Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζίτες και ξένοι μέτοχοι προειδοποιούν - Όσο καθυστερεί το deal με τους δανειστές, τόσο χειρότερη θα είναι η τελική λύση

tags :
Τραπεζίτες και ξένοι μέτοχοι προειδοποιούν - Όσο καθυστερεί το deal με τους δανειστές, τόσο χειρότερη θα είναι η τελική λύση
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να βγάλει όλο το 2016 ωστόσο αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι να περάσει όλα τα μέτρα, να πάρει την πρώτη θετική αξιολόγηση με στόχο να είναι και η τελευταία αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι τραπεζίτες και οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το ασφαλιστικό είναι πολύ ανήσυχοι.
Αν και θεωρούν ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο η κυβέρνηση θα δεχθεί μείωση συντάξεων και όλο το πακέτο των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, ωστόσο βλέπουν ότι η κατάσταση βρίσκεται πάλι σε οριακό επίπεδο.
Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στον Μάρτιο του 2016 με οποιαδήποτε κόστος καθώς οποιαδήποτε παράταση θα προκαλέσει μεγάλη συστημική ζημία και ταυτόχρονα όπως έχει αποδείξει η παρελθούσα εμπειρία όσο καθυστερεί η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει τόσο χειρότερη θα είναι η τελική λύση για την Ελλάδα.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου άπαξ και απορρίφθηκε για το ασφαλιστικό από τους δανειστές δεν μπορεί να αποτελεί βάση συζήτησης.
Ούτως ή άλλως η πρόταση με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν απαράδεκτη.
Η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 50% για εισοδήματα άνω των 30 χιλ ήταν προκλητικά απαράδεκτη.
Σκεφθείτε ένα πολίτη με 50 χιλ ευρώ ετήσιο εισόδημα που πρέπει να πληρώσει με φορολογική συντελεστή 50%, να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, να πληρώσει έκτακτη εισφορά και να πληρώσει και 100% προκαταβολή φόρου.
Ο τελικός φορολογικός συντελεστής μπορεί να προσεγγίζει το 78% που αποτελεί ρεκόρ υπερφορολόγησης χωρίς κανένα ιστορικό προηγούμενο.  
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι είναι αυτονόητο ότι στο τέλος η ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί να αποδεχθεί όλα τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό.
Η πρόταση των δανειστών σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακή, δεν μπορεί με νέες μειώσεις συντάξεων να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά οι τραπεζίτες συμφωνούν στην θέσπιση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η λάθος συνταγή των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις.
Κάθε φορά που καθυστερεί η Ελλάδα βγαίνει πολλαπλά χαμένη.
Οι τραπεζίτες ωστόσο δέχονται και την πίεση των ξένων μετόχων τους που ενώ μέρος αυτών είχε άμεση επικοινωνία με τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό θεωρούν ότι άλλες διαβεβαιώσεις πήραν και άλλες εξελίξεις βλέπουν.
Εν τω μεταξύ οι εδώ πολιτικοί παράγοντες θεωρούν ότι μειώσεις συντάξεων είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσει η παρούσα Βουλή, ανησυχούν για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης με 153 Βουλευτές ενώ τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει άμεσα να καταρρεύσει και να αντικατασταθεί και κάποιοι άλλοι που θεωρούν ότι πρώτα πρέπει ο Τσίπρας να κάνει όλη την βρώμικη δουλειά και εν συνεχεία να τον αποδομήσουν.
Να σημειωθεί ότι το στρατόπεδο Schaeuble τάσσεται υπέρ της άποψης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα ώστε να καταρρεύσει εκ των έσω.
Στην ίδια λογική και η ΝΔ του Μητσοτάκη που δεν επιδιώκει εκλογές καθώς θέλει ο Τσίπρας να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο Τσίπρας βλέποντας το αδιέξοδο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να κερδίσει χρόνο να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να πάρει bonus από την ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και μια έστω υποτυπώδη λύση για το χρέος.
Επειδή η λύση για το χρέος θα είναι εξευτελιστικά ντροπιαστική, δηλαδή τόσες θυσίες των ελλήνων για να λάβουν ως αντάλλαγμα μια λύση για το χρέος που δεν θα είναι λύση….η κοινωνία θα συνειδητοποιήσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από τα ίδια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να βγάλει όλο το 2016 ωστόσο αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι να περάσει όλα τα μέτρα, να πάρει την πρώτη θετική αξιολόγηση με στόχο να είναι και η τελευταία αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης