Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε σπιράλ θανάτου το χρηματιστήριο προς τις 300 μον. - Για να βρεθούν οι τράπεζες ξανά στις τιμές των ΑΜΚ θέλουν άνοδο έως 900%

Σε σπιράλ θανάτου το χρηματιστήριο προς τις 300 μον. - Για να βρεθούν οι τράπεζες ξανά στις τιμές των ΑΜΚ θέλουν άνοδο έως 900%
Όσο χαμηλότερα πέφτουν οι μετοχές των τραπεζών τόσο πιο δύσκολη έως ανέφικτη είναι η προσέγγιση των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 δηλαδή καταστροφή
Σε σπιράλ θανάτου έχει εγκλωβιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο του φόβου ότι μπορεί να κατρακυλήσει στις 300 μονάδες αλλά κυρίως λόγω του τρόμου ότι ακόμη και με θετικά νέα… το χρηματιστήριο θα παραμείνει παγιδευμένο σε μια διακύμανση 300-600 μονάδων που μπορεί να είναι άνοδος 100% αλλά πρόκειται για τιμές καταστροφής και απαξίωσης.
Η Ελλάδα παγιδεύτηκε από τις άστοχες πολιτικές τακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την διεθνή διόρθωση έχουν προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στους επενδυτές.
Για πολλοστή φορά ξένοι και έλληνες επενδυτές καταστρέφονται.
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να κινηθεί μεταξύ δύο σεναρίων
Σενάριο 1 αποδέχεται τις μειώσεις συντάξεων και αποδέχεται πλήρως τις θέσεις της Τρόικα εξέλιξη που θα οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο.
Σενάριο 2 χρονοτριβούν κυβέρνηση και δανειστές, η διαδικασία παρατείνεται έως τον Ιούνιο και μέχρι τότε θα έχει επέλθει εθνική καταστροφή, το χρηματιστήριο θα έχει καταρρεύσει όπως και οι τράπεζες.
Και στις δύο περιπτώσεις αλλά ειδικά στο πρώτο σενάριο στο αισιόδοξο…η κυβέρνηση ποντάρει ότι μετά την θετική αξιολόγηση η Ευρώπη θα ανταμείψει την Ελλάδα μέσω της ΕΚΤ, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και του χρέους.
Όμως με βάση σοβαρές ενδείξεις ακόμη και στο θετικό σενάριο της αξιολόγησης
1)Τα ελληνικά ομόλογα και assets δεν θα ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά προς τον Ιούνιο του 2016 όπως έχει εκτιμήσει και η Greylock Capital Management
2)Η δήθεν λύση για το χρέος, που θα είναι λύση φιάσκο δεν θα δοθεί νωρίτερα από τα τέλη του 2016 και εφόσον ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση.
Άρα και στο καλό και στο κακό σενάριο….τα οφέλη, η ανταμοιβή από την Ευρώπη θα έρθει καθυστερημένα.
Μόνη εξαίρεση η αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch που θα δώσουν μόνο βραχυχρόνια ώθηση στην αγορά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χρηματιστήριο και τις τράπεζες;
Ας πάρουμε το εξής σενάριο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα κατακρημνιστεί στις 300 μονάδες από 449 μονάδες στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 (χαμηλό ενδοσυνεδριακό 339 μονάδες 8 Φεβρουαρίου) και εν συνεχεία θα ανακάμψει.
Οι μετοχές των τραπεζών θα έχουν ισοπεδωθεί, θα δούμε στο σενάριο των 300 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη τιμές 0,05 με 0,10 ευρώ στις τράπεζες.
Για να ξαναφθάσουν οι μετοχές των τραπεζών τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα χρειαστούν άνοδο έως +900% άνοδο σοκ.
Προσέξτε όχι 90% αλλά 900%.
Π.χ. η Eurobank αν βρεθεί στα 0,10 ευρώ για να ξαναπάει στο 1 ευρώ την τιμή της ΑΜΚ του Νοεμβρίου του 2015 θα χρειαστεί άνοδο 900% εξέλιξη απίθανη.
Όμως ακόμη και αν δεν πάει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 300 μονάδες και τα χαμηλά έτους είναι οι 339 μονάδες για να ξαναπάνε οι μετοχές των τραπεζών στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου χρειάζονται άνοδο π.χ. η Eurobank 200%.
Η Attica bank θα χρειαστεί άνοδο +260% και η Εθνική θα χρειαστεί άνοδο +136%.
Τι θέλουμε να πούμε;
Όσο χαμηλότερα πέφτουν οι μετοχές των τραπεζών τόσο πιο δύσκολη έως ανέφικτη είναι η προσέγγιση των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 δηλαδή καταστροφή για τους μετόχους, τους ξένους, τους έλληνες, το ΤΧΣ συνολικά καταστροφή.
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα εξελιχθούν ΤΕΛΕΙΑ όχι απλά θετικά από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, οι τραπεζικές μετοχές χρειάζονται άνοδο 200% για να βρεθούν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου δηλαδή από εκεί που εκκίνησαν.
Πόσο μεγαλύτερη άνοδο θα μπορούσαν να σημειώσουν οι μετοχές των τραπεζών….πέραν από 200%;
Κοινώς....την έχουμε πατήσει πολύ άσχημα


Σενάριο με 300 μονάδες και στόχο…τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών του 2015
Τράπεζες

Τιμή με ΧΑ στις 300 μον.

Τιμή ΑΜΚ 2015

Διαφορά
από τιμές με 300 μον με τιμές ΑΜΚ
Εθνική

0,05 ευρώ

0,3 ευρώ

+500%

Πειραιώς

0,05 ευρώ

0,3 ευρώ

+500%

Eurobank

0,10 ευρώ

1 ευρώ

+900%

Alpha

0,40 ευρώ

2 ευρώ

+400%

Attica bank

0,03 ευρώ

0,3 ευρώ

+900%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης