Τραπεζικά νέα

Καθοδηγούμενη από ξένα κερδοσκοπικά κέντρα η αθώα Περιστερά η Fitch; Την Τρίτη θα υποβάθμιζε η S&P αλλά…..

tags :
Καθοδηγούμενη από ξένα κερδοσκοπικά κέντρα η αθώα Περιστερά η Fitch; Την Τρίτη θα υποβάθμιζε η S&P αλλά…..
Παρασκευή μεσημέρι ήρθε η πρώτη ειδοποίηση στο ελληνικό δημόσιο η Fitch το απόγευμα θα υποβαθμίσει την Ελλάδα και μάλιστα κατά 2 βαθμίδες η επιθετικότερη υποβάθμιση στην ιστορία της Ελλάδος από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ-.   Αν το ελληνικό δημόσιο είχε χειροπιαστή την λύση και τους σαφείς όρους ίσως να απέτρεπε την υποβάθμιση της Fitch η οποία δεν γνώριζε τους ακριβείς όρους της ΕΕ.
Όμως τι έπραξε αμέσως ενημέρωση την ΕΕ ότι η Fitch υποβαθμίζει την οικονομία επιθετικά και ότι αν δεν υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία της ΕΕ ώστε να αποσαφηνισθούν οι όροι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας η Ελλάδα θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών.  
Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είχαν ξεκινήσει αλλά το προειδοποιητικό τηλέφωνο λόγω της Fitch αποτέλεσε αφορμή και αιτία να ξεκινήσουν οι διαρροές ότι θα ανακοινωθούν σαφείς όροι του μηχανισμού στήριξης δηλαδή ποσό και επιτόκιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Fitch όπως διαφαινόταν μάλλον δεν γνώριζε την ύπαρξη σχεδίου από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ωστόσο έτσι είναι τα πράγματα ή η Fitch λειτούργησε εντός ενός καλά οργανωμένου σχεδίου;
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις ή ότι η Fitch καθοδηγήθηκε από τα funds και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο να υποβαθμίσει την Ελλάδα 2 βαθμίδες  ώστε να προκαλέσει χάος και να ακυρώσει τα οφέλη που νομοτελειακά θα προέκυπταν από τον μηχανισμό στήριξης ή η Fitch λειτούργησε με τεχνοκρατικά κριτήρια και καθοδηγούμενη από την ΕΕ υποβάθμισε την Ελλάδα ώστε να υποχρεωθεί η χώρα να κάνει χρήση του μηχανισμού.
Όμως μια νέα πληροφορία έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η Standard and Poor’s  σχεδίαζε την ερχόμενη Τρίτη να υποβαθμίσει την Ελλάδα αλλά μετά τις εξελίξεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ φαίνεται να επαναξιολογεί την απόφαση της.
Η S&P ίσως να είναι περισσότερη καθοδηγούμενη καθώς φαίνεται ότι συνεργάζεται με πολλά  hedge funds.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης