Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2016 θα αγοράζει και ελληνικά ομόλογα – Μειώνει τα haircut στις εγγυήσεις του ELA

ΕΚΤ: Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2016 θα αγοράζει και ελληνικά ομόλογα – Μειώνει τα haircut στις εγγυήσεις του ELA
Μειώνεται προσεχώς το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και το ELA
Πιθανότητα μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2016 η ΕΚΤ θα εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πρώτη αξιολόγηση ήδη έχει ενεργοποιήσει την διαδικασία ώστε σε επόμενη φάση να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Θα ακολουθήσει και η δεύτερη αξιολόγηση των θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και από τα τέλη Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο του 2016 θα ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα ή θα καθοριστεί τότε το ακριβές χρονοδιάγραμμα ένταξης και των ελληνικών ομολόγων στο QE ή πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 συνεδριάζει η ΕΚΤ και μεταξύ των αποφάσεων που θα λάβει είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων ώστε να διαμορφωθεί τελικώς το επιτόκιο στο -0,30% από -0,20% την τρέχουσα περίοδο
Ήδη είναι αρνητικά τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ με τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων είναι αμυντική υπό την έννοια ότι αποτρέπει τις τράπεζες να καταθέτουν στο overnight ή σε βραχυπρόθεσμα διαστήματα την πλεονάζουσα ρευστότητας.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να ωθήσει τις τράπεζες να στραφούν σε πιο ενεργές επενδυτικές κινήσεις.
Με τα αρνητικά επιτόκια, οι τράπεζες χάνουν κεφάλαιο και ως εκ τούτου θα μειωθεί η γενικευμένη τάση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια για λόγους ασφαλείας οι τράπεζες να μεταφέρουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ.

Μειώνεται προσεχώς το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και το ELA

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλάζει πλήρως τα δεδομένα – προς το θετικότερο – όσον αφορά τις εγγυήσεις για το ELA και συνολικά την έκθεση των τραπεζών στο ELA.
Οι τράπεζες δανείζονται 82 δισεκ. μέσω ELA με 1,55% και 36 δισεκ. απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05%.
Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες μέσω των εγγυήσεων που παρέχει το ελληνικό κράτος φέρει επιτόκιο 3,5%.
Οι ελληνικές τράπεζες για τα 118 δισεκ. που δανείζονται από το ευρωσύστημα έχουν παράσχει εγγυήσεις 37 δισεκ. στην ΕΚΤ, περίπου 158 δισεκ. για ELA και 15 δισεκ. πρόσθετες εγγυήσεις συνολικά δηλαδή 210 δισεκ. ευρώ.
Με την επιτυχή ολοκλήρωσης των ανακεφαλαιοποιήσεων πέραν του γεγονότος ότι θα βελτιωθούν εντυπωσιακά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα συμβεί και κάτι άλλο πολύ ουσιώδες για τις τράπεζες.
Θα μειωθεί το ELA αισθητά τουλάχιστον 14-15 δισεκ.
Παράλληλα λόγω της αυξημένης φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ θα εξετάσει και θα υλοποιήσει την μείωση των haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου του 2015 η ΕΚΤ είχε αυξήσει κατά 10% μεσοσταθμικά αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε στο 18% το κούρεμα των εγγυήσεων που παρείχαν οι ελληνικές τράπεζες.  
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Οι ελληνικές τράπεζες  διέθεταν απόθεμα εγγυήσεων 19 δισεκ. ευρώ για ρευστότητα μέσω ELA και απέμειναν μετά το haircut με 5-6 δισεκ. που είναι και το τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων.
Άρα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και της μείωσης των haircuts εκτιμάται ότι το ELA θα μειωθεί σωρευτικά πάνω από 20 με 22 δισεκ. και από 82 δισεκ. θα υποχωρήσει στα 60-62 δισεκ. και αντίστοιχα θα αυξηθεί η απευθείας εξάρτηση από την ΕΚΤ που επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,05%.
Οι τράπεζες μειώνουν αισθητά το ELA και το κόστος εξυπηρέτησης της ρευστότητας που αντλούν από το ευρωσύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης