Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί βυθίζονται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - Διοικητική κρίση και πιθανές εκροές κεφαλαίων….λόγω stress tests

Γιατί βυθίζονται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - Διοικητική κρίση και πιθανές εκροές κεφαλαίων….λόγω stress tests
Ορισμένοι ξένοι θεωρούν «από το να είναι εγκλωβισμένοι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι προτιμότερο να επικεντρωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές αμέσως μετά τα stress tests»
Η διοικητική κρίση στις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με την πιθανότητα ορισμένοι ξένοι να πουλήσουν Ελλάδα για να αγοράσουν μετοχές άλλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων αμέσως μετά τα stress tests ή να συμμετάσχουν σε επικείμενες ΑΜΚ σε ευρωπαικές τράπεζες οδηγεί σε απαξίωση τις χρηματιστηριακές αξίες των ελληνικών τραπεζών.
Π.χ. στις 28 Ιουλίου σημεώθηκε ισχυρή πτώση με απώλειες έως -8%, οι αξίες των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει με όρους P/BV στα 0,15 πλησιάζουν εκ νέου τις πολύ αρνητικές επιδόσεις των Ιταλικών τραπεζών.

Η διοικητική κρίση έχει απονευρώσει τις τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές δεν ξέρουν ποιοι θα είναι οι managers και ως εκ τούτου αποστασιοποιούνται.
Όσον αφορά τα stress tests και παρά την σχετική τρομοκρατία περί μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών, η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι η ΕΚΤ δεν θα προκαλέσει τραπεζική κρίση εκεί που δεν υπάρχει.
Θα υπάρξει ωραιοποίηση στα stress tests που θα ανακοινωθούν στις 23:00 στις 29 Ιουλίου του 2016.....
Η αναφορά ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες σε 13 τράπεζες από την Credit Suisse στα stress tests ίσως είναι το ανώτατο που θα μπορούσαμε να δούμε από τα stress tests.
Προβλήματα έχουν Ιταλικές, Γερμανικές όχι όμως για τα NPLs και οι Πορτογαλικές τράπεζες.
Οι Ισπανικές και οι γαλλικές βρίσκονται σε καλή σχετικά κατάσταση.
Ορισμένοι άλλοι θα πουν ότι η απονεύρωση στο χρηματιστήριο αποδίδεται στην καλοκαιρινή ραστώνη.
Όμως όλα αυτά δεν εξηγούν την πραγματικότητα.
Υπάρχουν 4 λόγοι που επιδρούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι 4 είναι πολύ κρίσιμοι.

1)Ορισμένα χαρτοφυλάκια ξένων κυρίως είναι πιθανό να ρευστοποιούν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες ώστε να τοποθετηθούν στις ΑΜΚ όσων ευρωπαϊκών τραπεζών χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Επίσης υπάρχουν μερικοί επενδυτές που π.χ. έχουν επενδύσει 100 ευρώ σε διάφορες μετοχές στην Ευρώπη.
Λόγω των stress tests θέλουν να επικεντρωθούν στην βασική ομάδα των 51 τραπεζών ή σε χρηματιστήρια τα οποία βραχυπρόθεσμα μπορεί να ευνοηθούν από τα αποτελέσματα των stress tests.
Ορισμένοι ξένοι θεωρούν «από το να είναι εγκλωβισμένοι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι προτιμότερο να επικεντρωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές αμέσως μετά τα stress tests»

2)Το εντυπωσιακό με τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι αποτιμώνται με όρους τιμής προς λογιστικής αξίας 0,20 και η Πειραιώς 0,15 δηλαδή οι επεννδυτές αποτιμούν τις ελληνικές τράπεζες όπως την Monte Dei Paschi και όχι όπως άλλες Ιταλικές τράπεζες που έχουν καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα.
Τι σημαίνει αυτό ότι οι επενδυτές προβλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.


3)Οι διοικητικές αλλαγές που δρομολογούνται στις τράπεζες μπορούν να αλλάξουν την πολιτική προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια.
Νέες διοικήσεις στις τράπεζες σημαίνει αυστηρότερη πολιτική ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια που είναι ο πιο ευπαθής τομέας των δανείων.
Θα σκεφθούν πολλοί ότι ένα πιο αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω εξυγίανση αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος…
Αλλαγή στην στρατηγική διαχείρισης προβληματικών δανείων μπορεί να σηματοδοτήσει νέες ζημίες όπερ σημαίνει μελλοντικός κίνδυνος για αυξήσεις κεφαλαίου.
Ήδη οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα NPLs είναι μη υλοποιήσιμοι.
Για το 2016 εκτιμάται ότι τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των δανείων θα αυξηθούν κατά 2 δισεκ. από 116,4 σε 118,4 δισεκ.
Θα υπάρξουν και διαγραφές περίπου 1,8 με 2,2 δισεκ. που θα μειώσουν τον πυρήνα των NPLs.
Όμως στόχοι όπως να μειώνονται τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 17 με 18 δισεκ. σε ετήσια βάση είναι ανέφικτοι.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να πουληθούν δάνεια που σημαίνει θα πρέπει να αποτιμηθούν
Α)Ύψος προβλέψεων
Β)Επάρκεια εγγυήσεων
Γ)Αξία εγγυήσεων σε νέα αναπροσαρμοσμένη βάση με βάση τις τρέχουσες αξίες.
Οι τράπεζες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα τους θα χρειαστούν να πουλήσουν και θα πουλήσουν πολλά προβληματικά δάνεια και αυτό σημαίνει ζημίες και μείωση κεφαλαίων.
Στην Ιταλία τα προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 19,8% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 66% του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο.

4)Στους επόμενους μήνες ανεξαρτήτως των λογιστικών τρικ, με δανειακά να βελτιώνεται το ΑΕΠ….η πραγματική οικονομία θα δεχθεί ένα ισχυρό σοκ.
Λόγω καταβολής φόρων και άλλων εισφορών το εισόδημα θα πληγεί και το προσδοκώμενο όφελος από την μερική απελευθέρωση των capital controls θα μηδενιστεί.
Οι χρεοκοπίες των εταιριών θα συνεχιστούν και συνολικά το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας θα επιδεινωθεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η προοπτική των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο…προφανώς δεν είναι θετική.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης