Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο SSM κρατάει σε ομηρία το ελληνικό banking – Να απαντήσει για τα 305 εκατ της Πειραιώς και τα 69 εκατ της Attica bank

Ο SSM κρατάει σε ομηρία το ελληνικό banking – Να απαντήσει για τα 305 εκατ της Πειραιώς και τα 69 εκατ της Attica bank
Ο SSM είναι θεσμικό όργανο αλλά δεν μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αναφορές ότι κατά πάγια τακτική «δεν κοινοποιεί στοιχεία που αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο μιας τράπεζας
Ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, μέχρι τώρα κατά την διαρκή αξιολόγηση των τραπεζών έχει αντιμετωπίσει το ελληνικό banking με την δέουσα προσοχή, όμως εσχάτως και για τις περιπτώσεις των αυξήσεων κεφαλαίου δύο τραπεζών, έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει την θέση του.
Ο SSM στο ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου των 305 εκατ της τράπεζας Πειραιώς και των 69 εκατ της Attica bank δεν έχει συμπεριφερθεί θεσμικά.
Ο εποπτικός μηχανισμός μπορεί να αναφέρει κατά καιρούς ότι δεν δημοσιοποιεί στοιχεία καθώς ο έλεγχος των τραπεζών είναι συνεχής αλλά εδώ πρόκειται για αυξήσεις κεφαλαίου που δεν αποτελούν εσωτερικό ζήτημα αλλά αφορούν όλους τους επενδυτές.
Ο SSM έχει ηθική και θεσμική υποχρέωση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρές κατηγορίες από έλληνες θεσμικούς παράγοντες ότι «ο SSM χρησιμοποιεί τις αυξήσεις κεφαλαίου ως μέσο πίεσης ώστε να καθορίζει διοικητικές αλλαγές ή να ρυθμίζει πολλά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα»
Ο ρόλος του SSM δεν είναι να λειτουργεί εκβιαστικά στο σύστημα αλλά να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών.
Πληροφορούμαστε ότι στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς με τα 305 εκατ έχουν ελεγχθεί σχεδόν όλα και τα επίμαχα σημεία δεν είναι 305 εκατ τελικώς αλλά το πολύ 70-80 εκατ. και με ερωτηματικό αν είναι και τόσα, δηλαδή σε μια αύξηση 1,5 δισεκ. υπήρξαν κάποια θολά σημεία για 70-80 εκατ δηλαδή....τίποτε.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα.
Στην περίπτωση της Attica bank με τα 69 εκατ το ποσό που επίσης έχει βρεθεί είναι μικρότερο του ποσού που ελέγχθηκε.
Πως οδηγηθήκαμε στον έλεγχο του SSM και πως καταλήξαμε σε αυτή την περίεργη ανάλυση των 305 και 69 εκατ έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο bankingnews.
H αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ύψιστης σημασίας επενδυτικό γεγονός και κρισιμότατο για την βιωσιμότητα και επάρκεια μιας τράπεζας.
Ωστόσο ο SSM δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από διαδικαστικές αναφορές ότι δεν κοινοποιούνται τα στοιχεία.
Η τράπεζα Πειραιώς με τα 305 εκατ επί της ουσίας δεν έχει πρόβλημα.
Γιατί ο SSM κρατάει ανοικτή την αξιολόγηση της αύξησης κεφαλαίου;
Ορισμένοι θα επικαλεστούν ότι η αξιολόγηση είναι μια αργή διαδικασία με προσκόμματα τεχνικά και νομικά.
Όμως ας είμαστε ρεαλιστές.
Αν κάποιος επενδυτής πήρε δάνειο π.χ. για φωτοβολταικά, ας υποθέσουμε στην περίπτωση της Attica Bank, εκταμιεύθηκε το δάνειο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί για διάφορους λόγους καθυστέρησε η επένδυση στην ενέργεια και το ποσό του δανείου χρησιμοποιήθηκε στην αύξηση, αυτό όντως είναι μεμπτό.
Όμως στις περιπτώσεις της Πειραιώς και της Attica bank τα μελανά σημεία είναι ελάχιστα και το ερώτημα είναι γιατί ο SSM δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση ώστε να μην αιωρούνται φήμες υπόνοιες, υποθέσεις και κυρίως να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος για τις τράπεζες αυτές.
Ο SSM είναι θεσμικό όργανο αλλά δεν μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αναφορές ότι κατά πάγια τακτική «δεν κοινοποιεί στοιχεία που αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο μιας τράπεζας»
Πως έγινε γνωστό ότι θα ελέγξει τις τράπεζες;
Για λόγους διαφάνειας ο SSM πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες με τις τράπεζες ώστε να μην γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υπάρχουν…. επιμηκύνοντας μια διαδικασία που δεν έχει ανακαλύψει παρατυπίες ή παρανομίες.

Σοβαρή υποσημείωση

Ο SSM δεν έχει βρει τίποτε επί της ουσίας αλλά το γεγονός ότι κρατάει σε ομηρία τις τράπεζες είναι τουλάχιστον ύποπτο και γεννά πολλά ερωτηματικά....και επιτρέπει ακόμη περισσότερες υποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης