Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ιταλία αναζητάει λύση 5 δισ. για την Paschi, στο +5% η μετοχή - To μοντέλο της τιτλοποίησης χωρίς bail in

tags :
Η Ιταλία αναζητάει λύση 5 δισ. για την Paschi, στο +5% η μετοχή - To μοντέλο της τιτλοποίησης χωρίς bail in
Να σημειωθεί ότι όπως είχε αναφέρει η Goldman Sachs από τα 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα 210 δισεκ είναι οριστικά κόκκινα δάνεια... στις Ιταλικές τράπεζες
(upd4)Ισχυρή άνοδο +5% καταγράφει η μετοχή της Monte Dei Paschi στην Ιταλία απόρροια της προσδοκίας ότι θα βρεθεί λύση για την ανακεφαλαιοποίηση της πριν τα stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016.
Γενικά ο τραπεζικός κλάοδς στην Ιταλία ανακάμπτει ενώ μη τραπεζικές εταιρίες όπως η Telecom Italia καταγράφει άνοδο +11%.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κεφαλαιακές ανάγκες στις Ιταλικές τράπεζες στα stress tests να φθάσουν το πολύ στα 8-9 δισεκ. και όχι 18 δισεκ. ή 30 δισεκ. που έχουν εκτιμηθεί κατά καιρούς...

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Ενόψει των stress tests στις 53 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη στις 29 Ιουλίου του 2016 στις 23:00 το βράδυ από την ΕΚΤ….στην Ιταλία η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να διασώσει την Monte Dei Paschi.
Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες του bankingnews που έχει παρουσιάσει εδώ και εβδομάδες οι 5 ιταλικές τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests θα χρειαστούν 8-9 δισεκ. νέα κεφάλαια ή και οριακά χαμηλότερα.

Η παλαιότερη τράπεζα της Ευρώπης έχει ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι τώρα 2 φορές από κρατικά κεφάλαια περί τα 8 δισεκ. και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 4,5 με 5 δισεκ.
Σε δημοσίευμα του οι Financial Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας έχοντας αποτύχει να βρουν μια συμφωνία με την ΕΕ αναζητούν ιδιωτικά κεφάλαια περίπου 5 δισεκ. με τα οποία θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Monte Dei Paschi ώστε να αποτραπεί η κρατικοποίηση της τράπεζας.
Με την κεφαλαιοποίηση περίπου στα 830 εκατ ευρώ μια αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. σημαίνει ακραίο dilution στα επίπεδα της αραίωσης που υπέστησαν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.
Στόχος της Ιταλικής κυβέρνησης είναι προ των stress tests να ανακοινώσει ένα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης – διάσωσης ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της τράπεζας μετά τα stress tests.
O Ιταλός πρωθυπουργός Renzi, έχει σχεδιάσει ένα δημοψήφισμα το φθινόπωρο για το σύνταγμα και στόχος του είναι να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα ειδικά στους ομολογιούχους επενδυτές.
Αν σημειωνόταν ένα γενικευμένο bail in στην Ιταλία ο Renzi θα αποτύγχανε στο δημοψήφισμα, εξέλιξη που θα τον οδηγούσε σε παραίτηση.  
Όμως οποιαδήποτε  διάσωση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες BRRD που περιλαμβάνει και το bail in.
Πολλοί θεωρούν ότι αν η Monte dei Paschi υποχρεωθεί σε bail in τότε θα υποστούν μεγάλης κλίμακας ζημίες οι ομολογιούχοι.
Μια λύση που είχε εξεταστεί στο παρελθόν ήταν να υπάρξει ένας συνδυασμός από 10 δισεκ. πολύ εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με 5 δισεκ. ανακεφαλαιοποίηση.
Η κυβέρνηση να σημειωθεί προσπάθησε να πείσει την Intesa Sanpaolo και UBI Banca να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να εξαγοράσουν την Monte dei Paschi αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
Όποια τράπεζα εξαγοράσει την Monte Dei Paschi χωρίς να υπάρχει σαφής διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα καταρρεύσει χρηματιστηριακά.
Με βάση το σχέδιο των 10 δισεκ. προβληματικών δανείων της Monte dei Paschi θα ενταχθούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού το οποίο θα τιτλοποιήσει τα 10 δισεκ. θα υπάρξει μια συμμετοχή LMEs προαιρετικά – όπως και στην Ελλάδα – ενώ θα εμπλακεί και η Atlante.
Η λύση αυτή είχε εξεταστεί από την J P Morgan ειδική στα σύνθετα δομημένα προϊόντα αναφέρει το Zero Hedge.
Από τα 10 δισεκ. τα 7 δισεκ. των προβληματικών δανείων θα εγγυώνται μέρος των ομολογιακών δανείων και ταυτόχρονα θα χορηγηθεί ένα δάνειο γέφυρα από τράπεζες όπως η JPMorgan και η Ιταλική Mediobanca, η τράπεζα επενδύσεων της Ιταλίας.
Και ενώ αναζητείται λύση η Credit Suisse πρόσφατα είχε προβλέψει ότι οι Ιταλικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα χρειαστούν 30 δισ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι όπως είχε αναφέρει η Goldman Sachs από τα 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα 210 δισεκ είναι οριστικώς κόκκινα δάνεια στις Ιταλικές τράπεζες



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης