Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Οι IFC και Kruk εξαγοράζουν NPLs ύψους 597 εκατ. ευρώ από θυγατρικές της Eurobank στη Ρουμανία

tags :
Reuters: Οι IFC και Kruk εξαγοράζουν NPLs ύψους 597 εκατ. ευρώ από θυγατρικές της Eurobank στη Ρουμανία
«Στρατηγική προτεραιότητα η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - Ενισχύουμε τον ενοποιημένο ισολογισμό μας» δήλωσε ο αν. Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου
Η IFC, μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και η Kruk, κορυφαία εταιρεία είσπραξης οφειλών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από την Bancpost και άλλες θυγατρικές του Ομίλου Eurobank στη Ρουμανία, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα στη Ρουμανία και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο μεγάλος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Ρουμανία και την ευρύτερη περιοχή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Οι IFC και Kruk έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν σε ένα χαρτοφυλάκιο ανασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής που προέρχεται από την Bancpost και άλλες θυγατρικές του Ομίλου Eurobank στη Ρουμανία, με το συνολικό ποσό των δανείων αυτών αν ανέρχεται σε περίπου 597 εκατ. ευρώ.
«Η ενεργητική διαχείριση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα.
Για να γίνει αυτό, έχουμε ερευνήσει και εμπλακεί σε αρκετές πρωτοβουλίες απομόχλευσης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ενοποιημένου ισολογισμού μας, καθώς και εκείνους των τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, βελτιώνοντας παράλληλα την κερδοφορία τους», δήλωσε ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.
«Αυτή η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των προσπαθειών του Ομίλου να μειώσει τα NPL της, να μειώσει το σχετικό κόστος συντήρησης και να συνδιαλλαγεί με ισχυρούς συμμετέχοντες στην αγορά, σε αντιστοιχία με τη στρατηγική δημιουργίας αξίας που ακολουθεί ο Όμιλος».
Η συναλλαγή αποτελεί μέρος του Προγράμματος Ανάκτησης Χρέους και Περιουσιακών Στοιχείων από την IFC (DARP), μια στρατηγική απάντηση στην αύξηση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το DARP επικεντρώνεται στην απόκτηση και λύση μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναδιάρθρωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Μέχρι σήμερα, η IFC έχει επενδύσει 1,4 δισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο από το δικό της λογαριασμό και έχει κινητοποιήσει επιπλέον 3,5 δισ. δολ. από άλλους επενδυτές, τα οποία έχουν επιτρέψει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ξεφορτωθούν 30 δισ. δολ. μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές NPL λιανικής στη Ρουμανία μέχρι σήμερα και ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του αυξανόμενου επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μέσω αυτής της συναλλαγής, η IFC υποστηρίζει επίσης τον ενοποιημένο ισολογισμό της τράπεζας Eurobank», είπε ο Manuel Reyes-Retana, ο Περιφερειακός Επικεφαλής του IFC για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Κινητοποιώντας τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυξάνουμε τη ρευστότητα των τοπικών τραπεζών και εξασφαλίζουμε τη συνέχιση της ροής των κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη».
Ο πρωταρχικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής Συνεργασίας του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρουμανία είναι η επιτάχυνση της σύγκλισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας με ταχύτερους ρυθμούς και τη στήριξη του εισοδήματος για το κατώτερο 40% του πληθυσμού.
Η ενδυνάμωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.
«Η σημερινή συμφωνία θα προωθήσει τον οργανισμό μας σε ένα υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών παικτών του κόσμου.
Αυτή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλη την ομάδα εργασίας για τη συναλλαγή αυτή.
Μόλις γίναμε ένας πολύτιμος συνεργάτης για τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, όπως η IFC.
Η παρούσα πράξη σημαίνει ότι, σωρευτικά φέτος, θα υπερβούμε το ρεκόρ των ετήσιων επενδύσεών μας στη Ρουμανία», είπε ο Piotr Krupa, Διευθύνων Σύμβουλος της Kruk Α.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης