Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλη η αλήθεια για τον Μπουλούτα – Πως το goodwill (αέρας) της Εγνατίας έγινε ποινικό αδίκημα όταν….δεν είναι αδίκημα

Όλη η αλήθεια για τον Μπουλούτα – Πως το goodwill (αέρας) της Εγνατίας έγινε ποινικό αδίκημα όταν….δεν είναι αδίκημα
Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού, το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Μπουλούτας στην Κύπρο, δεν είναι αδίκημα στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρα κατανοητό.
Το συμβούλιο Εφετών αποφάσισε στις 21 Μαρτίου του 2016 να εξετάσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η κυπριακή δικαιοσύνη κατά του Ευθύμιου Μπουλούτα σημερινού CEO της MIG και του Μάρκου Φόρου τότε μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της συγχωνευόμενης Εγνατίας τράπεζας ώστε να εκδοθούν στην Κύπρο.
Το συμβούλιο εφετών με μια ακατανόητη απόφαση, νομικά έωλη αποφάσισε την έκδοση των δύο στελεχών της MIG.

Οι Μπουλούτας και Φόρος άσκησαν έφεση και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον Άρειο Πάγο που θα αποφασίσει εντός 15 ημερών.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Ποιο είναι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Ευθύμιος Μπουλούτας;
Οι Μπουλούτας και Φόρος κατηγορούνται  από τις κυπριακές Αρχές για χειραγώγηση της αγοράς, συνωμοσία προς καταδολίευση, παρουσίαση ψευδών στοιχείων και τήρηση ψευδών λογαριασμών και απόκρυψη της απομείωσης της υπεραξίας της τράπεζας.
Η κυπριακή προπαγάνδα παρουσιάζει τον Μπουλούτα ως ένα κοινό εγκληματία δήθεν ότι χειραγώγησε την αγορά το 2011 και παρουσίασε ψευδή στοιχεία.
Για ποια υπόθεση;
Στο 9μηνο του 2011 την τελευταία ημέρα όπου ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank ο Ευθύμιος Μπουλούτας κατηγορείται δήθεν ότι δεν πέρασε το goodwill της Εγνατίας περίπου 360 εκατ στην λογιστική κατάσταση 9μήνου του 2011 αλλά κατεγράφη ένα τρίμηνο αργότερα στην χρήση 2011.
Ας κάνουμε μια αντιπαραβολή, που αποδεικνύει ότι η εγγραφή του goodwill στο ελληνικό δίκαιο είναι στην διακριτική ευχέρεια της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου....και δεν αποτελεί αδίκημα.
Το 2006 η Εθνική τράπεζα εξαγόρασε την Finansbank έναντι 5,5 δισεκ. ευρώ.
Ξέρετε πότε ενέγραψε η Εθνική την τελευταία δόση του goodwill στον ισολογισμό της ύψους 1,085 δισεκ. ευρώ;
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 δηλαδή περίπου 10 χρόνια μετά.
Η Εθνική έπραξε νομότυπα;
100% νομότυπα καθώς ο νόμος την καλύπτει πλήρως.
Το επιχείρημα των Κυπρίων είναι γελοίο, στην Ελλάδα η εγγραφή του goodwill μιας εταιρίας είναι στην διακριτική επιλογή της διοίκησης πότε θα το εγγράψει.
Συν τοις άλλοις ας δούμε και ορισμένες άλλες παραμέτρους.
1)Το goodwill εγγράφεται κατά την διακριτική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
2)Η Εγνατία ήταν ελληνική τράπεζα και αν η μη καταγραφή του goodwill είναι «έγκλημα» κατά την κυπριακή νομοθεσία άπτεται της ελληνικής δικαιοσύνης που δεν το θεωρεί αδίκημα.
Πουθενά στον πλανήτη η εγγραφή του goodwill δεν είναι ποινικό αδίκημα.
3)Γιατί κατηγορούνται 2 στελέχη σε ένα σύνολο πάνω από 13-14 μελών στο διοικητικό συμβούλιο;
Είναι προφανές ότι οι Κύπριοι έχουν στήσει ένα θέατρο, ανοησιών, παρατυπιών με στόχο να διασύρουν και εξευτελίσουν τα στελέχη της MIG και όχι να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Όμως γιατί οι έλληνες εφέτες πήραν την απόφαση έκδοσης αν όλα αυτά που αναφέρουμε αποτελούν ακριβή στοιχεία;
Η απόφαση των δικαστών - εφετών είναι διάτρητη κυρίως γιατί δεν δέχθηκαν το εξής προφανές επιχείρημα.
Με την ίδια σύνθεση το συμβούλιο εφετών πρόσφατα είχε αρνηθεί στις δικαστικές αρχές της Ιταλίας να εκδοθούν έλληνες αναρχικοί με το εξής αιτιολογικό.
Στην Ιταλία τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν οι αναρχικοί επισείουν μεγαλύτερες ποινές από ότι η ελληνική νομοθεσία.
Έτσι επικράτησε η νομική λογική ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν στην χώρα με τις πιο ελαστικές ποινές δηλαδή στην Ελλάδα.
Για να καταστεί κατανοητό τι εννοούμε;
Στην Ελλάδα η μη εγγραφή goodwill μέσα σε μια χρήση αλλά σε επόμενες δεν είναι αδίκημα, στην Κύπρο επισείει ποινές φυλάκισης έως 27 χρόνια υπό όρους. 
Γιατί οι εφέτες δεν επέλεξαν την ελληνική νομοθεσία όπως έκαναν με τους αναρχικούς;
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες όταν η πλευρά του Μπουλούτα παρουσίασε τεκμηριωμένα στοιχεία η απάντηση που πήραν ήταν ναι ξέρετε….εμείς αυτό αποφασίσαμε.
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Όλως τυχαίως η απόφαση του συμβουλίου εφετών βγήκε μια ημέρα νωρίτερα από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την δικαιοσύνη που προκάλεσε ο Βγενόπουλος.
Η προ ημερησίας συζήτηση αναβλήθηκε ως γνωστό λόγω των τρομοκρατικών κτυπημάτων στις Βρυξέλλες.
Μπορεί λοιπόν να λεχθεί ότι η δικαιοσύνη προσπάθησε να εξυπηρετήσει τα σχέδια της κυβέρνησης των εντυπώσεων και με αυτό τον τρόπο να εκδικηθούν τον Βγενόπουλο που τους κατήγγελλε.
Πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα όταν όλοι όσοι γνωρίζουν την τραπεζική λειτουργία αναγνωρίζουν ότι ο Μπουλούτας κινήθηκε 100% εντός του πλαισίου του νόμου.
Κορυφαίοι τραπεζίτες ερωτήθηκαν για το θέμα αυτό και η απάντηση που έδωσαν είναι η εξής «πρόκειται περί αστείας κατηγορίας που στόχο έχει να πληγεί ο Βγενόπουλος και όχι να αποδοθεί δικαιοσύνη, όταν μάλιστα το θέμα του goodwill δεν είναι ποινικό αδίκημα στην Ελλάδα».

Η άποψη του bankingnews

Παρακολουθώντας επί πολλά χρόνια την μεγάλη κόντρα του Βγενόπουλου με τους Κυπρίους και έχοντας υποστεί οι Κύπριοι απίστευτες ήττες, προσπαθούν με μίσος να εκδικηθούν τον Βγενόπουλο και τα στελέχη της Marfin.
Οι πρακτικές των κυπρίων είναι έωλες, τα επιχειρήματα τους διάτρητα αλλά η ελληνική δικαιοσύνη όλως τυχαίως μετά την σκληρή επίθεση Βγενόπουλου κατά Παπαγγελόπουλου δείχνει ότι κινείται με ένα παραλογισμό.
Ο Μπουλούτας είναι ένα εξέχον τραπεζικό στέλεχος που όλοι γνωρίζουν πως έχει κινηθεί τόσα χρόνια στην τραπεζική αγορά, όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά για την εντιμότητα του ανδρός και την επιμονή του στην νομιμότητα. 
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ωμή παρέμβαση στην δικαιοσύνη από την κυβέρνηση και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την απονομή δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την δικαιοσύνη για να εκδικείται μη αρεστούς επιχειρηματίες.
Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού, το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Μπουλούτας στην Κύπρο, δεν είναι αδίκημα στην Ελλάδα και αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο κατανοητό.

Σοβαρή υποσημείωση

Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι πέραν των επικοινωνιακών τρικ, στόχος είναι να πληγεί η προσπάθεια των μετόχων της MIG να διεκδικήσουν 1 δισεκ από την Κύπρο.
Πληροφορούμαστε ότι ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος είχε αρχικά υποτιμήσει την απαίτηση των κυπρίων να διεκδικούν από την Ελλάδα 4 δισεκ.
Όμως εσχάτως έχει ζητήσει επανέλεγχο και επαναξιολόγηση του όλου ζητήματος.
Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι παρασκηνιακώς επιχειρείται συμψηφισμός αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η MIG κατέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο κατά της Κύπρου μια εταιρία κατά μιας χώρας και η Κύπρος κατέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο κατά της Ελλάδος μια χώρα κατά μιας άλλης χώρας.
Κατά τα άλλα Ελλάδα και Κύπρος είναι....σύμμαχοι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης