Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας την προβληματική Ιταλική τράπεζα Monde Dei Paschi με τα 47 δισ. NPE με τις ελληνικές τράπεζες και το bail in

Συγκρίνοντας την προβληματική Ιταλική τράπεζα Monde Dei Paschi με τα 47 δισ. NPE με τις ελληνικές τράπεζες και το bail in
Στην Ιταλία 19% και στην Ελλάδα 65% του ΑΕΠ το πρόβλημα με τα προβληματικά ανοίγματα στα δάνεια, προφανώς πολύ χειρότερο στην Ελλάδα.
Το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης και του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ διαθέτοντας 600 τράπεζες (στην Ελλάδα έχουμε μόνο 5) και με μείζον πρόβλημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υποστηρίζει ο διεθνής τύπος. 
Θεωρούμε ότι οι Ιταλικές τράπεζες - ή κατά το ορθότερο ορισμένες εξ αυτών - βρίσκονται στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών του 2015.

Στην Ιταλία τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 360 δισεκ. και αντιστοιχούν στο 19% του ΑΕΠ της Ιταλίας.
Θα επιχειρήσουμε μια σύγκριση μεταξύ της πλέον προβληματικής περίπτωσης της Monde Dei Paschi Di Siena της παλαιότερης τράπεζας της Ιταλίας που δημιουργήθηκε το 1472 (η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως σημειώθηκε το 1453) και των ελληνικών τραπεζών.
Τα βασικά προβλήματα των Ιταλικών τραπεζών είναι τα NPLs και NPEs τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Τα συνολικά προβληματικά ανοίγματα φθάνουν τα 360 δισεκ. και ο πυρήνας των NPLs των προβληματικών δανείων φθάνει τα 200-210 δισεκ. ευρώ.
Τα 360 δισεκ. αντιστοιχούν στο 19% του Ιταλικού ΑΕΠ.
Εκ πρώτης όψεως και με απόλυτους όρους οι Ιταλικές τράπεζες έχουν φορτωθεί πολλά προβληματικά δάνεια.
Στην Ελλάδα τα προβληματικά NPEs ανέρχονται σε 116,5 δισεκ. και τα NPLs προσεγγίζουν τα 88-90 δισεκ.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 65% του ΑΕΠ.
Στην Ιταλία 19% και στην Ελλάδα 65% του ΑΕΠ το πρόβλημα με τα προβληματικά ανοίγματα στα δάνεια, προφανώς πολύ χειρότερο στην Ελλάδα.  
Η Ιταλική τράπεζα Banca Monte Dei Paschi di Siena είναι μια προφανώς προβληματική αλλά όχι δραματικά προβληματική περίπτωση.
Ας δώσουμε ορισμένα στοιχεία.
Η Monte Dei Paschi διαθέτει 173,6 δισεκ. ευρώ ενεργητικό δηλαδή είναι όσο η Εθνική και η Πειραιώς μαζί.
Η διαφορά όμως είναι ότι η Ιταλική τράπεζα διαθέτει 9,6 δισεκ. κεφάλαια common equity έναντι περίπου 15 δισεκ. των δύο τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς μαζί.
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Monte Dei Paschi ανέρχονται στο 49% των δανείων όσο είναι και στην Ελλάδα.
Σε απόλυτα μεγέθη τα NPEs της Monte Dei Paschi ανέρχονται σε 47 δισεκ. ενώ της Πειραιώς και Εθνικής τράπεζας φθάνουν τα 58,5 δισεκ. ευρώ άρα στην Ελλάδα χειρότερη η κατάσταση.
Τα NPLs της Ιταλικής τράπεζας φθάνουν στα 24 δισεκ.
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την Monte dei Paschi να μειώσει έως το 2018 τα προβληματικά δάνεια.
Από τα 46 δισεκ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2015 σε 38,9 δισεκ στο τέλος του 2017 και στα 32,6 δισεκ μέχρι το τέλος του 2018.
Με όρους NPLs θα πρέπει να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια από 24 δισεκ. στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2016 σε 18,4 δισεκ. το 2017 και 14,6  δισ μέχρι το 2018.
Η Monte dei Paschi ήδη έχει πουλήσει 2 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα πουλήσει επιπλέον 1 δισεκ. με βάση το business plan το οποίο προφανώς πρέπει να αναθεωρηθεί επιθετικότατα.
Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη η σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Monte dei Paschi είναι πολύ καλύτερη των ελληνικών τραπεζών.
Διαθέτει 119,5 δισεκ. καταθέσεις όσες είναι οι καταθέσεις στο σύνολο τους στην Ελλάδα πλην δημοσίου ενώ τα δάνεια ανέρχονται σε 113 δισεκ. με τα 52 δισεκ. να είναι στεγαστικά δάνεια.
Με όρους αποτελεσμάτων ας συγκρίνουμε την Monte dei Paschi με την Eurobank στην Ελλάδα όπου έχει σημειώσει και την καλύτερη επίδοση στο α΄ τρίμηνο του 2016.
Η Ιταλική Monte dei Paschi με 173,6 δισεκ. ενεργητικό εμφάνισε 93 εκατ κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους 548 εκατ και συνολικά έσοδα 1,18 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2016.
Εμφάνισε 645 εκατ έξοδα, 349 εκατ προβλέψεις ενώ τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν σε 541 εκατ.
Η Eurobank με 73 δισεκ. ενεργητικό εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2016 περίπου 382 εκατ καθαρά έσοδα από τόκους και 514 εκατ συνολικά έσοδα.
Τα προ προβλέψεων έσοδα της Eurobank 261 εκατ προφανώς αναλογικά πολύ καλύτερα από την Monte dei Paschi.
Οι προβλέψεις της Eurobanκ στα 175 εκατ και της Monte dei Paschi στα 349 εκατ.
Προκύπτει ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Eurobank είναι καλύτερες από την Monte dei Paschi η οποία είναι 2,3 φορές μεγαλύτερη τράπεζα από την Eurobank με βάση το ενεργητικό στο α΄ τρίμηνο του 2016.
Και οι δύο τράπεζες Eurobank και Monte dei Paschi έχουν το ίδιο coverage ratio δηλαδή τον ίδιο δείκτη κάλυψης δανείων με προβλέψεις στο 63% με 64%.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα NPΕs της Eurobank είναι 22,7 δισεκ ή 44,2% και τα NPLs στα 17,9 δισεκ.
Της Monte dei Paschi τα NPΕs είναι 47 δισεκ ή 49% των δανείων και τα NPLs στα 24 δισεκ.
Είναι προφανές ότι αναλογικά οι ελληνικές τράπεζες είναι σε χειρότερη μοίρα όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα.
Στην Ιταλική τράπεζα τα NPEs αντιστοιχούν στο 27% του ενεργητικού και στην Eurobank στο 31%.
Η περίπτωση της Eurobank σε σχέση με άλλες τράπεζες είναι μάλλον ευνοϊκή καθώς Πειραιώς και Alpha bank έχουν δυσμενέστερους δείκτες στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Ως προς τους βασικούς δείκτες ειδικά προβληματικών δανείων και κεφαλαίων προκύπτει ότι προφανώς οι ελληνικές τράπεζες είναι ξεκάθαρα σε χειρότερη θέση από τις Ιταλικές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτά που ζήτησε η ΕΚΤ από την Monte dei Paschi για τα προβληματικά δάνεια….τα έχει ζητήσει και από τις ελληνικές τράπεζες θέτοντας μεγαλύτερους στόχους.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη κεφαλαιακή θέση από ορισμένες ιταλικές. 
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών λόγω DTA και DTC είναι πολύ δυσμενέστερη καθώς φθάνουν τα 19,5 και 14,8 δισεκ. αντίστοιχα σε σχέση με 28 δισεκ. συνολικά κεφάλαια.
Η Monte dei Paschi βρίσκεται προ των πυλών για νέα ανακεφαλαιοποίηση και θα αξιολογηθεί στα stress tests της ΕΚΤ στις 29 Ιουλίου του 2016 ενώ οι ελληνικές δεν θα υποβληθούν σε stress tests.

Η περιπετειώδης πορεία της Monte dei Paschi

Η Monte dei Paschi είναι η τρίτη τράπεζα της Ιταλίας και η παλαιότερη στην Ευρώπη.
Οι ζημίες από τα παράγωγα, τις οποίες απέκρυψε έπληξαν την εμπιστοσύνη των καταθετών, παρ΄ όλα αυτά ακόμη διατηρεί επαρκείς καταθέσεις.
Για την ιστορία η Monte dei Paschi χρησιμοποίησε οχήματα για να ανοίξει θέσεις στα παράγωγα που τα ονόμασε με ελληνικά ονόματα (όχι τυχαία) «Santorini» και «Alexandria» τα οποία προκάλεσαν τεράστιες ζημίες.
Το Ιταλικό δημόσιο για να διασώσει την τράπεζα συμμετείχε σε ανακεφαλαιοποίηση και απέκτησε το 4% της ιταλικής τράπεζας.
Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια ανακεφαλαιοποιήθηκε με 8 δισεκ. αλλά η χρηματιστηριακής της αξία έχει καταρρεύσει.
Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi έχει καταρρεύσει στα 964 εκατ δηλαδή μηδέν βρίσκεται δηλαδή στα επίπεδα των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης θυμίζουμε ότι η Monte dei Paschi είχε βρεθεί σε άκρως δυσμενή θέση στα stress tests της ΕΚΤ του 2014 και σίγουρα και στα stress tests της 29ης Ιουλίου του 2016.

Ελλάδα – Ιταλία συμμαχία…στην πτώση των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στα stress tests της ΕΚΤ στις 29 Ιουλίου του 2016.
Ωστόσο η μεγάλη κρίση που περνάει η Monte dei Paschi με τα προβληματικά δάνεια αγγίζει τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε χειρότερη θέση.
Κεφαλαιακά είναι πιο επαρκείς οι ελληνικές τράπεζες από την Ιταλική Monte dei Paschi αν και υπάρχουν ερωτηματικά για την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ουραγοί και εκ των πραγμάτων ακολουθούν την τάση.
Σκεφθείτε ένα αμερικανικό fund να βλέπει να διέρχονται μια βαθειά κρίση οι Ιταλικές τράπεζες και να αισθάνεται άνετα με τις ελληνικές.
Έτσι εξηγείται μεταξύ άλλων και η πίεση που ασκείται και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που έχουν υποχωρήσει στα 6,5 δισεκ. ενώ διαθέτουν 28-29 δισεκ. καθαρά κεφάλαια και 315 δισεκ. ενεργητικό.

Κρατική βοήθεια ή bail in για τις ιταλικές τράπεζες

Η στρατηγική του Renzi του πρωθυπουργού της Ιταλίας να διασώσει τις ιταλικές τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια μέσω κρατικής βοήθειας δεν έχει στόχο….την αγωνία για το bail in αλλά το πολιτικό κόστος.
Αν υπάρξει bail in με εμπλοκή καταθετών τότε το κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία θα εκτοξευθεί και ο Renzi θα καταρρεύσει πολιτικά.
Έτσι λοιπόν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα όχημα τον Atlas – από τον αρχαιοελληνικό Άτλαντα – ώστε με 5 δισεκ. κεφάλαιο και με μόχλευση να μπορέσει να στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών.
Ο Atlas δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως bad bank με την κλασσική έννοια για πολλούς λόγους.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες μιας ασθενικής χώρας όπως η Ελλάδα να ενεργοποιούν έμμεσα το bail in με τα ομολογιακά δάνεια και η Ιταλία να ψάχνει λύσεις κρατικής στήριξης.
Νομοτελειακά αποκλείεται αν η Monte dei Paschi χρειαστεί κεφάλαια να μην υπάρξει και εμπλοκή τουλάχιστον των ομολογιούχων.
Για τους καταθέτες άνω των 100 χιλ ευρώ θα είναι μια πρόκληση καθώς η Ιταλική τράπεζα διαθέτει 119-120 δισεκ. καταθέσεις.
Η περίπτωση των Ιταλικών τραπεζών ενόψει των stress tests θα είναι μια πολύ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ για το αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι το bail in.
Θα δούμε αν οι ιδιώτες μέτοχοι ανακεφαλααιοποιήσουν τις τράπεζες και αν δεν τις ανακεφαλαιοποιήσουν σε ποια έκταση θα ενεργοποιηθεί το bail in.
Η περίπτωση των Ιταλικών τραπεζών είναι λοιπόν τεράστια πρόκληση...για το BAIL IN.


Η αξία με όρους P/BV

Η Monte Dei Paschi εμφανίζει P/BV στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 0,10 δηλαδή μηδέν.
Στα επίπεδα αυτά βρίσκονταν οι ελληνικές τράπεζες το 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016.
Που βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες;
P/BV
Εθνικής 0,25
Alpha 0,28
Πειραιώς 0,16
Eurobank 0,20
Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα Ιταλού....ο έλληνας πρέπει να ανησυχεί.
Οι Ιταλικές τράπεζες θα λειτουργήσουν ως συγκοινωνούν δοχείο με τις ελληνικές και σίγουρα θα της επηρεάσουν χρηματιστηριακά.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία με κριτήριο το ενεργητικό total assets


Οι οικονομικές επιδόσεις α΄ τριμήνου του 2016 της Monte Dei Paschi


Η δραματική πορεία της μετοχής της Monte Dei Paschi θυμίζει πορεία ελληνικών τραπεζών



O χάρτης των προβληματικών δανείων στην ΕΕ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης