβαιότητα που επικρατεί με την πρωτοφανή άνοδο των spread των ομολόγων.
Οι προορισμοί που προτιμούνται σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι FT, είναι η Κύπρος, το Λουξεμβούργο ή και ελληνικά υποκαταστήματα ξένων τραπεζών.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης