Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εισηγείται το ΔΝΤ

 Τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εισηγείται το ΔΝΤ
Eμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ, δίνει το ΔΝΤ υπολογίζοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το δανειακό πρόγραμμα που έχει σε εκκρεμότητα για φέτος η κυβέρνηση. Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να τιτλοποιήσει μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, αρκεί να αλλάξει τακτική στη διαδικασία που ακολουθεί για την είσπραξη αυτών των χρεών. Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θεωρούν ότι ο μηχανισμός είσπραξης φέρεται με επιείκεια στους οφειλέτες του Δημοσίου
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε συνεχείς ρυθμίσεις για να εισπράξουν αυτά τα χρέη.
Σήμερα, οι οφειλέτες παρότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού, αγνοούν την πρόσκληση εξόφλησης του χρέους που τους απευθύνει η Εφορία. Τα περισσότερα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο προέρχονται από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, καθώς και από τους «τρέχοντες» έμμεσους και άμεσους φόρους. Σε ποσοστό 32% αυτοί οι φόροι δεν καταβάλλονται εντός των προθεσμιών. Μόνο το 2008, από τους άμεσους φόρους δεν πληρώθηκαν 7,3 δισ. ή 3% του ΑΕΠ, ενώ ανάλογο αναμένεται να είναι το ποσοστό και το 2009!
Αποτελεσματικότερο άμεσο μοχλό πίεσης επί των οφειλετών, τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους και τη δέσμευση -σε πρώτη φάση- και κατάσχεση στη συνέχεια των κεφαλαίων τους. Στο πνεύμα αυτό συστήνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου:
Να αίρεται το τραπεζικό απόρρητο.
Να ενεργοποιούνται άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα, σε περίπτωση που οφειλέτης δεν προσέλθει στην Εφορία για την καταβολή των χρεών ή της προβλεπόμενης δόσης.
Δημιουργία ενός ιστορικού επικοινωνίας με τον κάθε οφειλέτη.
Κατηγοριοποίηση των οφειλετών σε ομάδες κινδύνου (με βάση την επαγγελματική τους δραστηριότητα, το ύψος της οφειλής, τις προσπάθειες αποπληρωμής που έγιναν σε προγενέστερο χρόνο, κ.λπ.).

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης