Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνο σχέδιο δανειστών…στις τράπεζες – Πως συνδέονται η διοικητική κρίση στο ΤΧΣ με τις δραματικές εξελίξεις στην Πειραιώς

Επικίνδυνο σχέδιο δανειστών…στις τράπεζες  – Πως συνδέονται η διοικητική κρίση στο ΤΧΣ με τις δραματικές εξελίξεις στην Πειραιώς
Με προκάλυμμα την διαφάνεια και την εταιρική διακυβέρνηση υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ελληνικότητα των ελληνικών τραπεζών και να καταστούν πιόνια των δανειστών μέσω του ΤΧΣ…
Ένα ευρύτερο σχέδιο ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με βάση πληροφορίες οι δανειστές προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως τις ελληνικές τράπεζες και επειδή διαπιστώνουν ότι μέσω των αξιολογήσεων στις διοικήσεις έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει….έχουν στοχοποιήσει την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΤΧΣ βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης από μια αρμόδια επιτροπή.
Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι όλα τα μέλη του ΤΧΣ που απαρτίζουν γενικό συμβούλιο και εκτελεστική επιτροπή θα παραμείνουν αλλά η βόμβα που έσκασε αποτελεί έκπληξη.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης ζητάει την αντικατάσταση όλης της διοίκησης.
Για τον Γ. Μιχελή τον πρόεδρο του ΤΧΣ υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι λόγω συσχέτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα εμπλοκής με την υπόθεση Θωμόπουλου (πρώην CEO της Πειραιώς) θα αντικαθίσταντο.
Ωστόσο το γεγονός ότι η Επιτροπή θέλει να αντικαταστήσει όλη την Εκτελεστική Επιτροπή δηλαδή Ξενόφο CEO, Kουτσό αναπληρωτή CEO και Γάγαλη δείχνει ότι υπάρχει ευρύτερο σχέδιο.
Οι δανειστές θέλουν μέσω του ΤΧΣ να ορίσουν μια διοίκηση που θα ελέγχουν πλήρως και με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν όλο το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα οι δραματικές εξελίξεις στην Πειραιώς επίσης δείχνουν ότι στόχος είναι να ελεγχθεί και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος.
Η επιλογή Παπαδόπουλου για CEO απορρίφθηκε από τον SSM με τον αιτιολογικό ότι δεν είχε επαρκείς διοικητικές ικανότητες.
Ταυτόχρονα ο Paulson που φέρεται να ελέγχει έως το 20% με 22% της Πειραιώς έχει μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες και ουσιαστικά ζητάει να απομακρυνθεί ο Μιχάλης Σάλλας εξέλιξη σίγουρα αρνητική για το μέλλον της Πειραιώς αν ευοδωθεί το σχέδιο αυτό.
Είναι προφανές ότι λόγω της πίεσης του Paulson ενός hedge funds αλλά και του γεγονότος ότι ο SSM απέρριψε τον Παπαδόπουλο επιχειρείται να τοποθετηθεί ένας manager στην Πειραιώς που να εξυπηρετεί και τα σχέδια των δανειστών.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Πειραιώς με την διοικητική κρίση και τον ανοικτό πόλεμο Paulson με Σάλλα αποκαλύπτουν ένα ευρύτερο σχέδιο ελέγχου του ελληνικού banking.
Με προκάλυμμα την διαφάνεια και την εταιρική διακυβέρνηση υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ελληνικότητα των ελληνικών τραπεζών και να καταστούν πιόνια των δανειστών μέσω του ΤΧΣ…

Η Stuart ζητάει 3 εκτελεστικά μέλη στο ΔΣ των τραπεζών….πρόβλημα για την Alpha bank

Η Spenser Stuart που έχει αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών με εντολή του ΤΧΣ, ζητάει τα εκτελεστικά μέλη των τραπεζών να είναι 3.
Στην Alpha bank είναι 4 μέλη εκτελεστικά και εδώ εγείρεται το εξής ζήτημα.
Ο  Ματζούνης είναι ο CEO και εκτελεστικός
Ο Φιλάρετος είναι εκτελεστικός
Ο Θεοδωρίδης είναι εκτελεστικός
Ο Αρώνης είναι εκτελεστικός.
Άρα υπάρχουν 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο που είναι εκτελεστικά ενώ υπάρχει και 5ος υποψήφιος που θέλει να αναβαθμιστεί ως εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ ο Ψάλτης ο CFO.
Τι θα γίνει;
Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.
Μαντζούνης και Φιλάρετος χωρίς αμφιβολία στελέχη μεγάλης εμπειρίας και ικανοτήτων…είναι συγγενείς και αυτό "δεν αρέσει" στον αξιολογητή.
Κωστόπουλος, Μαντζούνης και Φιλάρετος είναι συγγενείς.
Ο Μαντζούνης είναι ξάδερφος του Κωστόπουλου και ο Φιλάρετος ανιψιός.
Ποιες είναι οι επιλογές;
1)Να υποχωρήσει ο Θεοδωρίδης σενάριο που δεν το βλέπουμε πιθανό.
2)Να υποχωρήσει ο Φιλάρετος ο οποίος θα είναι μελλοντικά ο νέος CEO.
3)Ο Μαντζούνης δύσκολα θα αποφασίσει να αποχωρήσει από CEO ενώ ο Αρώνης είναι εκτός οικογενείας Κωστόπουλου άρα έχει…ένα τυχερό πλεονέκτημα με βάση την αξιολόγηση.
Στην Alpha bank έχουμε ένα σενάριο αλλά δεν είναι της παρούσης να παρουσιάσουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης