Τραπεζικά νέα

Μετά το φιάσκο του νόμου για τα ΔΣ των τραπεζών οι δανειστές εξετάζουν βελτιώσεις – Πιο ευνοϊκά αντιμετωπίζεται η Alpha bank

Μετά το φιάσκο του νόμου για τα ΔΣ των τραπεζών οι δανειστές εξετάζουν βελτιώσεις – Πιο ευνοϊκά αντιμετωπίζεται η Alpha bank
Oι διορθώσεις και όχι ριζικές αλλαγές στον ελληνικό νόμο για τα διοικητικά συμβούλια θα έχουν ως στόχο να…βολέψουν ορισμένους που δεν μπορούν να βολευτούν γιατί δεν εμπίπτουν στον ελληνικό νόμο.
Μετά το φιάσκο, γιατί περί φιάσκου πρόκειται ο νόμος για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών….οι δανειστές φαίνεται να επεξεργάζονται ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα μπορούσαν – όχι άμεσα – αλλά σε επόμενη φάση να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις αρχικώς και σε μεταγενέστερη φάση να αλλάξουν ακόμη και παράμετροι του νόμου.
Οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί να υλοποιηθούν....θα υλοποιηθούν αλλά μπορούν να υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις για το μέλλον.
Π.χ. όλα τα μη εκτελεστικά μέλη περίπου 15 που είναι να παραιτηθούν θα παραιτηθούν.

Τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος είναι κωμικοτραγικός.
Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα.
1)Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είναι η Unicredit.
Ποιοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο;
Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Jean Pierre Mustier…ωστόσο στο ΔΣ συμμετέχουν ως αντιπρόεδρος ο Luca Di Montezemolo ο οποίος ήταν επί χρόνια επικεφαλής στην Ferrari.
Στο ΔΣ συμμετέχει και ο Mohamed Hamad Al Mehairl ο οποίος συμμετέχει στην Cosmo oil.
Επίσης συμμετέχει ο Alessandro Caltagirone ως Vice Chairman της Aalbolrg Portland Holding.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας δεν έχει στο διοικητικό συμβούλιο μόνο τραπεζίτες άρα ο μύθος μόνο τραπεζίτες στο ΔΣ καταρρίπτεται.
2)Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας είναι η Santander μη εκτελεστικό μέλος είναι μεταξύ άλλων και ο Ignacio Benjumea Cabeza de Vaca ο οποίος ήταν και γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας της Ισπανίας.
Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει ο Carlos Fernandez Gonzalez ο οποίος είναι σύμβουλος της εταιρίας Modelo.
Στο ΔΣ συμμετέχει και η Daurella Comadran η οποία είναι πρόεδρος της εταιρίας Olive Partners και μη εκτελεστικό μέλος στην Coca Cola.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας δεν έχει στο διοικητικό συμβούλιο μόνο τραπεζίτες άρα ο μύθος μόνο τραπεζίτες στο ΔΣ καταρρίπτεται.
3)Η Goldman Sachs είναι μια από τις ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες στον πλανήτη και μια από τις ισχυρότερες στις ΗΠΑ.
Στο διοικητικό της συμβούλιο δεν βρίσκεται μόνο ο πολύς….Blankfein αλλά και ο Lakshmi Mittal είναι ο ιδρυτής της Mittal Steel μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες χάλυβα στον κόσμο.
Στο ΔΣ της Goldman Sachs συμμετέχει και ο Peter Oppenheimer  ένας ικανότατος managers που θήτευσε στην Apple.
Μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον πλανήτη δεν έχει στο διοικητικό συμβούλιο μόνο τραπεζίτες άρα ο μύθος μόνο τραπεζίτες στο ΔΣ καταρρίπτεται.

Η διεθνής εμπειρία…αποδεικνύει ότι το ελληνικό μοντέλο είναι πρωτοτυπία, είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα αποδώσει και γρήγορα θα καταγραφούν οι αδυναμίες του.
Επειδή λοιπόν η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάλυψε τον τροχό…οι δανειστές βλέπουν ότι κάποιες διορθώσεις θα μπορούσαν να γίνουν….

Όμως οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι διορθώσεις και όχι ριζικές αλλαγές στον ελληνικό νόμο για τα διοικητικά συμβούλια θα έχουν ως στόχο να…βολέψουν ορισμένους που δεν μπορούν να βολευτούν γιατί δεν εμπίπτουν στον ελληνικό νόμο.

Η περίπτωση της Alpha bank

Η Alpha bank θεωρείται και είναι η πιο συμπαθής τράπεζα – μαζί με την Eurobank – στον SSM.
Επίσης ο Paulson δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα, έχει καλή συνεργασία με την διοίκηση.
Στην Alpha bank είχε ανακύψει και παραμένει το εξής πρόβλημα.
Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν 4 εκτελεστικά μέλη που πρέπει να γίνουν 3 εκτελεστικά μέλη.
Με δεδομένο λοιπόν ότι γενικώς η Alpha bank είναι τράπεζα που δεν έχει εμπλακεί σε διάφορα ζητήματα, είναι πιθανό – όχι οριστικό – αλλά πιθανό να δώσουν χρόνο στην Alpha bank.... χρόνο επαρκή για να γίνουν οι αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης