Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβεται πίσω από την περιθωριοποίηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών; - H Ιταλία θα μας κάνει ζημιά προσεχώς

Τι κρύβεται πίσω από την περιθωριοποίηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών; - H Ιταλία θα μας κάνει ζημιά προσεχώς
Ενώ στην Ευρώπη εν μέσω θέρους τα χρηματιστήρια και οι μετοχές πηγαίνουν πολύ καλά - με αξιόλογους τζίρους και όγκους - στην Ελλάδα η κατάσταση είναι άκρως προβληματική... Γιατί;
Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο κάποιοι το αποδίδουν στην θερινή ραστώνη, κάποιοι σε συγκυριακούς λόγους.
Αναφερόμαστε στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις μετοχές των τραπεζών που στην κυριολεξία έχουν βυθιστεί και απαξιωθεί.
Η προσέγγιση της ραστώνης και των συγκυριακών λόγων θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον επιφανειακή και σε καμία περίπτωση δεν εξηγεί τους πραγματικούς λόγους.
Τι κρύβεται πίσω από την επενδυτική περιθωριοποίηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών;
Πριν παρουσιάσουμε τις πραγματικές αιτίες θα πρέπει να δούμε την συμπεριφορά των τραπεζών στην Ευρώπη και των χρηματιστηρίων.
Το συμπέρασμα είναι εντυπωσιακό.
1)Ο Euro Stoxx 600 βρίσκεται σε τιμές πλέον προ Brexit άρα σε διάστημα 48 ημερών ένας κεντρικός χρηματιστηριακός δείκτης βαρόμετρο επέστρεψε σε προ Brexit επίπεδα.
2)Ο DAX στην Γερμανία προσεγγίζει τις 11.000 μονάδες βρίσκεται στις 10,742 μονάδες.
Τα υψηλά κατεγράφησαν 5 Απριλίου του 2015 στις 12374 μονάδες.
Πριν το Brexit ο DAX βρισκόταν στις 10.200 μονάδες και έχει αναρριχηθεί στις 10.742 μονάδες δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα του Brexit.
3)Ο FTSE 100 πλησιάζει τις 7.000 μονάδες, έφθασε στις 6.914 μονάδες βρίσκεται περίπου 600 μονάδες υψηλότερα από τα προ του Brexit επίπεδα.
Μετά το Brexit ο FTSE 100 στην Βρετανία πλησιάζει τα υψηλά του Μαΐου του 2015 στις 6.984 μονάδες που αποτελεί υψηλό 14 ετών.
4)Στην Ιταλία ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜΙΒ βρίσκεται χαμηλότερα περίπου 1000 μονάδες από τα επίπεδα προ του Brexit.
Οι τρέχουσες τιμές διαμορφώνονται στις 16.969 μονάδες και προ του Brexit ήταν στις 17.966 μονάδες.
Ωστόσο μετά την ανακοίνωση των stress tests καταγράφεται σταθερή ανάκαμψη και από το χαμηλό 3 Αυγούστου του 2016 στις 16.000 μονάδες έχει αναρριχηθεί περίπου στις 17.000 μονάδες.  
Στην Wall Street οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σπάνε κάθε μέρα ρεκόρ, το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο...


Η πορεία του Euro Stoxx 600


Η πορεία του Γερμανικού DAX μετά το Brexit





Ακόμη και αν δούμε την χρηματιστηριακή πορεία επιμέρους μετοχών στην Ευρώπη.... εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν ανακάμψει πλην της Monte Dei Paschi λόγω της βέβαιης ανακεφαλαιοποίησης της.
Γενικά εν μέσω Αυγούστου – δηλαδή καλοκαιρινής ραστώνης – οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη έχουν γίνει τούρμπο.
Το ίδιο ισχύει και στην Wall Street έως τώρα με συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Δεν είναι της παρούσης να τονίσουμε ότι όλα αυτά είναι μια φούσκα που συντηρείται από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την Bank of England και ότι αυτή η φούσκα θα σκάσει βίαια κάποια στιγμή.

Και ενώ στην Ευρώπη εν μέσω θέρους τα χρηματιστήρια και οι μετοχές πηγαίνουν πολύ καλά - με αξιόλογους τζίρους και όγκους - στην Ελλάδα η κατάσταση είναι άκρως προβληματική.
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι παγιδευμένη και οι μετοχές των τραπεζών πλήρως απαξιωμένες.
Μάλιστα οι μετοχές των τραπεζών εμφανίζουν μεγάλα discount έναντι των πρόσφατων υψηλών τους.
Alpha bank discount έναντι των υψηλών 2016 περίπου -33%
Eurobank discount -60%
Εθνική discount -44%
Πειραιώς -58%
Attica bank -80%
Οι ελληνικές τράπεζες ενώ δεν συμμετείχαν στα stress tests του Ιουλίου του 2016 και οι επιπτώσεις του Brexit δεν ήσαν τόσο άμεσες στις ελληνικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε δραματικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να έχουν βελτιωθεί.

Τι κρύβεται πίσω από την περιθωριοποίηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών;

Τι κρύβεται πίσω από την επενδυτική περιθωριοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα;
Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι 4 αιτίες που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει.

Πρώτη Αιτία

Μετά το Brexit και μετά τα stress tests τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη ανακάμπτουν.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει υπόβαθρο ανόδου – όσο κρατήσει αυτή η άνοδος – στην Ευρώπη και πουλάνε από περιθωριακές αγορές όπου αισθάνονται εγκλωβισμένοι όπως η Ελλάδα.
Τι τελευταίο διάστημα περίπου 5 ή 6 μικρομεσαία hedge funds πουλούσαν ελληνικές τράπεζες για να ακολουθήσουν την άνοδο των σοβαρών χρηματιστηρίων της Ευρώπης.
Μπορεί να μιλάμε για ραστώνη στην Ελλάδα αλλά η μείωση του τζίρου στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ήταν πολύ μικρότερη λόγω διακοπών σε αντίθεση με την ελληνική απαξίωση.
Στην Γερμανία 2 Αυγούστου του 2016 ο τζίρος στο Dax ήταν ιδιαίτερα αυξημένος.

Δεύτερη Αιτία

Ορισμένα funds ήδη βλέπουν τι θα συμβεί.
Ξέρουν ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2016 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ειδικά στην Ιταλία.
Τα funds αυτά θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα προσεχώς ώστε να χτίσουν επενδυτικές θέσεις στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαικές τράπεζες που θα υλοποιήσουν ΑΜΚ.
Τα funds δεν βλέπουν φως στην Ελλάδα, η οικονομία παγωμένη, οι τράπεζες σε ημιθανή κατάσταση, οι διοικήσεις αντικαθίστανται και οι ξένοι δεν ξέρουν τι σχεδιάζουν οι έλληνες, στα NPLs παταγώδης αποτυχία.
Σε ένα τόσο θολό τοπίο η Ελλάδα δεν είναι επενδυτικός προορισμός.
Προφανώς και θα υπάρξουν ανοδικές αναλαμπές αργότερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά το κύριο ενδιαφέρον των ξένων δεν θα είναι η Ελλάδα προσεχώς.

Τρίτη Αιτία

Οι Ιταλικές τράπεζες θα γίνουν εφιάλτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και της αγοράς συνολικά και για ένα άλλο λόγο.
Οι Ιταλικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις προβληματικών δανείων, έχουν περίπου 360 δισεκ.
Θα πωλήσουν κάποια από αυτά.
Τα διεθνή funds που δραστηριοποιούνται στα NPLs στα προβληματικά δάνεια θα αγοράσουν Ιταλία γιατί η οικονομία βελτιώνεται και τα NPLs δάνεια έχουν collaterals που έχουν αξία που αποτιμάται και εμπορεύεται.
Από τα Ιταλικά προβληματικά δάνεια τα διεθνή funds θα βγάλουν λεφτά.
Στην Ελλάδα μέχρι να αποφασίσουν οι τράπεζες να πουλήσουν, θα έχουν κλείσει συμφωνίες οι ιταλικές τράπεζες με τα σοβαρά funds των κόκκινων δανείων και για τις ελληνικές τράπεζες θα απομείνουν τα απολειφάδια, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν προσφορές σε εξευτελιστικές τιμές π.χ. 15% με 25% της ονομαστικής αξίας με βάση το είδος και τις εξασφαλίσεις των NPLs.
Για να τεθεί απλά.
Οι ιταλικές τράπεζες θα βρουν αγοραστές την αφρόκρεμα και στην Ελλάδα θα καταλήξουν τα δεύτερα ή ξεπεσμένα funds.
Αυτή την παράμετρο δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τέταρτη Αιτία

Είτε μας αρέσει είτε όχι πολλά funds στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο «σοβαρής» αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος των NPLs των προβληματικών δανείων που φθάνουν τα 91 δισεκ. και των NPEs που ξεπερνούν τα 117 δισεκ. είναι σχεδόν μονόδρομος ο τέταρτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με έως 10 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες με την υφιστάμενη στρατηγικής παθητικής διαχείρισης των NPLs δεν χρειάζονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Διαθέτουν 28-29 δισεκ. κεφάλαια tangible book και σε γενικές γραμμές έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες όμως σε ένα σενάριο επιθετικής διαχείρισης των NPLs είναι 100% βέβαιο ότι θα χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί αποτρεπτικά.

Θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε και Πέμπτη Αιτία την απονεύρωση, την στασιμότητα και την ακινησία στην ελληνική οικονομία, την αίσθηση ότι έχει βαλτώσει το κράτος και η οικονομία και όλη αυτή η μίζερη κατάσταση μηδενίζει την επενδυτική ορατότητα.
Όμως αυτό το επιχείρημα θα το διαβάσετε πολλές φορές.
Για την ώρα θα εστιαστούμε στις 4 πρώτες βασικές αιτίες που εξηγούν γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν απαξιωθεί….
Αυτές τις 4 αιτίες μην τις υποτιμήσετε....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης