Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο αναβαλλόμενος φόρος και τα NPLs θα αποδειχθούν προσεχώς μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες

Ο αναβαλλόμενος φόρος και τα NPLs θα αποδειχθούν προσεχώς  μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες
Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν ένα ακόμη βήμα όχι το τελικό βήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Είναι απόλυτα αληθές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει περάσει ένα Γολγοθά ιστορικών διαστάσεων πολλαπλών ανακεφαλαιοποιήσεων, χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας, δραματικής μείωσης του παρεμβατικού ρόλου τους στην εθνική οικονομία και κάτω από συνθήκες ακραίας στρέβλωσης κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Η ανακεφαλαιοποίηση στιγματίστηκε δυστυχώς από το γεγονός ότι συνολικά επενδύθηκαν 5 δισεκ. από ξένους επενδυτές που απέκτησαν τον έλεγχο των τραπεζών, απέκτησαν με 5 δισεκ. συνολικά 345 δισεκ. περιουσία.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι το ΤΧΣ που επένδυσε 40 δισεκ. τα έχασε, έχει υποστεί ολική καταστροφή και προφανώς τα κεφάλαια αυτά έχουν οριστικά χαθεί.
Όμως ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει τα 40 δισεκ. στην ΕΕ, στον ESM και στο ΔΝΤ.
Αντί τα 40 δισεκ. να έχουν ανταποδοτικό όφελος στον έλληνα φορολογούμενο χάθηκαν και οι τράπεζες ξεπουλήθηκαν.
Αυτό ονομάζεται σκάνδαλο και ευθύνη για το σκάνδαλο αυτό έχουν η Τρόικα που αποδείχθηκε ανέτοιμη, μη γνωρίζουσα την ουσία της υπόθεσης και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση που δεν προστάτεψε τα συμφέροντα των ελλήνων φορολογουμένων.
Το ερώτημα μετά από αυτή την εθνική καταστροφή οι τράπεζες έχουν διασωθεί;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θεωρούνται υπερκεφαλαιοποιημένες καθώς θα διαθέτουν 33-34 δισεκ. κεφάλαια…..όμως μια στιγμή 33 δισεκ. κεφάλαια δεν διέθεταν και στα μέσα του 2014;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους δύο μεγάλες προκλήσεις και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα αντιμετωπιστούν εύκολα.
Η πρώτη πρόκληση είναι ο αναβαλλόμενος φόρος.
Να ληφθεί υπόψη ότι σε σύνολο 33 δισεκ. κεφαλαίων μετά τις ΑΜΚ του 2015 οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν 19 δισεκ. DTA δηλαδή αναβαλλόμενο φόρο,
-η Alpha 4,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο σε σύνολο κεφαλαίων 9 δισεκ. μετά την ΑΜΚ του 2015.
-η Εθνική 5 δισεκ. DTA σε σύνολο κεφαλαίων 9,9 δισεκ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
-η Πειραιώς 4,8 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 10,5 δισεκ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και
-η Eurobank 4,8 δισεκ DTA σε σύνολο κεφαλαίων 5,6 δισεκ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Ακόμη και αν δεν ισχύσει το καθεστώς της Γερμανίας όπου το DTA – DTC βρίσκεται στο 9% των κεφαλαίων και ισχύει ο μέσος όρος των τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης δηλαδή το 25% τότε αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να αφαιρέσουν 8-9 δισεκ. ευρώ από τα κεφάλαια τους καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος είναι λογιστικά κεφάλαια.
Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η διαχείριση των NPLs δηλαδή τα προβληματικά δάνεια ύψους 100 δισεκ. ευρώ.
Η γενική αίσθηση που υπάρχει ότι οι τράπεζες θα ξεπουλήσουν στα hedge funds ή distress funds είναι υπερβολικό.
Υπάρχουν funds που αγοράζουν επισφαλή καταναλωτικά δάνεια στο 2% της ονομαστικής αξίας σε εξευτελιστικές τιμές.
Αγοράζουν επιχειρηματικά δάνεια στο 8% της ονομαστικής αξίας σε εξευτελιστικές τιμές.
Οι τράπεζες θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο μετά τον Φεβρουάριο του 2016 από την ΕΚΤ όσον αφορά την πορεία διαχείρισης των NPLs των προβληματικών δανείων.
Η πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαΐου ή δεύτερη τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου κ.ο.κ.
Είναι προφανές ότι αν οι τράπεζες δεν πηγαίνουν καλά στην αξιολόγηση, δεν σημειώνουν πρόοδο, όπως διαπίστωσε η Blackrock στην έκθεση της που παρέδωσε στην ΤτΕ και δεν είναι ενθαρρυντική, τότε θα υποχρεώνονται οι τράπεζες σε πιο ριζικά μέτρα με τα NPLs.
Όμως η πώληση επιχειρηματικών ή άλλων δανείων σε ξένα funds ενέχει τα εξής ρίσκα οι τράπεζες να παγιδευτούν στις χαμηλές τιμές.
Για να πουληθούν προβληματικά δάνεια σε funds θα πρέπει να αυξηθούν οι προσφορές να αυξηθεί η αξία των προβληματικών δανείων και αυτό θα συμβεί μέσω της βελτίωσης της συνολικής εικόνας της αγοράς.
Οι αναφορές λοιπόν ότι θα ξεπουληθούν σε funds δάνεια είναι μια έννοια σχετική και αυτό θα συμβεί αν συμβεί μόνο αν οι τράπεζες οριστικά τα έχουν ξεγράψει.
Όλα αυτά δημιουργούν ανάγκες για νέα κεφάλαια αν η κατάσταση στην οικονομία το 2016 δεν ομαλοποιηθεί και το 2017 μπορεί να είναι μια χρονιά νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Για εμάς η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν ένα ακόμη βήμα όχι το τελικό βήμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης