Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεχάστε οποιαδήποτε επιστροφή καταθέσεων όσο υπάρχει ο κίνδυνος νέων ΑΜΚ στις τράπεζες

Ξεχάστε οποιαδήποτε επιστροφή καταθέσεων όσο υπάρχει ο κίνδυνος νέων ΑΜΚ στις τράπεζες
Ποιος πολίτης, επιχειρηματίας ή άλλος ενδιαφερόμενος θα φέρει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα όταν επικρέμεται ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης;
Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 120 δισεκ. με στοιχεία Μαΐου 2016 και με προοπτική να υποχωρήσουν περαιτέρω λόγω της υπερφορολόγησης.
Δεν αποκλείεται οι καταθέσεις να υποχωρήσουν προς τα 118 δισεκ. ευρώ το επόμενο διάστημα.
Όμως μετά τις αναφορές του ΔΝΤ ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί έως και 20 δισεκ. νέα ανακεφαλαιοποίηση προφανώς όχι απλά θα παγώσει αλλά θα ναρκοθετήσει κάθε προσπάθεια επιστροφής των καταθέσεων.
Ποιος πολίτης, επιχειρηματίας ή άλλος ενδιαφερόμενος θα φέρει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα όταν επικρέμεται ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης;
Η βασική ανησυχία των πολιτών και των μετόχων είναι αυτή από πού θα μπορούσαν να βρεθούν τα νέα κεφάλαια της 4ης ανακεφαλαιοποίησης;   
Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν ήδη συμμετάσχει σε 3 ανακεφαλαιοποιήσεις να καταστραφούν για 4η φορά με την 4η ανακεφαλαιοποίηση θα κλείσει οριστικά την πόρτα των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Δεν το πιστεύουμε.
Οι ξένοι συμμετείχαν 3 φορές και κάθε φορά τονιζόταν ότι οι ξένοι που καταστράφηκαν πως θα επενδύσουν νέα κεφάλαια και τελικώς επένδυσαν.
Οι ξένοι θα επενδύσουν νέα κεφάλαια γιατί οι νέες αυξήσεις θα πρέπει να είναι πειστικές να αποδεικνύουν γιατί θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα τα business plan που θα παρουσιαστούν.
Οι καταθέτες ανησυχούν.
Οι ομολογιούχοι έχουν μηδενίσει ή σχεδόν μηδενίσει στις τράπεζες.
Οπότε ο μέσος πολίτης σκέφτεται ότι αν γίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνει σίγουρα κούρεμα καταθέσεων σίγουρα θα γίνει bail in.
Το bail in είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος αλλά αν χρειαστεί να συμμετάσχουν και οι καταθέτες ώστε οι τράπεζες να βρουν αναπτυξιακά κεφάλαια ας γίνει.
Ούτως ή άλλως δύο θα είναι οι λύσεις ή κούρεμα καταθέσεων 10% σημαίνει 12 δισεκ. δηλαδή εξοικονόμηση σχεδόν όλης της ανακεφαλαιοποίησης ή 12 δισεκ. καταθέσεις το 10% δηλαδή του συνόλου των καταθέσεων θα ανταλλαγεί με τραπεζικές μετοχές.
Θυμίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα πρέπει οι ιδιώτες μικρομέτοχοι να επανέλθουν στις τράπεζες.
Την περίοδο της εντυπωσιακής αύξησης της κερδοφορίας του 2007 όπου οι τράπεζες εμφάνιζαν 5,5 δισεκ. κέρδη και όπου οι τράπεζες είχαν 74 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο έναντι 11,5 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, οι ιδιώτες μικροεπενδυτές κατείχαν το 38% με 40% των μετοχών του κλάδου έναντι κάτω του 2% την τρέχουσα περίοδο.
Και αυτή η στρέβλωση πρέπει να αποκατασταθεί δηλαδή οι τράπεζες να στηρίζονται όχι σε funds μετόχους αλλά σε μικρομετόχους και μεγαλομετόχους σε μια αναλογία 40% προς 40% και 20% λοιπά νομικά πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης