Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ελεγχόμενη εκτόνωση της πίεσης στην οικονομία θα ευνοήσει τις τράπεζες για 5 λόγους

  Η ελεγχόμενη εκτόνωση της πίεσης στην οικονομία θα ευνοήσει τις τράπεζες για 5 λόγους
Ο τραπεζικός κλάδος λόγω της κατάστασης της οικονομίας είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Χωρίς οι τράπεζες να έχουν απολέσει στοιχεία δομικά από τον ισολογισμό τους παρ΄ όλα αυτά άγονταν και φέρονταν λόγω της πίεσης της οικονομίας.
Το πακέτο στήριξης της ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα ουσιαστικά απομακρύνει την κρίση δανεισμού.
Η Ελλάδα είχε φθάσει οριακά στο σημείο ώστε να μην μπορεί να δανεισθεί.
Με το πακέτο των 40 δις για το 2010 και 80 δις ευρώ συνολικά το διάστημα 2010 με 2012 η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση δανεισμού.
Το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε μια φάση όπου ναι μεν μπορεί να μην επιλύονται τα προβλήματα ως δια μαγείας αλλά προφανώς η σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν πιο εύρυθμα.
Πως θα ωφεληθούν οι τράπεζες; Από 5 κατά βάση παράγοντες.
1)Η μείωση του spread μικρή ή μεγάλη θα εκτονώσει σταδιακά τις πιέσεις στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων ομολόγων.
Όταν το spread είχε φθάσει στιγμιαία στις 445 μονάδες βάσης η συνολική λογιστική και στιγμιαία απώλεια στις τράπεζες έφθασε στο δυσθεώρητο ύψος των 2,2 δις ευρώ συνολικά και σωρευτικά. Ως spread σύγκρισης λαμβάνεται υπόψη οι 140 μονάδες βάσης.
Το spread σε λίγες μέρες θα υποχωρήσει από τα ιστορικά του υψηλά 100 μονάδες βάσης και ως ιστορικά υψηλά νοούνται οι 448 μονάδες βάσης.
2) Εφόσον η οικονομία οδεύει προς εκτόνωση των πιέσεων οι μετοχές των τραπεζών θα πάρουν μια ανάσα. Μικρή ή μεγάλη το βέβαιο είναι ότι θα πάρουν μια ανάσα.
Η κεφαλαιοποίηση είχε φθάσει έως τα 23 δις ευρώ για τις τράπεζες και ενδεικτικά η Εθνική είχε 22,5 δις ευρώ το 2007.
3)Οι τράπεζες αν το ελληνικό κράτος δανεισθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα έχουν την δυνατότητα να επανεμφανισθούν στις αγορές για να αντλήσουν ρευστότητα.
Προφανώς η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά προφανώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
4)Αν η αγορά διαπιστώσει προσεχώς ότι όντως η οικονομία βαίνει προς σταθεροποίηση θα ξεκινήσει δειλά και η κατανάλωση η οποία με την σειρά της θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξαναδούν την πραγματική οικονομία.
5)Σε ένα περιβάλλον που από την φάση της χρεοκοπίας της χώρας οδεύει στην φάση όπου ο κίνδυνος αυτός απομακρύνεται πραγματικά είναι προφανές θετικότερο και για το τραπεζικό σύστημα.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης