Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η αξιολόγηση καθώς η «πολιτική λύση» είναι στον αέρα – Χρονικά η συμφωνία μεταφέρεται για Απρίλιο

tags :
Επικίνδυνη τροπή παίρνει η αξιολόγηση καθώς η «πολιτική λύση» είναι στον αέρα – Χρονικά η συμφωνία μεταφέρεται για Απρίλιο
Αποδέχθηκε η Ελλάδα να προχωρήσει σε επικίνδυνες παραχωρήσεις με φόντο το προσφυγικό, διακυβεύοντας εθνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα να μην έχει κερδίσει την πολιτική λύση.
Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις περί την αξιολόγηση αλλά το ακόμη χειρότερο είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πολιτική λύση που αναζητάει η κυβέρνηση καρκινοβατεί.
Η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κλείσει την αξιολόγηση αποδέχθηκε μια σειρά παράλογων απαιτήσεων της ΕΕ ως προς το προσφυγικό, η Ελλάδα φορτώθηκε 600 χιλιάδες μετανάστες, το ΝΑΤΟ πλέον βρίσκεται στο Αιγαίο, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί κατά τρόπο απαράδεκτο….και ο κίνδυνος είναι ότι η πολυδιαφημισμένη πολιτική λύση βρίσκεται στον αέρα.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζήτησε και πήρε την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα της «αποστρατικοποιημένης» ζώνης, ενώ δέσμευσε για έξι ώρες τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, μετά από έκδοση σχετικής NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα, παρεμβάλλεται μεταξύ του νησιού και της Ρόδου.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση με την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ λόγω προσφυγικού στο Αιγαίο να έχει υποπέσει σε τεράστιας σημασίας λάθος διακυβεύοντας τα συμφέροντα της χώρας.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η πολιτική λύση είναι στον αέρα γιατί ενώ η Ελλάδα προέβη σε απίστευτες παραχωρήσεις το αποτέλεσμα, είναι ότι οι δανειστές επιμένουν στις μειώσεις συντάξεων.
Πηγές αναφέρουν ότι
1)Το ΔΝΤ έχει διακόψει τις απευθείας συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, έχει παρουσιάσει τις βασικές θέσεις και περιμένει την πλήρη αποδοχή τους.
2)Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΔΝΤ επιμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
3)Οι μειώσεις των συντάξεων αποτελούν την απάντηση στο πρόβλημα και στο θέμα αυτό δεν κάνουν πίσω οι μισοί θεσμοί.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Οι ευρωπαίοι αποτιμούν το ασφαλιστικό με ψυχρή λογική.
Η ασφαλιστική δαπάνη στην Ελλάδα είναι 16% περίπου εκ των οποίων το 10% καλύπτεται από το κράτος δηλαδή η πλειοψηφία.
Στην Ευρώπη η ασφαλιστική δαπάνη είναι κατά μέσο όρο 12% αλλά το κράτος συμμετέχει μόλις με 2,5% σε μέσους όρους.
Επίσης η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ενώ βρισκόταν στο 3,7 πριν 20 χρόνια έχει μειωθεί στο 1,3 με τάση περαιτέρω μείωσης λόγω και της υψηλής ανεργίας.
Υπό αυτό το πρίσμα οι ευρωπαίοι και ειδικά το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ριζική λύση στο ασφαλιστικό.
Η αρχική πρόταση ήταν για μειώσεις 50%, πρόταση σοκ.
Εν συνεχεία υπήρξαν σκέψεις από διάφορες πλευρές είτε για οριζόντιες μειώσεις 7% με 10% σε όλες τις συντάξεις ανεξαρτήτως κλίμακας ή μειώσεις -25% στις μεγάλες συντάξεις.
Μια άλλη πρόταση που έχει εξεταστεί είναι να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης με παράλληλη μικρότερη μείωση των συντάξεων.
Καθίσταται κατανοητό ότι η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων δεν μπορεί να τηρηθεί.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος να έχει υπάρξει θετική αξιολόγηση έως τις 18 Μαρτίου δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Πλέον στόχος είναι εφόσον υπάρξει αυτή η περίφημη αξιολόγηση να υλοποιηθεί στα μέσα Απριλίου του 2016.

Το συμπέρασμα

Η διαδικασία της αξιολόγησης εξελίσσεται σε επικίνδυνο φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση.
Αποδέχθηκε η Ελλάδα να προχωρήσει σε επικίνδυνες παραχωρήσεις με φόντο το προσφυγικό, διακυβεύοντας εθνικά συμφέροντα και ταυτόχρονα να μην έχει κερδίσει την πολιτική λύση.
Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ξανά είναι ανήσυχοι γιατί βλέπουν ότι τα ρίσκα που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι πολλαπλάσια των ανταλλαγμάτων που…..θα λάβει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης