Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 7 απαντήσεις του ESM για την συμμετοχή του στις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών - Απομένουν άλλα 7,2 δισ και για resoloution

Οι 7 απαντήσεις του ESM για την συμμετοχή του στις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών - Απομένουν άλλα 7,2 δισ και για resoloution
Οδηγός 7 ερωταπαντήσεων για τη συμμετοχή του ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Έχουν απομείνει 7,28 δισεκ. που δυνητικά μπορεί να εκταμιεύσει η Ελλάδα για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση - resoloution - των ελληνικών τραπεζών αναφέρει ο ESM που μέσω 7 ερωτήσεων - απαντήσεων απαντάει γιατί συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Έναν οδηγό ερωταπαντήσεων για τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έδωσε στη δημοσιότητα ο ESM.

Ακολουθούν αναλυτικά οι 7 ερωτήσεις - απαντήσεις:

1) Γιατί συμμετέχει ο ESM στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών;

Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας του ESM που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) δέσμευσε 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με στόχο να αντιμετωπίσει η χώρα μια πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών.
Μια πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM, εκ των οποίων 2,72 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου του 2015.
Τα υπόλοιπα 7,28 δισ. ευρώ θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα για την τυχόν κάλυψη πιθανού κόστους εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ή/και ανακεφαλαιοποίηση.

2) Γιατί είναι απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση;

Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, οι καταθέτες απέσυραν σημαντικά κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες το 2015
και οι τράπεζες ήδη αύξηση των καθυστερημένων πληρωμών, καθώς οι δανειολήπτες τηρούσαν στάση αναμονής για να δουν αν η κυβέρνηση θα εισαγάγει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτών των δυσμενών
εξελίξεων, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) ανέλαβε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, στην οποία αποκαλύφθηκε κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο των stress tests.
Τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό στην οικονομία της Ελλάδας, ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται επίσης για τη βελτίωση της διακυβέρνησής της στον τραπεζικό τομέα και λαμβάνει επειγόντως τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον
τραπεζικό τομέα.

3) Το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται σε 14,4 δισ. ευρώ.
Πώς υπολογίστηκε ο αριθμός;


O SSM, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, προχώρησε σε μια λεπτομερή αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών.
Η αξιολόγηση αποκάλυψε κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. ευρώ υπό ένα δυσμενές σενάριο, με βάση το οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν επιδείνωση των οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών.
Υπό το βασικό σενάριο, που αντικατοπτρίζει τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα αγγίζει τα 4,4, δισ. ευρώ.

4) Ποιος καλύπτει το κεφαλαιακό έλλειμμα των ελληνικών τραπεζών;
Πριν από την άντληση κεφαλαίων, προηγήθηκε η συμμετοχή των ομολογιούχων και των κατόχων των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών που αντάλλαξαν εθελοντικά τους τίτλους τους με τις νέες μετοχές.
Μια άλλη επιλογή για τις τράπεζες ήταν να πουλήσουν μονάδες ή καταργήσουν σταδιακά τις μη βασικές δραστηριότητες τους.
Αυτά τα μέτρα επέτρεψαν στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τα κεφάλαιακό τους ελλείμμα ως προς το βασικό σενάριο.
Δύο από τις τράπεζες, όμως η Alpha Bank και η Eurobank, άντλησαν σημαντικά κεφάλαια καλύπτοντας και το δυσμενές σενάριο και δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.
Η Τράπεζα Πειραιώς χρειάστηκε πρόσθετη κρατική ενίσχυση από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η πρώτη εκταμίευση των ,72 δις ευρώ πραγματοποιήθηκε 1η Δεκεμβρίου του 2015 καλύπτει τις ανάγκες αυτές.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.

5) Πώς ο ESM παρέχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Ο ESM γενικά παρέχει δάνεια σε χώρες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα μεταφέρει τα κεφάλαια του ESM στο ΤΧΣ, το οποία θα λάβει κοινές μετοχές από την συμμετοχή στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και άλλων τίτλων cocos ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές.
Ο ESM θα έχει τον ρόλο του παρατηρητή στα διοικητικά όργανα του ΤΧΣ.

6) Πως αποφασίστηκε να συμμετάσχει ο ESM  στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στην Ελλάδας;
Μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στις 29 Νοεμβρίου του 2015, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση στην ESM (επιβεβαιώθηκε από τon SSM), καθορίζοντας το ποσό που απαιτείται σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε την εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων προς την Πειραιώς.
Αυτή η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα Πειραιώς είναι βιώσιμη και ελλείψει επαρκών κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσαν να δοθούν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

7) Έχει ο ESM προηγουμένως χορηγήσει δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση άλλων τραπεζών;
Ναι, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε 41,3 δισ  προς την ισπανική κυβέρνηση το 2012-2013 και 1,5 δισ ευρώ προς την Κύπρο το 2013 για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στις χώρες αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης