Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς κινείται προς την σωστή κατεύθυνση – Η μεγάλη πρόκληση είναι η αποπληρωμή των cocos 2,040 δισ

Η Πειραιώς κινείται προς την σωστή κατεύθυνση – Η μεγάλη πρόκληση είναι η αποπληρωμή των cocos 2,040 δισ
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς διαθέτει 8,8 δισεκ. κεφάλαια ή 16,6% core tier με την πλήρη εφαρμογή της βασιλείας ΙΙΙ.
Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι λήγουν στις 28 Απριλίου οι τελευταίες εγγυήσεις του νόμου Αλογοσκούφη που αφορούσαν τον Πυλώνα ΙΙ.
Η Τράπεζα έχει ήδη αποπληρώσει από το Μάϊο 2014 τις Προνομιούχες Μετοχές (Πυλώνας Ι) που κατείχε το Δημόσιο στο κεφάλαιο της Τράπεζας, ενώ από το Σεπτέμβριο 2015 έχει επιστρέψει και το σύνολο των “Ειδικών Ομολόγων” που χρησιμοποιούσε (Πυλώνας ΙΙΙ).
Με τη λήξη των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ στις 28 Απριλίου, 2016, η Τράπεζα Πειραιώς παύει να κάνει χρήση των μέτρων του ν. 3723/2008 και κατά συνέπεια παύει να εμπίπτει στις δεσμεύσεις του προγράμματος θωράκισης, όπως μεταξύ άλλων η υποχρέωση διορισμού εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διοικητικό της Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως γινόταν κατά τα τελευταία 7 χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσε στο ακέραιο όλους τους Πυλώνες του ν. 3723/2008 χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ζημία για τα κεφάλαια και τις εγγυήσεις που της παρείχε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει από την Τράπεζα, για τους Πυλώνες ΙΙ & ΙΙΙ προμήθειες συνολικού ύψους 675 εκατ. περίπου.
Η Πειραιώς λοιπόν στέλνει ένα μήνυμα ότι στόχος είναι η απεξάρτηση από τα κρατικά κεφάλαια.
Η μεγάλη πρόκληση για την Πειραιώς είναι να αποπληρώσει τα 2,040 δισεκ. μετατρέψιμα ομόλογα cocos αφενός για να μην αυξηθεί το ποσοστό του δημοσίου αφετέρου για να δείξει ότι κεφαλαιακά είναι αυτάρκης.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς διαθέτει 8,8 δισεκ. κεφάλαια ή 16,6% core tier με την πλήρη εφαρμογή της βασιλείας ΙΙΙ.
Η Πειραιώς θα αποπληρώσει σταδιακά τα 2 δισεκ. cocos μπορεί δηλαδή την μια χρονιά να πληρώσει 300 εκατ και μια άλλη περισσότερα ανάλογα με την πορεία κερδοφορίας.
Βέβαια υπάρχει και η επιλογή σε βάθος 2-3 ετών – και υπό ένα καλό σενάριο - να υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποπληρώσει τα cocos.
Για την Πειραιώς η απεξάρτηση από το ελληνικό δημόσιο είναι πρώτιστη προτεραιότητα.
Παράλληλα πρέπει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPEs 36,9 δισεκ. ή 50,7% των δανείων καθώς και να μειώσει τα κόστη.
Στην εθελουσία συμμετείχαν 1000 εργαζόμενοι… που αποτελεί πολύ αξιοπρεπή συμμετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης