Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όχι στις 9 αλλά στις 24 Μαΐου θα κριθεί η τύχη της αξιολόγησης - Πρόβλημα με ΔΝΤ και χρέος – Κίνδυνος για μετάθεση τον Ιούλιο

Όχι στις 9 αλλά στις 24 Μαΐου θα κριθεί η τύχη της αξιολόγησης - Πρόβλημα με ΔΝΤ και χρέος – Κίνδυνος για μετάθεση τον Ιούλιο
Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα τα οποία έχουν καθυστερήσει την ελληνική αξιολόγηση και αυτά είναι το ΔΝΤ και το χρέος.
Στις 9 Μάιου του 2016 στο έκτακτο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση.
Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 24 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup με βασικό σενάριο να κλειδώνει η ελληνική αξιολόγηση εκείνη την περίοδο.
Ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πορεία της Ελλάδος καθώς εν μέσω προετοιμασίας για το βρετανικό δημοψήφισμα….το ελληνικό πρόβλημα θα μετατεθεί για Ιούλιο όπου θα πρέπει να πληρωθούν 2,7 δισεκ. ομόλογα στην ΕΚΤ.
Το βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις ονομάζεται ΔΝΤ και χρέος καθώς και στα δύο μέτωπα δεν υπάρχει πρόοδος.
Η Royal Bank of Scotland έχει προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση θα μας οδηγήσουν έως τον Ιούλιο ενώ και στην Barclays ανησυχούν ότι «αν το ελληνικό ζήτημα δεν κλείσει άμεσα και η Βρετανία ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ που είναι και το βασικό σενάριο,  η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί με πολύ σκληρότητα, θα επαναληφθεί το 2015 σε χειρότερη μορφή»
Στις 9 Μαΐου στο έκτακτο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ήδη ήταν γνωστό εδώ και ημέρες ότι στις 9 Μαΐου θα καθοριστεί το πλαίσιο του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών.
Όμως υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα τα οποία έχουν καθυστερήσει την ελληνική αξιολόγηση και αυτά είναι το ΔΝΤ και το χρέος.  
Πρόσφατα ο P. Moscovici ο ευρωπαίος επίτροπος τόνιζε ότι η ελληνική αξιολόγηση έχει κλείσει κατά 99% αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία που έχει απομείνει είναι τυπική.
Όμως δεν φαίνεται να είναι έτσι τα πράγματα
Ως γνωστό τα μέτρα για το διάστημα 2016 με 2018 που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα είναι 9 δισεκ. 5,4 δισεκ. + 3,6 δισεκ. έκτακτα μέτρα.  
Το ΔΝΤ ζητάει έκτακτα μέτρα 3,6 δισεκ. υπό την αίρεση ότι κάθε τρίμηνο θα αξιολογείται η πορεία των οικονομικών μεγεθών και ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται και προληπτικά χωρίς ακόμη και τα επίσημα στοιχεία του Eurostat.
Η παράμετρος αυτή φαίνεται ότι αποτελεί το σημείο κλειδί ώστε το ΔΝΤ να άρει τα εμπόδια που θέτει στην αξιολόγηση θέτοντας τους εξής όρους.
Α)Το ΔΝΤ να καθορίσει την ακριβή δέσμη μέτρων.
Ενώ αρχικά φάνηκε ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί την δέσμη μέτρων να την καθορίσει η Ελλάδα, φαίνεται ότι το ξανασκέφτονται και ζητούν να έχουν καίριο ρόλο στην διαμόρφωση των μέτρων, που σημαίνει ότι περίπου το 50% των μέτρων των 3,6 δισεκ. θα αντικατασταθούν με…μέτρα που θα προτείνει το ΔΝΤ.
Β)Σε τριμηνιαία βάση θα αξιολογείται η Ελλάδα και θα αποφασίζεται αν πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Πηγή που μίλησε στο bankingnews αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέλει νόμο για λόγους ασφαλείας.
Όμως για να δεχθεί κάτι λιγότερο θα πρέπει οι δικλείδες ασφαλείας να είναι τέτοιας κλίμακας που να μην επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών.
Η Ελλάδα θα δεσμεύεται από το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει την νομική φόρμουλα και είναι βέβαιο ότι αυτή η φόρμουλα θα είναι πολύ αυστηρή για την Ελλάδα.

Υπάρχει εμπλοκή στο χρέος

Το ζήτημα του χρέους θα αποτελέσει ταφόπλακα για την ελληνική κυβέρνηση.
Αφενός γιατί οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το ζήτημα ακόμη και μετά την αξιολόγηση αλλά το ζήτημα δεν είναι πότε θα ανοίξει το θέμα του χρέους αλλά πότε θα κλείσει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κλείσει μετά τον Οκτώβριο μετά την δεύτερη αξιολόγηση.
Όμως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία και το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ πιέζουν ώστε να μην ανοίξει με την αξιολόγηση το χρέος αλλά κάποια στιγμή αργότερα…εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα έχει πολύ αρνητικές πολιτικές συνέπειες για την ελληνική κυβέρνηση.
Αφετέρου η λύση θα είναι χειρότερη ακόμη και των μετριοπαθών εκτιμήσεων.
Θα περιέχει επιμήκυνση από 32,4 στα 50 χρόνια χωρίς μείωση επιτοκίων αλλά με μια σύνδεση με το χρέος που όμως θα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με αυτό που αρχικά είχε παρουσιαστεί.
Αν η Ελλάδα πηγαίνει καλά θα μειώνονται τα τοκοχρεολύσια αν δεν πηγαίνει καλά θα επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς…ενώ θα ενεργοποιείται και ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών ή 4ο μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης