Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τα λογιστικά τρικ σε ΑΕΠ, μετοχές το πρόβλημα δεν κρύβεται – Η β΄ αξιολόγηση του Οκτωβρίου κρύβει επικίνδυνες παγίδες

Παρά τα λογιστικά τρικ σε ΑΕΠ, μετοχές το πρόβλημα δεν κρύβεται – Η β΄ αξιολόγηση του Οκτωβρίου κρύβει επικίνδυνες παγίδες
Η δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016 θα αγγίζει ζητήματα που άπτονται του ιδεολογικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί ή τυπικά τείνει να ολοκληρωθεί εφόσον κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα με ΕΚΑΣ και κόκκινα δάνεια που θα περάσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Και ενώ η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και το Eurogroup στις 24 Μαίου ενέκρινε την δόση των 10,3 δισεκ. σε δύο υποδόσεις ξεκίνησαν οι αναφορές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πολιτικό χρόνο…μέχρι την δήλωση Παππά του υπουργού Επικρατείας «για κυβέρνηση 8ετίας».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα είναι κυβέρνηση 8ετίας για λόγους επικοινωνίας και προπαγάνδας μπορεί να λέγονται από τους πολιτικούς τα πάντα αλλά αυτό που δυστυχώς δεν λέγεται είναι η αλήθεια για τις επιπτώσεις των μνημονίων και ακόμη χειρότερα για το πώς επιχειρείται μέσω ωραιοποιήσεων και λογιστικών τρικ να «φτιάξουν» την εικόνα του χρηματιστηρίου και του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα έχει σχεδόν αποσιωπηθεί ότι στην δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινάει σε 5 μήνες τον Οκτώβριο του 2016 τα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι
1)Μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
2)Κανόνες για απεργίες ώστε η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
3)Όλα τα ανοικτά ζητήματα που δεν έκλεισαν στην πρώτη αξιολόγηση που καθυστέρησε 7 μήνες και ολοκληρώθηκε Μάιο 2016.
Τον Οκτώβριο λοιπόν θα τεθούν ζητήματα τα οποία αγγίζουν τον πυρήνα της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ενώ όλοι θα υποθέσουν ότι θα ψηφίσει και αυτά τα μέτρα όπως ψήφισε τόσα ακραία μνημόνια….δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτε δεδομένο.
Και ενώ μπροστά μας ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει σοβαρές πολιτικές δυσκολίες, οι αναφορές Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει 8 χρόνια στην εξουσία δεν είναι τίποτε άλλο από μια αλαζονική προσέγγιση που δεν στηρίζεται ούτε καν σε θεωρητική πολιτική ανάλυση.
Στην σφαίρα της θεωρητικής οικονομικής ανάλυσης εντάσσονται και οι αναφορές ότι η οικονομία θα ανακάμψει το β΄ 6μηνο του 2016 αποκρύπτοντας ότι αυτό συμβαίνει με λογιστικό τρικ δανεικών.
Ήδη στο α΄ τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε ύφεση -1,4% έναντι ύφεσης -0,9% στο δ΄ τρίμηνο του 2015.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ακολουθεί την πεπατημένη, υιοθέτησε το μοντέλο Σαμαρά του 2014 και με τα δανειακά από την δόση των 3,5 δισεκ. που θα κατευθυνθούν στις αποπληρωμές οφειλών του ιδιωτικού τομέα…θα υπάρξει μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ έως 0,5% και με αυτό τον τρόπο, χωρίς την παραγωγή πραγματικού νέου πλούτου….θα επικοινωνήσει – προπαγανδίσει ότι η οικονομία βελτιώνεται.
Η ίδια πλασματική εικόνα επικρατεί και στο χρηματιστήριο.

Η φούσκα του χρηματιστηρίου

1)Τα αποτελέσματα του Eurogroup 24 Μαίου δεν αύξησαν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αλλά διατήρησαν τον βασικό προβληματισμό.

2)Ειδικά στο μείζον θέμα του χρέους η συμφωνία ήταν δραματικά κατώτερη των προσδοκιών.
Θα περιμένουμε έως το τέλος του 2016 την έκθεση βιωσιμότητας και την ποσοτικοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν για το χρέος με προοπτική…..το 2018.
Είναι πολύ μακριά το 2018 για να προεξοφληθεί.

3)Όλοι μιλούν για ανάπτυξη αλλά ο Ε. Τσακαλώτος ο έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα είναι υφεσιακά.
Πως από υφεσιακά μέτρα προκύπτει ανάπτυξη αποτελεί απορία.
Στο β΄6μηνο του 2016 θα υπάρξει βελτίωση στο ΑΕΠ αλλά αυτή η βελτίωση θα προέλθει από τα δανειακά των 3,5 δισεκ. της δόσης.
Αυτά θα αποπληρώσουν υποχρεώσεις σε ιδιώτες και τα δανεικά θα φουσκώσουν λογιστικά το ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει πρωτογενής βελτίωση του εθνικού πλούτου αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

4)Η αγορά ομολόγων βελτιώθηκε μεν αλλά οι μετοχές των τραπεζών έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη άνοδο οπότε οι πωλήσεις για να αποκομίσουν κέρδη είναι εύλογές.

5)Εσχάτως τις ημέρες των μεγάλων όγκων παρατηρήθηκαν πολλές πωλήσεις αλλά και πολλοί αγοραστές απορροφούσαν την μεγάλη προσφορά μετοχών.
Κάποιοι φεύγουν και φεύγουν funds που είτε είχαν μπει στις ΑΜΚ των τραπεζών είτε αγόρασαν στα χαμηλά μετά την 11η Φεβρουαρίου του 2016 όπου σημειώθηκαν τα ιστορικά χαμηλά.
Αγοράζουν από την άλλη επενδυτές που θεωρούν ότι η οικονομία στο β΄ 6μήνο θα σταθεροποιηθεί.

6)Με όρους P/BV οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είχαν εισέλθει σε φάση υπερτιμημένης ζώνης.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν φθάσει να αποτιμώνται όσο οι περιφερειακές τράπεζες στην Νότια Ευρώπη, αυτό δεν είχε λογική.
Συνολικά 51 τράπεζες στην Ευρώπη – πλην ελληνικών – συμμετέχουν σε stress tests τον Ιούλιο της ΕΚΤ.
Τα stress tests καθηλώνουν τις αποτιμήσεις αλλά δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με premium έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

7)Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2016 για τις ελληνικές τράπεζες, πολλοί τα θεώρησαν αλλαγή σελίδας, εμάς δεν μας ενθουσίασαν.
Οι επιδόσεις ήταν φτωχές και προήλθαν λόγω μεγάλης μείωσης των προβλέψεων και μείωσης των εξόδων από τόκους.
Η δομή των εσόδων δεν βελτιώθηκε ως προς το σκέλος των εσόδων από τόκους – σε ορισμένες τράπεζες οριακά επιδεινώθηκε -.
Από τις τράπεζες η Eurobank εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις.

8)Έχει  καταστεί μονότονο αλλά πλειστάκις φορές έχουμε αναφέρει ότι η τράπεζα Κύπρου δικαιολογεί premium έναντι των ελληνικών τραπεζών, το premium αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου.

9)Μεταξύ ελληνικών τραπεζών η Alpha bank δικαιολογεί premium έναντι των άλλων τραπεζών λόγω καλύτερης ποιότητας κεφαλαίων.
Π.χ. με tangible book 8,7 δισεκ. ευρώ και 4,4 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο η Alpha bank έχει την καλύτερη «ποιότητα» κεφαλαίων.  
Ωστόσο το fair value όσο και αν δεν το αποδέχονται πολλοί στις μετοχές των τραπεζών είναι οι τιμές των ΑΜΚ και για την Alpha bank ένα premium επί της τιμής της ΑΜΚ περίπου 20% με 30%.

10)Κάποιοι λανθασμένα ή σκόπιμα διαρρέουν ότι θα έρθει το waiver και θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας για τις τράπεζες.
Στις 2 Ιουνίου η ΕΚΤ – ίσως να επιτρέψει το waiver – αλλά για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους το ELA θα μειωθεί στις τράπεζες από 66 σε 59 δισεκ. και θα μειωθούν και τα έξοδα εκ τόκων λόγω ELA κατά 100 εκατ σε ετήσια βάση και θα αυξηθούν τα collaterals που θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ κατά 10 δισεκ.
Το μεγάλο θέμα που θα έχει και χρηματιστηριακό αντίκτυπο – πέραν των ομολόγων – θα είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση που θα έρθει τον Σεπτέμβριο 30% πιθανότητες ή στο πρώτο δίμηνο του 2017 πιθανότητες 70%.

11)Ο κίνδυνος για ανάγκη νέων κεφαλαίων δεν πρέπει να υποτιμηθεί τους επόμενους 18 μήνες στις τράπεζες.
Θεωρούμε ότι δεν είναι ΜΟΝΟ ζήτημα πολιτικής πίεσης αλλά εδράζεται και σε πραγματική ανάγκη.
Με πραγματικούς όρους DTA – αναβαλλόμενης φορολογίας ο τραπεζικός κλάδος διαθέτει 19-20 δισεκ. κεφάλαια.
Για να αντιμετωπιστούν 115,5 δισεκ. NPE θα χρειαστούν και επιθετικές πωλήσεις όπερ σημαίνει ζημία.
Σε βάθος έως 18 μηνών οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ έως 12 δισεκ. ευρώ. για να καλύψουν το παρελθόν και για να διαθέτουν capital buffer για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
Τα cocos και οι προνομιούχες μετοχές θα αποπληρωθούν και για λόγους συγκρισιμότητας δεν περιλαμβάνονται στα tangible κεφάλαια
Προνομιούχες μετοχές διαθέτουν η Eurobank και Attica bank.
Cocos διαθέτουν Εθνική και Πειραιώς και η Attica bank tier II προσεχώς  

12)Και πέραν όλων αυτών μην λησμονούμε το βασικό πρόβλημα των τραπεζών ονομάζονται NPLs και NPEs.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους.
Όλοι εστιάζονται στην Ιταλία λέγοντας ότι η Ιταλία κινδυνεύει από τα κόκκινα δάνεια.
Τα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία είναι 360 δισεκ. και το ΑΕΠ της Ιταλίας 1,9 τρισεκ. ευρώ δηλαδή τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν στο 19% του ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα τα NPLs είναι 95 δισεκ. και τα NPEs 115 δισεκ. ευρώ και το ΑΕΠ περίπου 178 δισεκ. δηλαδή τα NPLs αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 53% του ΑΕΠ.
Ποιος πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερο πρόβλημα η Ελλάδα ή η Ιταλία;
Εμείς λέμε η Ελλάδα.
Οι τράπεζες για να καθαρίσουν με το παρελθόν και τα προβληματικά δάνεια θα πρέπει να πουλήσουν και αν πουλήσουν θα πρέπει να εγγράψουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες.

Βασικοί οικονομικοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών
Τράπεζες

Ενεργητικό

Χάσμα δανείων προς καταθέσεις *

NPEs

Ποσοστό


NPEs

Απόλυτο μέγεθος


Εθνική

83,7 δισ

-19 δισ

50%

22 δισ

Πειραιώς

87,5 δισ

-19,7 δισ

50,7%

36,9 δισ

Eurobank

73,5 δισ

-20,2 δισ

44,2%

22,7 δισ

Alpha bank

69,3 δισ

-31 δισ

51,3%

31,8 δισ

Attica bank

3,66 δισ

-1,78 δισ

56,2%

2,22 δισ

Σύνολο

317,66 δισ

-89,68 δισ

50,6%

115,5 δισ

*Συμπεριλαμβάνουμε τις συνολικές χορηγήσεις προ προβλέψεων
Επεξεργασία: bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης