Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 120,5 δισ. μειώθηκαν οι καταθέσεις με την λιτότητα να αυξάνεται – Το χάσμα ρευστότητας 94 δισ

Στα 120,5 δισ. μειώθηκαν οι καταθέσεις με την λιτότητα να αυξάνεται – Το χάσμα ρευστότητας 94 δισ
Η αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου ολοκληρώνεται αλλά οι καταθέσεις δεν μπορούν να ανακάμψουν αφενός λόγω της συνεχούς πίεσης που δέχεται το κοινωνικό εισόδημα από τους φόρους αφετέρου λόγω των capital controls.
Οι καταθέσεις αποτελούν τον βασικό ποιοτικό δείκτη που αποδεικνύει την πραγματική οικονομική κατάσταση της κοινωνίας.
Ο κοινωνικός πλούτος, οι καταθέσεις είναι ο απόλυτος παλμογράφος γιατί με αποταμίευση υποδηλώνει οικονομική ευμάρεια της κοινωνίας με μείωση καταθέσεων σημαίνει συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου ολοκληρώνεται αλλά οι καταθέσεις δεν μπορούν να ανακάμψουν αφενός λόγω της συνεχούς πίεσης που δέχεται το κοινωνικό εισόδημα από τους φόρους αφετέρου λόγω των capital controls.
Επειδή όμως η ζημία έχει γίνει ακόμη και με άρση των capital controls για το νέο χρήμα, οι καταθέσεις δεν θα αυξηθούν ουσιαστικά.
Η συνεχής μείωση των καταθέσεων στα 120,5 δισεκ. έφθασαν τέλη Απριλίου ενώ οριακή μείωση εμφανίζουν οι καταθέσεις και μέχρι τις 13 Μαίου του 2016 αποτελεί πρόδρομο δείκτη ότι και το τρίτο μνημόνιο θα αποτύχει με την ασύλληπτη φοροκαταιγίδα.
Η αύξηση της λιτότητας με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει είτε σε περαιτέρω μείωση είτε σε στασιμότητα τις καταθέσεις και αυτό θα αποτελεί ένδειξη αποτυχίας.
Όσο δεν αυξάνονται οι καταθέσεις κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο.

Πόσο είναι το χάσμα ρευστότητας στο ελληνικό banking; - Περίπου 94 δισ. – Τα capital controls θα αρθούν τέλη 2017

Μια τράπεζα για να είναι 100% επαρκής από πλευράς ρευστότητας πρέπει να έχει μηδενική εξάρτηση από την Κεντρική Τράπεζα και να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας με καταθέσεις ή με καταθέσεις και εναλλακτικά μέσα όπως τιτλοποιήσεις ή καλυμμένα ομόλογα.
Στην Ελλάδα τα συνολικά δάνεια ανέρχονται σε 225 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 202,8 δισεκ. αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.
Στα 225 δισεκ. περιλαμβάνονται και δάνεια δημοσίου.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα με βάση εκτιμήσεις Απριλίου του 2016 έχουν υποχωρήσει στα 120,5 δισεκ. των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενώ οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται στα 131,7 δισεκ.
Το χάσμα λοιπόν δανείων προς καταθέσεις είναι 94 δισεκ. ευρώ.
Στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει έλλειμμα 94 δισεκ. σε ρευστότητα.
Αυτό το έλλειμμα καλύπτεται σχεδόν 95% από το ευρωσύστημα από όπου οι τράπεζες έχουν αντλήσει 102 δισεκ. εκ των οποίων 69 δισεκ. ELA , απευθείας άντληση ρευστότητας από την ΕΚ και διατραπεζικά repos τα οποία σταδιακά αυξάνονται.
Αν δεν υπήρχε ΕΚΤ και η ΤΤΕ με το ELA δεν θα υπήρχαν ελληνικές τράπεζες.
Το κεφάλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως ρευστότητα, η ρευστότητα ΠΟΤΕ δεν λειτουργεί ως κεφάλαιο.
Μέσω του ευρωσυστήματος λοιπόν οι τράπεζες καλύπτουν το χάσμα των 94 δισεκ.
Έχει αναφερθεί ότι οι τράπεζες με το waiver και με αγορές ομολόγων EFSF – η ποσοτικής χαλάρωση πηγαίνει τέλη το9υ 2016 ή αρχές του 2017 - και άλλα θα ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Όπως αναλυτικά έχουμε παρουσιάσει το όφελος για τις τράπεζες με όρους ρευστότητας δεν θα υπερβεί τα 7 δισεκ. από το waiver.
Άρα το όφελος από όλα αυτά είναι περιορισμένο με όρους ρευστότητας.

Πότε θα αρθούν τα capital controls;

Με βάση το παράδειγμα της Κύπρου και με βάση το παράδειγμα της Ισλανδίας που δεν είναι ωστόσο συγκρίσιμα τα capital controls δεν θα αρθούν πριν τα τέλη του 2017 ή το αργότερο αρχές του 2018.
Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει περαιτέρω άρσεις και ελαστικοποίηση αλλά η πλήρης άρση θα καθυστερήσει μετά βεβαιότητας.
Να τονιστεί ότι μεγάλο βήμα προς την άρση των capital controls θα είναι όταν οι νέες καταθέσεις θα θεωρούνται new money δηλαδή νέο χρήμα και δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Οι καταθέσεις μειώνονται στα 120,3 δισεκ. αποτελεί χαμηλό 13 χρόνων, οπότε μην περιμένετε άρση capital controls για πολύ καιρό…

Μετριότητες τα ανταλλάγματα στις τράπεζες από την ΕΚΤ – Waiver μόνο 7 δισ σε ρευστότητα  – Ποσοτική χαλάρωση από 2017

Μετριότητες αποτελούν τα ανταλλάγματα που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την αξιολόγηση.
Έχει εκτιμηθεί ότι το συνολικό όφελος ρευστότητας θα μπορούσε να φθάσει από όλες τις παρεμβάσεις στα έως 15 δισεκ. ευρώ. με το βασικό σενάριο ωστόσο να θέλει ότι το όφελος τελικώς δεν θα υπερβεί τα 10 δισεκ.

Ποια θα είναι τα ανταλλάγματα;

1)Το περίφημο waiver – θα εγκριθεί 2 Ιουνίου - θα μειώσει το ELA για να τεθεί απλά το μέγιστο 6-7 δισεκ και μέγιστο 10 δισεκ. ευρώ.
Το waiver επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ομόλογα και άλλα assets ως εγγύηση αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί το ELA κατά 6-7 δισεκ. που κοστολογείται σε 1,55% και θα αντικατασταθεί με άμεση ρευστότητα από την ΕΚΤ μηδενικού κόστους.
Σε ετήσια βάση θα προκύψει όφελος περίπου 80-100 εκατ ευρώ από μείωση εξόδων από τόκους.

2)Από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καθαρό όφελος για τις τράπεζες θα είναι 350 εκατ.
Όμως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017 και όχι από Ιούνιο του 2016 που είχε εκτιμηθεί.

3)Τα haircuts στα collaterals θα μειωθούν σε επόμενη φάση, υπολογίζεται ότι μπορεί να μειωθούν τα haircuts περίπου 4-6 μήνες μετά την θετική αξιολόγηση.

4)Από τις αγορές ομολόγων EFSF ύψους 36,6 δισεκ. η ΕΚΤ θα αγοράσει το 50% ή 25%.
Τι σημαίνει αυτό;
Επειδή ήδη τα ομόλογα EFSF χρησιμοποιούνται ως collaterals με όρους ρευστότητας θα έχουν μηδενική επίδραση.
Με όρους capital gains κεφαλαιακών κερδών αν αγοράσει το 50% το κεφαλαιακό όφελος θα είναι 378 εκατ αν αγοράσει το 25% θα είναι 190 εκατ ευρώ συνολικά για τον κλάδο.

Η Πειραιώς 13,7 με 13,9 δισεκ.
Η Εθνική 8,8 δισεκ.
Η Eurobank 9,9 δισεκ.
Η Alpha bank 4,2 δισεκ.

Αν και εφόσον η ΕΚΤ αγοράσει το 50% των ομολόγων αυτών αυτό σημαίνει ότι το κέρδος που θα έχουν οι τράπεζες και θα το εγγράψουν στην χρήση 2016 είναι

Πειραιώς κέρδος 131,9 εκατ σε μέσους όρους
Εθνική 72 εκατ
Eurobank 131 εκατ
Alpha bank 43 εκατ
Σύνολο κεφαλαιακού κέρδους 378 εκατ. ευρώ με αγορές 50%.
Αν αγοράσει το 25% των 36,6 δισεκ. τότε το κεφαλαιακό όφελος είναι 190 εκατ ευρώ για όλες τις τράπεζες.

5)Πότε θα αρθούν τα capital controls έχει υπολογιστεί μάλλον προς τα τέλη του 2017

6)Όλη αυτή η βελτίωση θα έχει μικρό τελικώς αντίκτυπο στην ρευστότητα των τραπεζών.
Ωστόσο η σημαντική πτώση αποδόσεων και άνοδος τιμών που θα σημειωθεί θα βελτιώσει και τα τραπεζικά ομόλογα οπότε οι τράπεζες θα μπορούν να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα ίσως από αρχές του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης