Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναξιόπιστα τα stress tests στις 51 τράπεζες με την δήθεν ζημία των 269 δισ ευρώ – Προσωρινή η άνοδος στις μετοχές

tags :
Αναξιόπιστα τα stress tests στις 51 τράπεζες με την δήθεν ζημία των 269 δισ ευρώ – Προσωρινή η άνοδος στις μετοχές
Δυστυχώς όμως ακόμη μια φορά χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει πραγματική εξυγίανση στις τράπεζες.
Η ΕΚΤ, η ΕΒΑ και βεβαίως οι 49 από τις 51 τράπεζες στην ΕΕ εκμεταλλευόμενοι τα stress tests θα περάσουν μαζικά το μήνυμα ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη είναι αξιόπιστος, φερέγγυος και το πρόβλημα των NPLs στην Ιταλία ή το ρίσκο στα παράγωγα στην Γερμανία ή ο αδύναμος χρηματοπιστωτικός τομέας στην Πορτογαλία είναι φαινομενικά όχι πραγματικά προβλήματα.
Όλοι θα αισθανθούν άνετα που ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτός βεβαίως οι αγορές, οι επενδυτές θα επιβραβεύσουν αυτά τα «θετικά stress tests» με άνοδο στις μετοχές.
Την 1η Αυγούστου του 2016 την Δευτέρα θα έχουμε άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απόρροια αυτών των πολύ θετικών stress tests.
Δυστυχώς όμως ακόμη μια φορά χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει πραγματική εξυγίανση στις τράπεζες.
Χάθηκε μια ευκαιρία να υπάρξει μια γενναία και ουσιαστική κάθαρση στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Τα stress tests δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια ωραιοποίησης και λογιστικού μαγειρέματος των προβλημάτων.
Αν προέκυπτε τραπεζική κρίση στην Ευρώπη τώρα όχι μόνο η ΕΕ θα βυθιζόταν σε ύφεση αλλά θα αποδεικνυόταν η αναποτελεσματικότητα της ΕΚΤ η οποία έχει αυξήσει κατά 1,1 τρισεκ. ευρώ τον ισολογισμό της για να….φουσκώσει τις αποτιμήσεις των ομολόγων και των μετοχών.
Τα stress tests συγκάλυψαν τα προβλήματα και αυτό δεν αποτελεί απλά μια εκτίμηση συνομωσίας.
Βέβαια θα πουν πολλοί ότι τα stress tests στις 51 τράπεζες «δαπάνησαν» 269 δισεκ. καθώς τόση ήταν η θεωρητική απώλεια σε κεφάλαιο των 51 τραπεζών με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests σε σύνολο κεφαλαίων 1,238 τρισεκ. ευρώ.
Ο Renzi ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν ήταν αυτός που 3 φορές προειδοποίησε ότι υπάρχουν τράπεζες με ακραία επικίνδυνη έκθεση σε παράγωγα;
Υπονοούσε την Deutsche bank…ωστόσο και η BNP Paribas έχει μεγάλη έκθεση σε παράγωγα.
Οι Γερμανοί ως απάντηση στα υπονοούμενα Renzi δεν είπαν ότι οι Ιταλικές τράπεζες έχουν προβλήματα τεράστιας κλίμακας με τα NPLs;
Όλα αυτά όμως ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν και το αποκορύφωμα όλων τι είδαμε η Deutsche bank να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Monte Dei Paschi….την οποία είχε κατηγορήσει ο Renzi ως φούσκα…

Ποια ήταν τα αποτελέσματα των stress tests

Από τα stress tests στο δυσμενές σενάριο υπέστησαν ζημία 269 δισεκ.
Δηλαδή στα διάφορα δυσμενή σενάρια που ελήφθησαν υπόψη οι τράπεζες υπέστησαν μια ζημία 269 δισεκ. ευρώ.
Μια ζημία θεωρητική καθώς τα stress tests αποτυπώνουν ένα δυνητικό κίνδυνο.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται για τις «καλές» επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ότι τα τελευταία 2,5 με 3 χρόνια έχουν αυξήσει τα κεφάλαια τους 180 δισεκ. οπότε είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Όμως αυτό αποτελεί ένα παραμύθι.
Η ΕΚΤ με το 1,1 τρισεκ. αγορά τραπεζικών assets και ομολόγων έχει παραμορφώσει την πραγματική εικόνα των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη.
Ένα βάρος 360 δισεκ. στην Ιταλία από τα προβληματικά δάνεια με τις εξασφαλίσεις να είναι μόνο 210 δισεκ….μας είπαν ότι για μια ζημία 150 δισεκ. οι Ιταλικές τράπεζες θα καθαρίσουν με μια ανακεφαλαιοποίηση 8-10 δισεκ. εκ των οποίων τα 5 δισεκ. η Monte Dei Paschi.

Τα εικονικά αποτελέσματα

Για να μην φανούν προκλητικά αναξιόπιστα τα stress tests η EBA η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών και η ΕΚΤ έπρεπε να στρεσάρουν με τέτοιο τρόπο τις τράπεζες ώστε να φανεί ότι ήταν σκληρά και επώδυνα stress tests.
Στο πλαίσιο αυτό
1)Έβγαλαν με αρνητικά κεφάλαια την Monte Dei Paschi -2,44% έχοντας συνολικά απώλεια σε core tier 1 ακριβώς 14,51%.
Πρακτικά στο δυσμενές σενάριο η Monte Dei Paschi δεν είχε 8,44 δισεκ. κεφάλαια αλλά περίπου -1,5 δισεκ. κεφάλαιο ή απώλεια 10 δισεκ. λόγω των stress tests.
2)H Unicredit βρέθηκε με 7,10% core tier 1 ή απώλεια στο κεφάλαιο 3,29% με βάση τα stress tests.
Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 11 δισεκ. απώλεια κεφαλαίου.
3)Η Allied Irish bank με core tier 1 4,31% ή απώλεια σε κεφάλαιο 8,81% είχε την δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 51 τραπεζών στην ΕΕ.
4)Η Royal Bank of Scotland είναι απώλεια σε κεφάλαιο στα stress tests 7,45% με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 να μειώνεται από 15,53% στο 8,08%.
Πέρασε τα stress tests αλλά θα χρειαστεί διορθωτικές κινήσεις στα κεφάλαια της.

Να σημειωθεί ότι τις χειρότερες επιδόσεις εμφάνισαν
η Monte Dei Paschi -2,44% με αρνητικά κεφάλαια,
η Allied Irish 4,33%,
η Αυστριακή τράπεζα Raiffeisen με 6,12% θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαια της
η Banco Popular Espanol 6,62% θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαια της
η Bank of Ireland 6,15% θα χρειαστεί να ενισχύσει τα κεφάλαια της
Η Deutsche bank με 7,8% πέρασε τα stress tests αλλά ίσως χρειαστεί κάποιες διορθωτικές κινήσεις.
Κάτω από 8% στο core tier 1 που φαίνεται ότι θα αποτελέσει και κριτήριο για κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων - όχι κατ΄ ανάγκη ΑΜΚ -  και όχι μόνο το 5,5% core tier 1 που αποτελεί το ελάχιστο όριο....βρίσκονται 11 τράπεζες και αυτές θα κληθούν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας να βελτιώσουν τα κεφάλαια τους.
Ωστόσο όσες τράπεζες βρίσκονται πέριξ του 6% και χαμηλότερα είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους.



Τα stress tests δεν συμπεριέλαβαν τις 123 τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests του 2014 αλλά μόνο τις 51 μεγαλύτερες.
Προφανώς και υπήρχε σκοπιμότητα.
Αν οι 51 τράπεζες έχασαν 269 δισεκ. σε κεφάλαιο, πολλές τράπεζες από την θέση 52 έως 124 θα χρειαζόντουσαν σίγουρα ανακεφαλαιοποίηση και ίσως πάνω από 16-18 θα βρισκόντουσαν στην ίδια θέση με την Monte Dei Paschi δηλαδή αρνητικά κεφάλαια.
Τα stress tests δεν περιλαμβάνουν τον πιθανό αντίκτυπο ορισμένων κανονισμών που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, γνωστό ως «Βασιλεία IV» αναφέρει η KPMG, που θα οδηγήσει σε  350 δισ νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
Η Alvarez & Marsal, τονίζει ότι στο σκέλος των ομολόγων ήταν πιο ήπια τα stress tests.
Η PwC αναφέρει ότι τα stress tests εστιάστηκαν στην φερεγγυότητα, όχι στην οικονομική βιωσιμότητα των 51 τραπεζών.
Με βάση τα stress tests οι 51 τράπεζες υπέστησαν μια ζημία 349 δισεκ. από τον πιστωτικό κίνδυνο εκ των οποίων τα επιχειρηματικά δάνεια προκάλεσαν ζημία 144 δισεκ. στις τράπεζες στο δυσμενές σενάριο των stress tests.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης