Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενέκρινε ο ESM τα 2,72 δισ για την τρ. Πειραιώς - Regling: Ενισχύεται η σταθερότητα

tags :
Ενέκρινε ο ESM τα 2,72 δισ για την τρ. Πειραιώς - Regling: Ενισχύεται η σταθερότητα
Οι τράπεζες είναι πιο υγιείς και θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν και πάλι τη χορήγηση δανείων δήλωσε ο Klaus Regling ο επικεφαλής του ESM.
Ενέκρινε τα 2,72 δισεκ. ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς ο ESM και αυτό συνπέγατεια ότι είναι άλλα 7,28 δισεκ. διαθέσιμα.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχε εγκριθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και η απόφαση του ESM είναι απόλυτα αναμενόμενη και τυπική.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα να αποδεσμεύσει τα 2,72 δισ στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τα 10 δισ ευρώ που διατηρείται σε χωριστό λογαριασμό στον ΕΣΜ και προορίζονται να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αποτελεί μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγήθηκε από τον ESM στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015.
« Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα ήταν ένας βασικός στόχος του τρίτου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα ξεπερνάει ένα σημαντικό εμπόδιο εξασφαλίζοντας και την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι τράπεζες είναι πιο υγιείς και κεφαλαιακά θωρακισμένες και θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν και πάλι τη χορήγηση δανείων στις ελληνικές επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη ", δήλωσε ο Klaus Regling, ο επικεφαλής του ESM.
Ο Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προσδιορίζοντας κεφαλαιακό έλλειμμα 4,930 δισ  στην τράπεζα Πειραιώς.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πειραιώς κάλυψε 1,94 δισκ με ιδιωτικά μέσα και άλλα 271 εκατ με πρόσθετες κεφαλαιακές δράσεις.
Στο πλαίσιο της άσκησης, των υφιστάμενων ομολογιούχων πραγματοποίησε εθελοντική ανταλλαγή των τίτλων σε μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα έχει αυξήσει τα επαρκή κεφάλαια για να καλύψει το κενό που εντόπισε ο SSM στο πλαίσιο των stress tests.
Η απόφαση του ESM σήμερα ακολούθησε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις με βάση τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα των 2,72 δισκ. 
Μετά την εκταμίευση των 2,72 δισεκ. απομένουν ακόμη 7,28 δισεκ. διαθέσιμα για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την εξυγίναση του. 
Επιπλέον, ο ESM παραπέμπει στη δήλωση του Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου τυ 2015:
«Αυτή η άσκηση ανακεφαλαιοποίησης διεξάγεται σύμφωνα με την οδηγία ανάκαμψης και εξυγίανσης.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις είναι προσωρινού χαρακτήρα και τα έσοδα που θα προκύψουν από τη μελλοντική πώληση των συμμετοχών ΤΧΣ και άλλα κεφαλαιακά μέσα στις ελληνικές τράπεζες, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης