Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί μετά το κραχ του Brexit ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια; - Μειώνεται ο φόβος (VIX) και…κλείνει και το α΄ 6μηνο του 2016

Γιατί μετά το κραχ του Brexit ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια; - Μειώνεται ο φόβος (VIX) και…κλείνει και το α΄ 6μηνο του 2016
Στις 30 Ιουνίου λήγει το δεύτερο τρίμηνο ή α΄ 6μηνο και είθισται πάντα να υπάρχουν ωραιοποιήσεις – εξωραϊσμοί με στόχο τις καλές αποτιμήσεις στις λογιστικές καταστάσεις
Ο δείκτης φόβου VIX έχει ιδιαίτερη σημασία στις αγορές και ειδικά στην αμερικανική αγορά όπου οι επενδυτές τον παρακολουθούν στενά.
Ο δείκτης φόβου όταν αυξάνεται δείχνει ότι ο φόβος αυξάνεται, το επενδυτικό ρίσκο αυξάνεται.
Όταν μειώνεται ο δείκτης VIX το επενδυτικό ρίσκο μειώνεται.
Ο δείκτης VIX όταν αυξάνεται είναι καλό νέο για τους short και όταν μειώνεται είναι καλό νέο για τους long.
Λειτουργεί αντίθετα από την κλασσική πεπατημένη των χρηματιστηριακών δεικτών.
Ένα φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι ενώ το Brexit προκάλεσε αρχικά σοκ οδηγώντας σε κραχ τα χρηματιστήρια, ο δείκτης VIX εκτοξεύτηκε στις 26,61 μονάδες στις 27 Ιουνίου αμέσως μετά το Brexit….για να μειωθεί σε 3 συνεδριάσεις -38% στις 16,64 μονάδες.
Θυμίζουμε ότι ο δείκτης VIX είδε το ιστορικό του υψηλό στις 59,89 μονάδες στις 10 Ιανουαρίου του 2008, το επόμενο υψηλό στις 42,98 μονάδες 9 Ιανουαρίου του 2011.
Τις 28,43 μονάδες είδε ο VIX στις 8 Ιανουαρίου του 2015.
Ο δείκτης VIX μας δείχνει ότι το επενδυτικό ρίσκο μειώνεται άρα μειώνεται και ο φόβος και έτσι εξηγείται γιατί ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια.
Η μείωση του φόβου σίγουρα είναι ενθαρρυντική εξέλιξη καθώς οι επενδυτές δεν βλέπουν άλλο κραχ λόγω του Brexit.



Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ονομάζεται ολοκλήρωση α΄ 6μηνο του 2016.
Στις 30 Ιουνίου λήγει το δεύτερο τρίμηνο ή α΄ 6μηνο και είθισται πάντα να υπάρχουν ωραιοποιήσεις – εξωραϊσμοί με στόχο τις καλές αποτιμήσεις στις λογιστικές καταστάσεις α΄ 6μήνου κάθε έτους.
Ο FTSE 100 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Λονδίνο όχι μόνο κάλυψε την πρόσφατη ζημία – κραχ αλλά κινείται σε προ Brexit επίπεδα
Στις 23 Ιουνίου την ημέρα του δημοψηφίσματος είχε φθάσει έως τις 6368 μονάδες για να βρεθεί στις 29 Ιουνίου στις 6360 μονάδες με χαμηλό 5915 μονάδες στις 24 Ιουνίου την ημέρα των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος που κατέληξε σε Brexit.
O FTSE 100 κάλυψε πρόσφατα την ζημία του Brexit.



O γερμανικός δείκτης DAX συνεχίζει να υπολείπεται τόσο του πρόσφατου υψηλού όσο και του υψηλού του 2015.
Ο DAX βρέθηκε στις 12374 μονάδες στις 5 Απριλίου του 2015 για να υποχωρήσει στο χαμηλό στις 8967 μονάδες στις 7 Φεβρουαρίου του 2016.
Ο DAX συνεχίζει να υπολείπεται από το υψηλό προ του Brexit  στις 10373 μονάδες στις 17 Απριλίου του 2016 για να βρεθεί τέλη Ιουνίου του 2016 στις 9612 μονάδες.
Από τα υψηλά του 2015 ο DAX υποχωρεί -22%.
Εσχάτως πάντως δεν ακολούθησε την τάση του FTSE 100 που υπερκάλυψε την ζημία λόγω του Brexit.
Η αιτία της χρηματιστηριακής υστέρησης σχετίζεται με τις ανησυχίες στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας.



Τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν  - το ελληνικό χρηματιστήριο με βραδύτερο ρυθμό αλλά σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ωραιοποίησης – ο δείκτης φόβου μειώνεται…αλλά παραδόξως τα ομόλογα συνεχίζουν να εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις
Στην Γερμανία από 19 εκδόσεις οι 16 εκδόσεις έχουν αρνητικό επιτόκιο για διαστήματα από μήνα έως 10 χρόνια.
Η συμπροφορά των ομολόγων υποδηλώνει ανησυχία για το Brexit και προετοιμασία των επενδυτών για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών.
Στην βρετανική αγορά ομολόγων το ιστορικό υψηλό ήταν στο 5,46% για την 10ετία για να βρεθεί τις έσχατες ημέρες μετά το Brexit στο 0,93 με 0,94 μονάδες βάσης.
Η αγορά ομολόγων δείχνει ανησυχία αλλά οι επενδυτές αγοράζουν Βρετανικά ομόλογα τα οποία εσχάτως λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο.
Στρέφονται στα Βρετανικά ομόλογα από ασφάλεια και ταυτόχρονα από ανασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης