Τραπεζικά νέα

Στο 1 δισ. ευρώ αναθεωρείται ο στόχος από τις αποκρατικοποιήσεις από αρχικό στόχο 2,5 δισ ευρώ

tags :
Στο 1 δισ. ευρώ αναθεωρείται ο στόχος από τις αποκρατικοποιήσεις  από αρχικό στόχο 2,5 δισ ευρώ
Σε αναθεώρηση του στόχου των εσόδων από το φετινό πρόγραμμα των  αποκρατικοποιήσεων προχωρεί η κυβέρνηση κατεβάζοντας τον πήχη των εισπράξεων στο 1 δις. ευρώ.  Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος έσοδα 2,5 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις,τα οποία σύμφωνα με αρμόδια στελέχη θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν φέτος.


Κατά τις πληροφορίες στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο η κυβέρνηση θα ανάψει το «πράσινο φως» για την αναζήτηση  στρατηγικού εταίρου στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομίας και Υποδομών προσανατολίζονται στη διάθεση του 49% και του management της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας εκμετάλλευσης του σιδηροδρομικού δικτύου (επιβάτες και εμπορεύματα), ενώ για τον ΟΣΕ (θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την υποδομή) μελετώνται άλλα εξυγιαντικά προγράμματα.
Ωστόσο, η σχετική προσπάθεια μονάχα εύκολη δεν είναι, με δεδομένο ότι οι ετήσιες ζημιές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσεγγίζουν τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ.  Η είσοδος ιδιωτών στις επιβατικές (ακούγεται έντονα ότι ενδέχεται να εισέλθουν οι Γάλλοι της SNCF), αλλά και τις εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ θα εξαρτηθεί (και) από τη κατάληξη του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου.
Ήδη, ο ΟΛΠ εκδήλωσε ενδιαφέρον, προχωρώντας στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας «Συνδυασμένων Μεταφορών και Εμπορευμάτων».
Στο κοινοπρακτικό σχήμα του ΟΛΠ, πέρα από κατασκευαστικές εταιρείες (Ελλάκτωρ, J&P ʼβαξ, κ.α.) ενδέχεται να μετάσχει η Cosco, αλλά και ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, με τις οποίες η τελευταία βρίσκεται σε συζητήσεις.
Το υπουργείο Υποδομών και γενικότερα η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή και αραβικών κεφαλαίων, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του λιμένα Αστακού (έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές από το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας).  

M.X

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης