Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδιάζουν το πολιτικό τέλος του Τσίπρα... Γερμανία με ΔΝΤ – Στρώνουν το χαλί στον Μητσοτάκη

tags :
Σχεδιάζουν το πολιτικό τέλος του Τσίπρα... Γερμανία με ΔΝΤ – Στρώνουν το χαλί στον Μητσοτάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε μονόδρομο φθοράς και αυτή η πορεία είναι αναπόφευκτη.
Η κοινωνία στην Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν.
Δεν μετρήθηκαν και κρίθηκαν λειψοί αλλά απέτυχαν.
Αυτή η παταγώδης αποτυχία είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία – αλλά από την ματιά των δανειστών είχε μια θετική εξέλιξη.
Η κοινωνία στην Ελλάδα πλέον έχει κατανοήσει ότι τα μνημόνια είναι μονόδρομος.
Η πρώτη φορά αριστερά ήρθε για να ισοπεδώσει κάθε επαναστατική προσπάθεια αλλαγής στρατηγικής και το κυριότερο ήρθε να αποδείξει ότι όλοι είναι το ίδιο.
Στα επιτελεία της Γερμανίας και του ΔΝΤ έχουν κατανοήσει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χρήσιμος.
Με πράξεις, παραλείψεις και κυρίως κινήσεις θράσους αποδεικνύει ότι δεν είναι μια κυβέρνηση που εμπνέει εμπιστοσύνη.
Γερμανία και ΔΝΤ στρώνουν το χαλί της εξουσίας στον Μητσοτάκη και σε μια κυβέρνηση ΝΔ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ίσως το Ποτάμι αν επιβιώσει ως κομματικός σχηματισμός.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παγιδεύτηκε σε ένα επικίνδυνο σπιράλ φθοράς.
Όταν συμφώνησαν το Καλοκαίρι του 2015 με τους δανειστές, η Αριστερά πίστεψε ότι θα μπορούσε να ορθώσει ανάστημα και στην πορεία να διαφοροποιηθεί από την γενική γραμμή των δανειστών.
Το ΔΝΤ δεν έχει εμμονή με την Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή έθεσε ένα δίλημμα ή γενναία αναδιάρθρωση χρέους ή 9 δισεκ. μέτρα.
Η Ευρώπη ήταν αυτή που ενώ στην αρχή λόγω προσφυγικού δέχθηκε χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος στην πορεία άλλαξε άρδην στάση.
Όταν είδαν ότι υπάρχει έλεγχος – έστω και σε κάποιο βαθμό – της προσφυγικής κρίσης η Γερμανία αμέσως ταυτίστηκε με το ΔΝΤ γιατί απλά δεν ήθελε να προβεί σε γενναία αναδιάρθρωση χρέους.
Το αποκορύφωμα της απόλυτης ήττας Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Ουάσιγκτον όπου ο η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε με ένα στόχο 5,4 δισεκ. μέτρα και χρέος και έφυγε με 9 δισεκ. μέτρα χωρίς χρέος.
Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει γιατί δεν υπάρχει συμφωνία στα μέτρα των 3,6 δισεκ. που θα περιλαμβάνει ο αυτόματος μηχανισμός δηλαδή το 4ο μνημόνιο καθώς και στον τρόπο εφαρμογής.
Η Ελλάδα προτείνει να υπάρξει απλά ένας μηχανισμός που να ενεργοποιείται όταν αποτυγχάνουν οι στόχοι και το ΔΝΤ ζητάει εφαρμοστικό νόμο.
Ήταν δεδομένο από την πρώτη στιγμή ότι Eurogroup στις 28 Απριλίου δεν θα υπάρξει.
Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία στις 9-10 Μαΐου ή 17 Μαΐου στο Eurogroup.
Το βέβαιο είναι ότι οι ευρωπαίοι απέρριψαν την πρόταση Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και παραπέμπουν το ελληνικό ζήτημα σε Eurogroup.
Το ερώτημα όμως είναι θα πραγματοποιηθεί Eurogroup για να δώσει πολιτική λύση ή θα υπάρξει συμφωνία στο μοντέλο εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού δηλαδή του 4ου μνημονίου και μετά θα πραγματοποιηθεί Eurogroup;
Η αλήθεια είναι ότι για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, όχι με την αξία της, όχι με την ικανότητα της αναζητάει πολιτική λύση.
Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο.
Το πολιτικό τέλος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτα.
Όταν αυτό συμβεί, όταν προκηρυχθούν εκλογές σε βάθος μηνών – όχι άμεσα όχι μέσα το Καλοκαίρι - το ελληνικό χρηματιστήριο θα πανηγυρίσει τις εκλογές…
Με επάνοδο στην εξουσία της ΝΔ όντως μπορεί να υπάρξει ριζική αλλαγή τάσης στο χρηματιστήριο.
Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν και η ΝΔ τα καταφέρει στην διαχείριση της οικονομίας, ωστόσο οι αγορές θα αισθανθούν πιο ασφαλείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε μονόδρομο φθοράς και αυτή η πορεία είναι αναπόφευκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης