Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι έδειξε το α΄ τρίμηνο 2016 της Εθνικής – Ανέκτησε προβλέψεις στα στεγαστικά και ο Pillar 3

Τι έδειξε το α΄ τρίμηνο 2016 της Εθνικής – Ανέκτησε προβλέψεις στα στεγαστικά και ο Pillar 3
Η Εθνική με 11,2 δισεκ. διαθέτει το μικρότερο ELA στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Τι έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2016 της Εθνικής τράπεζας;
Το πρώτο στοιχείο που καταγράφεται είναι ότι η απουσία της Finansbank στα αποτελέσματα της Εθνικής ήταν εμφανής.
Η Εθνική πέτυχε κέρδη 26 εκατ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (87 εκατ μαζί με διακοπτόμενες) εκ των οποίων ζημία -1 εκατ από την Ελλάδα και κέρδη +27 εκατ από την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από πού προήλθαν όμως αυτά τα κέρδη;
Αποκλειστικά από την μεγάλη μείωση των προβλέψεων στα 158 εκατ που είχε μάλιστα και μια ιδιαιτερότητα.
Οι προβλέψεις για στεγαστικά δάνεια ήταν -117 εκατ δηλαδή ανέκτησε προβλέψεις η Εθνική αλλά στα μεγάλα επιχειρηματικά αυξήθηκαν εκ νέου στα 260 εκατ.
Οι επιδόσεις μπορεί να μην ενθουσιάζουν αλλά σίγουρα και η Εθνική ακολουθεί την τάση που καταγράφεται στον κλάδο διενεργώντας μάλιστα τις χαμηλότερες προβλέψεις έως τώρα.
Ως προς την ρευστότητα η Εθνική έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα 20,8 δισεκ. εκ των οποίων 11,2 δισεκ. από το ELA και 9,6 δισεκ. από την ΕΚΤ.
Τα collaterals ανέρχονται σε 27,2 δισεκ. ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Εθνική αποπλήρωσε τον πανάκριβο πυλώνα ΙΙΙ που έφερε επιτόκιο 3,5%.
Η Εθνική με 11,2 δισεκ. διαθέτει το μικρότερο ELA στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Ως προς την ποιότητα του ενεργητικού τα NPLs ανέρχονται σε 33,6% και τα NPEs σε 22 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζα μετά την αφαίρεση των Cocos τα οποία θα αποπληρώσει η Εθνική ανέρχονται σε 7 δισεκ. με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας CRD 4 διαμορφώνονται στα 6,7 δισεκ. ή 16,7% core tier 1.
Το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώνεται στην Εθνική στα 5,093 δισεκ. και αντιστοιχεί στο 71% των συνολικών κεφαλαίων χωρίς cocos τα οποία θα αποπληρωθούν.
To συμπέρασμα
Το γεγονός ότι ανέκτησε προβλέψεις στα στεγαστικά ενώ υπήρξε αύξηση στα επιχειρηματικά ήταν η αιτία της μεγάλης μείωσης των προβλέψεων στα 158 εκατ επιτρέποντας στην Εθνική να περάσει σε κέρδη 26 εκατ τα οποία ωστόσο προήλθαν από την ΝΑ Ευρώπη.
Τα τρέχοντα στοιχεία κερδοφορίας και κεφαλαίων (P/E 27 εκτίμηση και P/BV 0,4) δικαιολογούν εύρος fair value μεταξύ 0,28 με 0,35 ευρώ ανά μετοχή.
Ωστόσο ακόμη απαιτούνται μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης