Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στα όπλα του καπιταλισμού.... την αγορά για να πείσει ότι ανακάμπτουμε - Η άνοδος θα ξεθωριάσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στα όπλα του καπιταλισμού.... την αγορά για να πείσει ότι ανακάμπτουμε - Η άνοδος θα ξεθωριάσει
Όταν η χρηματιστηριακή αγορά διαπιστώσει ότι το μέλλον δεν είναι ρόδινο θα λήξει άδοξα την παραμορφωμένη βελτίωση στις μετοχές που θα έρθει όταν και αν κλείσει η αξιολόγηση.
Μια νέα στρατηγική φαίνεται να υιοθετεί ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πείσει την κοινωνία ότι η οικονομία μετά την αξιολόγηση – όποτε κλείσει – βαίνει καλώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που μετεξελίχθηκε σε νεομνημονιακό κόμμα ποντάρει στην άνοδο του χρηματιστηρίου και στην άνοδο των τιμών των ομολόγων, ποντάρει στην βοήθεια των βασικών μηχανισμών του καπιταλισμού για να πείσει ότι η αγορά ανακάμπτει.
Η εικονική βελτίωση που θα έρθει – προσωρινά – όποτε κλείσει η αξιολόγηση θα είναι πρόσκαιρη, προσωρινή, θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην επίπλαστη και επιφανειακή προσωρινή βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, στην σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λόγω προσδοκίας ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πάνω σε αυτή την αγοραία στρατηγική θα χτίσει την πολιτική της επιβίωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην αγορά για να κερδίσει πολιτικό χρόνο…
Η περίπτωση της Αργεντινής που βγήκε επιτυχώς στις αγορές…σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί από την ελληνική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως παρά την προσπάθεια μηχανικής υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας είτε μέσω της ΕΚΤ είτε με πολιτικές ενέσεις αισιοδοξίας υπάρχουν 8 λόγοι που όχι μόνο προβληματίζουν αλλά αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη…από ότι παρουσιάζεται.

Οι 8 λόγοι βαθειάς ανησυχίας

1)Το σήριαλ, που μετεξελίχθηκε σε ιλαροτραγωδία, των μέτρων αποδεικνύει ότι η φοροκαταιγίδα θα εξουθενώσει ακόμη περισσότερο την φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ξεκινήσαμε με 5,4 δισεκ. μέτρα έως το 2018 και καταλήξαμε με 8,4 έως 9 δισεκ.
Η ΕΕ αποδέχθηκε τις ρήτρες και τους όρους του ΔΝΤ γιατί απλά δεν συζητάει για το χρέος.
Η Ελλάδα ζήτησε – και μέσω Γερμανίας – τα πρόσθετα 3 με 3,5 δισεκ. να εφαρμοστούν προαιρετικά και αν αποτύχουν τα αρχικά μέτρα…
Το ΔΝΤ φαίνεται να έχει συμφωνήσει την φόρμουλα με την ΕΕ αλλά το ζήτημα είναι το εξής…όλοι αναγνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα 3 με 3,5 δισεκ. πέραν των 5,4 δισεκ. θα ψηφιστούν…για να εφαρμοστούν.
Ήδη το πλήγμα που θα δεχθεί η κοινωνία στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 δεν έχει κανένα προηγούμενο.

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία όμως πως εξελίσσεται;

2)Οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος θα εκτοξευτούν με στόχο…τα 100 δισεκ. στον επόμενο 1,5 χρόνο.

3)Οι καταθέσεις που αποτελούν τον ποιο ποιοτικό δείκτη και παλμογράφο της ρευστότητας της κοινωνίας βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2016 σε επίπεδα χαμηλότερα από το Καλοκαίρι του 2015.
Ήδη οι καταθέσεις γράφουν χαμηλό 13ετών στα 120,3 δισεκ. ευρώ και αυτό αποδεικνύει ότι η κοινωνία φτωχοποιείται επικίνδυνα.

4)Τα NPLs τα προβληματικά δάνεια είχαν δείξει σημάδια σταθεροποίησης και οριακής βελτίωσης.
Αυτή η εικόνα αρχίζει πάλι να επιδεινώνεται…..το προφίλ ρίσκου των NPLs έχει επιδεινωθεί εκ νέου στις τράπεζες.
Ήδη τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στις τράπεζες φθάνουν τα 115,5 δισεκ. ενώ τα συνολικά – περιλαμβανομένων και των ρυθμίσεων – μπορεί να προσεγγίζουν τα 125 δισεκ.

5)Οι τράπεζες για την ώρα δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια, παρ΄ ότι είναι φτωχά ποιοτικά τα κεφάλαια τους αφού ο αναβαλλόμενος φόρος βρίσκεται στα 19,5 δισεκ. και τα συνολικά καθαρά κεφάλαια προσεγγίζουν τα 32 δισεκ.
Οι τράπεζες το 2016 θα πετύχουν κέρδη τα οποία όμως θα είναι αποτέλεσμα είτε capital gains δηλαδή κεφαλαιακά κέρδη π.χ. από τα ομόλογα EFSF ή λόγω της σχεδιαζόμενης μείωσης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.

6)Τα Capital Controls θα παραμείνουν έως τα μέσα του 2017.
Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν μετά το πέρας 2 μηνών από την αξιολόγηση να υπάρξει μια απελευθέρωση για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων αλλά δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει απελευθέρωση για τις νέες καταθέσεις αυτό που ονομάζεται new money.

7) Με πολιτικούς όρους ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην βελτίωση του κλίματος στην αγορά αλλά από την άλλη η πολιτική φθορά που θα υποστεί – μέχρι τώρα έχει υποστεί περιορισμένη φθορά – θα είναι μη διαχειρίσιμη.
Η εξουσία φθείρει πολλώ δε μάλλον τα μνημόνια.
Κάθε μνημόνια και κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο.

8)Το σημαντικότερο και σπουδαιότερο το αφήσαμε για το τέλος.
Η πολιτική ρητορεία της κυβέρνησης στηρίχθηκε και στηρίζεται στην εξής λογική.
Η Ελλάδα θα λάβει νέα σκληρά μέτρα αλλά ως αντάλλαγμα θα πάρει γενναία αναδιάρθρωση χρέους.
Αυτή ήταν η πολιτική προπαγάνδα της κυβέρνησης.
Στο θέμα του χρέους η κατάσταση εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία.
Πραγματική καταστροφή.
Δεν υπάρχει λύση για το χρέος…κάποια στιγμή θα ανοίξει το 2016 και κάποια στιγμή το 2017 θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο υποτυπώδους αναδιάρθρωσης με προδιαγραμμένα μέτρα και αποτελέσματα.
Στο χρέος εθνική αποτυχία, τραγέλαφος.
Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι και τα ανταλλάγματα που θα λάβει η Ελλάδα π.χ. ποσοτική χαλάρωση, waiver από την ΕΚΤ, μείωση haircuts δεν θα προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση στις ελληνικές τράπεζες.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα.
Το όφελος των τραπεζών από όλα τα θετικά μέτρα που θα έρθουν θα είναι 15,5 δισεκ. σε ρευστότητα.
Οι τράπεζες ήδη δανείζονται 103 δισεκ. από το ευρωσύστημα για το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι 85 δισεκ. ευρώ.
Τα 103 δισεκ. θα γίνουν 87-88 δισεκ. οπότε δεν αλλάζουν οι βασικές παραδοχές για τις τράπεζες.
Θα υποστηρίξουν κάποιοι ότι θα αυξηθούν τα διατραπεζικά repos και οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα για ρευστότητα.
Ακόμη και με όλα αυτά πάλι θα υπάρχει χάσμα 50 δισεκ. ενώ ούτε λόγος για χρηματοδότηση της οικονομίας.

To συμπέρασμα

Όταν η χρηματιστηριακή αγορά διαπιστώσει ότι το μέλλον δεν είναι ρόδινο θα λήξει άδοξα την παραμορφωμένη βελτίωση στις μετοχές που θα έρθει όταν και αν κλείσει η αξιολόγηση.

(Πρώτη Ενημέρωση: 13:21, Πέμπτη 21 Απριλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης