Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τερατογένεση της ΕΚΤ – Προσεχώς τα ελληνικά ομόλογα στο 2,5% και η πιστοληπτική ικανότητα σε ζώνη χρεοκοπίας

Η τερατογένεση της ΕΚΤ – Προσεχώς τα ελληνικά ομόλογα στο 2,5% και η πιστοληπτική ικανότητα σε ζώνη χρεοκοπίας
Ενώ η Ελλάδα θα συνεχίζει να έχει την χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μακράν την χαμηλότερη θα διαθέτει αποδόσεις στα ομόλογα που δεν συνδυάζεται με την αξιολόγηση της.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δημιούργημα της ΕΚΤ είναι τερατογένεση.
Εξαιρώντας την Ελβετία που από τα 19 της ομόλογα τα 17 έχουν αρνητικό επιτόκιο συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν 97 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια.
Η δυναμική της παρέμβασης της ΕΚΤ είναι τέτοια όπου έχουν υπάρξει ακραίες προσαρμογές.
Π.χ. η Γερμανία σε σύνολο 17 ομολόγων τα 12 έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η Πορτογαλία που πέρασε πρόσφατα μια δοκιμασία εμφανίζει απόδοση στο 2ετές ομόλογο της 0,36%.
Το αντίστοιχο 2ετές – πλέον έχει μετατραπεί σε ετήσιο λήξης 2017 – της Ελλάδος εμφανίζει απόδοση 7,4%.
Ακόμη και η Βουλγαρία εμφανίζει απόδοση στο ετήσιο ομόλογο της 0,14%.
Γιατί όμως η Ελλάδα θα αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση;
Η Ελλάδα λόγω της προοπτικής ένταξης της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο του 2016 τα ομόλογα θα ακολουθήσουν την εξής πορεία
1)Θα αποκατασταθεί η στρέβλωση στην καμπύλη αποδόσεων δηλαδή τα πιο βραχυχρόνια ομόλογα θα έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα πιο μακροπρόθεσμα
2)Οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν με προοπτική από 7,4% στο 2,5% ή τιμή περίπου 101 με 102 μονάδες βάσης.
Θα πουν πολλοί μα αυτό είναι φυσιολογικό αφού σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης καταγράφονται ακραία χαμηλές αποδόσεις και τιμές σε ιστορικά υψηλά.
Όμως ειδικά για την Ελλάδα αυτό είναι ακραία στρεβλωμένο.
Το ελληνικό ετήσιο ομόλογο από 7,4% ή τιμή 94,8 με 95 μονάδες βάσης θα κινηθεί προς την περιοχή 2,5% ή 102 μονάδες βάσης.
Γιατί αυτό είναι στρέβλωση αφού η Βουλγαρία 0,14% με 0,46% η Πορτογαλία 0,36% ακόμη και η Ρουμανία 0,7% έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια;
Η Ελλάδα θα εμφανίζει απόδοση 2,5% και θα διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα με βάση τα τωρινά δεδομένα Β- με βάση την Standard and Poor’s ενώ η Moody’s συνεχίζει να βαθμολογεί την Ελλάδα δύο κλίμακες υψηλότερα από την χρεοκοπία.
Για να το θέσουμε πολύ απλά.
Για να μπορέσει να δικαιολογήσει – υπό φυσιολογικές συνθήκες – αποδόσεις στο 2,5% η Ελλάδα θα πρέπει να έχει βαθμολογία ΒΒ+ ή ακόμη και investment grade να βγει δηλαδή από την ζώνη των junk bond.
Όμως αυτό δεν θα συμβεί.
Με την αξιολόγηση θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στο Β+, από την Fitch στο Β από CCC της τρέχουσας περιόδου και η Moody’s Β3 από Caa3 που βαθμολογεί την Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο.
Που αποδίδεται αυτή η εκτρωματική τερατογένεση;
Αποκλειστικά στην λανθασμένη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μια περίοδο λιτότητας, η ΕΚΤ ακολουθεί πολιτική χαλάρωσης.
Η Ελλάδα όμως ενώ δεν πληρεί τις προϋποθέσεις να έχει τόσο χαμηλές αποδόσεις, καθώς δεν δικαιολογείται από την πιστοληπτική διαβάθμιση της….θα εμφανίζει αποδόσεις που άλλοτε είχαν χώρες με βαθμολογία Α1 ή Α2 ή Α3.
Ενώ η Ελλάδα θα συνεχίζει να έχει την χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ μακράν την χαμηλότερη θα διαθέτει αποδόσεις στα ομόλογα που δεν συνδυάζεται με την αξιολόγηση της.
Αυτή την εκτρωματική τερατογένεση την δημιούργησε η ΕΚΤ για να στηρίξει την οικονομία αλλά όπως αποδεικνύεται η ποσοτική χαλάρωση το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αποτελεί ένα κερδοσκοπικό μηχανισμό στήριξης των αποτιμήσεων σε μετοχές και ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης