Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ακραία υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες – Η κυβέρνηση ετοιμάζει θεαματική μεταστροφή, αποδέχεται μειώσεις συντάξεων

Ακραία υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες – Η κυβέρνηση ετοιμάζει θεαματική μεταστροφή, αποδέχεται μειώσεις συντάξεων
Είναι αληθές ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι ακραία υποτιμημένες
Το Eurogroup έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες συμφωνία και να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα ο Thomsen του ΔΝΤ με άρθρο του έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα….η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες μειώσεις συντάξεων.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει deal συμψηφίζοντας εθνικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο, όπως στην περίπτωση του ΝΑΤΟ – που είναι εθνικά επιζήμια -  με μια λύση για το ασφαλιστικό.  
Ο Τσίπρας ζητάει πολιτικό χρόνο 3-4 μήνες να πάρει την θετική αξιολόγηση, να υπάρξει αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και η ΕΚΤ να λάβει μέτρα για τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών και μέσα σε αυτό το θετικότερο κλίμα σε επόμενη φάση να επαναφέρει το συνταξιοδοτικό.
Αυτό το πολιτικό deal δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αίσια κατάληξη καθώς οι Ευρωπαίοι π.χ. ESM ήταν σαφείς.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει δόσεις και χρηματοδότηση.
Όλη αυτή η καθυστέρηση στην αξιολόγηση σε συνδυασμό με το διεθνές κλίμα όπου παραμένει – και θα συνεχίσει – να είναι αρνητικό έχει καταστρέψει το ελληνικό χρηματιστήριο και τις μετοχές των τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το χρηματιστήριο σημείωσε νέο χαμηλό στις 420,82 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 που αποτελεί χαμηλό ετών χειρότερο από την περίοδο του 2012.
Στις τράπεζες έχει επέλθει χρηματιστηριακή καταστροφή καθώς οι μέτοχοι των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 έχουν φθάσει να χάνουν έως 77%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ακόμη και αν πάρουμε ως παραδοχή ότι τα κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι 36 δισεκ. αλλά 26 δισεκ. (αφαιρώντας 10 δισεκ. από τον αναβαλλόμενο φόρο σε σύνολο 19,4 δισ ) δεν είναι δυνατό οι ελληνικές τράπεζες να αποτιμώνται 0,15 τιμή προς λογιστική αξία P/BV είναι ξεκάθαρο ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ακραία υποτιμημένος.

Έχει συντελεστεί καταστροφή

Σε 60 ημέρες – σε χρόνο ρεκόρ – οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 70% της αξίας των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, πραγματική καταστροφή.
Οι τράπεζες με κεφάλαια 36 δισεκ. αξίζουν 3,8-4,3 δισεκ. δηλαδή το 1 ευρώ αποτιμάται σε 10 λεπτά ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σε επίπεδα 600 εκατ σε επίπεδα προ της ανακεφαλαιοποίησης.
Το κραχ που έχουν υποστεί οι τράπεζες είναι προφανώς απόρροια της διεθνούς βίαιης διόρθωσης των αγορών και της τεράστιας ανησυχίας για την τύχη της Ελλάδος.
Ποσοτικοποιώντας τους αρνητικούς παράγοντες το κραχ στις αξίες των τραπεζών στην Ελλάδα σε ποσοστό 70% αποδίδεται στους λάθος χειρισμούς της κυβερνήσεως η οποία παλινωδεί μεταξύ ασφαλιστικού, συντάξεων, αγροτών και μιας αξιολόγησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015.
Όλο αυτό το σκηνικό σε συνδυασμό με την πτώση στις διεθνείς αγορές έχει δημιουργήσει ένα αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ αφανίζοντας τις τραπεζικές αξίες.
Ο μεγάλος κίνδυνος όμως δεν είναι ότι π.χ. η Eurobank εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 600 εκατ ούτε το πρόβλημα πρέπει να εστιαστεί στο αν η κεφαλαιοποίηση υποχωρήσει επιπλέον 50% ή 70%.
Το πρόβλημα είναι ότι αν η Ελλάδα αποδειχθεί ασυνεπής και αφερέγγυα θα μπορούσαν να οδηγήσουν το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα σε αδιέξοδο οι ευρωπαίοι.
Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να ασκήσουν τεράστια πίεση στην Ελλάδα μέσω του αναβαλλόμενου φόρου όπου φθάνει τα 19 δισεκ. σε σύνολο 36 δισεκ. κεφαλαίων.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί πάλι θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σενάριο τουλάχιστον καταστροφικό.
Η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω διεθνούς διόρθωσης, εν μέσω ενός προβλήματος που γιγαντώνεται και ονομάζεται προσφυγικό και της τραγικής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος, θα πρέπει άμεσα να κλείσει την αξιολόγηση.
Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερο θα καθίσταται το πρόβλημα για το μέλλον της Ελλάδος.

Δραματική η απώλεια χρηματιστηριακής αξίας στις τράπεζες
Τράπεζες

Τρέχουσα αξία 11/2/2016

Αξία με τις ΑΜΚ 11/2015

Διαφορά

Εθνική

1 δισ

2,8 δισ

-64%

Πειραιώς

707 (610) εκατ

2,7 δισ

-77%

Eurobank

642 (570) εκατ

2,3 δισ

-75%

Alpha bank

1,78 (1,5) δισ

3,5 δισ

-57%

Attica bank

191 (170) εκατ

630 εκατ

-75%

Σύνολο

4,3

12 δισ

-70%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης