Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν: Επιδεινώνεται το προφίλ ρίσκου στις τράπεζες σε καταθέσεις, NPLs λόγω παρατεταμένης αξιολόγησης

tags :
Οι τραπεζίτες προειδοποιούν: Επιδεινώνεται το προφίλ ρίσκου στις τράπεζες σε καταθέσεις, NPLs λόγω παρατεταμένης αξιολόγησης
Το μήνυμα των τραπεζιτών στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο κλείστε σήμερα την αξιολόγηση, οποιαδήποτε νέα μετάθεση μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει…
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι ξεκάθαρα προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη αξιολόγηση έχει πλήξει σοβαρά το προφίλ ρίσκου στις ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα οι καταθέσεις σε μηνιαία βάση μειώνονται από 1 έως 1,3 δισεκ. και έχουν υποχωρήσει περί τα 120,5 δισεκ. δηλαδή πάνω από 3 δισεκ. μείωση από τις αρχές του 2016.
Επίσης παρατηρείται επιδείνωση του προφίλ των προβληματικών δανείων.
Ενώ τους προηγούμενους μήνες, φαινόταν ότι καταγράφεται βελτίωση στο προφίλ των NPLs των προβληματικών δανείων, οι τράπεζες σχεδίαζαν μάλιστα να προβούν σε μεγάλες μειώσεις προβλέψεων, το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων υπερφορολόγησης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις…έχουν ανησυχήσει και ήδη παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης των NPLs και εσχάτως σοβαρή επιβράδυνση.
Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη αξιολόγηση – που ακόμη δεν έχει κλείσει – προκαλεί ζημία στην πραγματική οικονομία.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης ο οποίος μίλησε στο bankingnews επισήμανε τα εξής «η βασική μας ανησυχία είναι να μην περάσει ο Μάιος και δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση.
Θα παρουσιάσω ένα σενάριο το οποίο το κρίνω καταστροφικό.
Να μην κλείσει η αξιολόγηση, να παρατείνεται επί μακρόν, να φθάσουμε τέλη Μαίου, να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω του δημοψηφίσματος στην Βρετανία….και οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ να απορρίψουν το Brexit.
Αν η Ελλάδα φθάσει μέχρι το δημοψήφισμα χωρίς να έχει κλείσει την αξιολόγηση….είναι 10000% βέβαιο ότι ΕΕ, ΔΝΤ και οι πάντες θα εκδικηθούν την Ελλάδα, θα εξαντλήσουν την σκληρότητα τους απέναντι στην Ελλάδα.
Σε αυτό το σενάριο τα μέτρα δεν θα είναι 9 δισεκ. αλλά 11 ή 12 δισεκ. χωρίς καμία αναφορά για χρέος.
Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση επανέρχονται από το βάθος γνώριμα προβλήματα.
Αν δεν προσέξουμε όλοι το 2017 οι τράπεζες θα χρειαστούν πάλι κεφάλαια και αν αυτό συμβεί θα είναι καταστροφική εξέλιξη».
Οι προειδοποιήσεις των τραπεζιτών δεν θα πρέπει να αποτιμηθούν επιφανειακά.
Όποτε προειδοποιούν οι τραπεζίτες το κάνουν γιατί βλέπουν πράγματα τα οποία δεν μπορεί να δει η πλειοψηφία της κοινωνίας και αναφερόμαστε στο προφίλ ρίσκου και στην συμπεριφορά των NPLs και των καταθέσεων.
Οι τραπεζίτες για μια ακόμη φορά έγκαιρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.
Το μήνυμα των τραπεζιτών στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο κλείστε σήμερα την αξιολόγηση, οποιαδήποτε νέα μετάθεση μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης