Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα ήταν οι ιδανικές τράπεζες στην Ελλάδα; - Ένα κείμενο που δεν πρέπει να διαβάσεις αν είσαι αλλεργικός στην αλήθεια

Πως θα ήταν οι ιδανικές τράπεζες στην Ελλάδα; - Ένα κείμενο που δεν πρέπει να διαβάσεις αν είσαι αλλεργικός στην αλήθεια
Αν οι ελληνικές τράπεζες πληρούσαν και τις 9 παραμέτρους του ιδανικού σεναρίου θα μπορούσαν να έχουν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο πάνω από 40 δισ. από περίπου 6 δισ. της τρέχουσας περιόδου.
Πως θα ήταν οι ιδανικές τράπεζες στην Ελλάδα;
Το ερώτημα από μόνο υποδηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν έχουν φθάσει στο ιδανικό επίπεδο.
Όμως το ερώτημα παραμένει πως θα ήταν οι ιδανικές τράπεζες στην Ελλάδα;

Επειδή δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά λάβαμε υπόψη τις εξής παραμέτρους για να σχηματοποιήσουμε στο άρθρο αυτό τις ιδανικές τράπεζες στην Ελλάδα.
Συγκρίναμε τα οικονομικά στοιχεία 8 τραπεζών 5 ευρωπαϊκών και των 3 καλύτερων στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα
P/E κέρδη ανά μετοχή
ROE απόδοση κεφαλαίων
ROA απόδοση ενεργητικού
Tangible book με πολύ χαμηλή αναλογία DTA και DTC
Μέσο όρο NPLs και NPEs των 8 τραπεζών του δείγματος
Εργατικό δυναμικό
Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα δείγμα ιδανικού σεναρίου και αυτό το ιδανικό σενάριο επιχειρούμε να το ελληνοποιήσουμε δηλαδή πως θα ήταν οι τράπεζες με βάση αυτό το ιδανικό σενάριο.

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι όσοι έχετε αλλεργία στην ωμή αλήθεια μην διαβάσετε το κείμενο αυτό….
Διαβάστε αλλού ότι όλα βαίνουν καλώς…
Το ιδανικό με οικονομικούς όρους δεν σημαίνει πάντα και ηθικό σπεύδουμε να διευκρινίσουμε με σαφή τρόπο.
Στο δείγμα μας έχουμε συμπεριλάβει BNP Paribas, Societe Generale, Santander, HSBC, Deutsche bank και Bank of America, J P Morgan και Goldman Sachs.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές τις 8 τράπεζες (τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσουμε όλη την ανάλυση με συγκριτικούς πίνακες και συγκρίσιμα μεγέθη) το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έπρεπε να διαθέτει

1)Οι εργαζόμενοι να μειωθούν από 44 χιλιάδες σε περίπου 34-35.000  δηλαδή μείωση κατά 9.000 – 10.000 λιγότερους από ότι έχει σήμερα ο κλάδος.
Παρ΄ ότι οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου Πειραιώς και Eurobank  και συνεχίζουν Εθνική και Alpha bank με στόχο 1400 και 500 εργαζομένους αντίστοιχα, οι μειώσεις αυτές δεν είναι επαρκείς.
Χρειάζεται να μειωθούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες κατά 9-10 χιλιάδες.
Οι 9-10 χιλιάδες εργαζόμενοι κοστίζουν στις τράπεζες 350-390 εκατ ευρώ τον χρόνο.
Με προγράμματα εθελουσίας εξόδου έξοδος 10.000 εργαζομένων θα κόστιζε περίπου 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ τα οποία δεν περισσεύουν στις τράπεζες.
Δυστυχώς όμως η έννοια περισσευούμενο προσωπικό στο ελληνικό banking υφίσταται αν δεν αλλάξουν σημαντικά οι βασικοί αριθμοδείκτες των τραπεζών, αν δεν βελτιωθούν αισθητά τα κέρδη.

2)Τα κεφάλαια των τραπεζών από 32 δισεκ. ή 28,6 δισεκ. με όρους tangible book δεν μπορούν να έχουν τόσο ακραία υψηλά επίπεδα DTA και DTC.
Οι ελληνικές τράπεζες σε ένα ιδανικό περιβάλλον θα πρέπει να αντικαταστήσουν 11 δισεκ. των κεφαλαίων τους με πραγματικά κεφάλαια όχι με λογιστικά – εικονικά κεφάλαια της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 11 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών είναι λογιστικά κεφάλαια δηλαδή ανύπαρκτα.
Για να τεθεί πιο απλά δεν μπορεί το ελληνικό banking να κρύβεται πίσω από λογιστικά κεφάλαια.
Ορισμένες τράπεζες...  δεν έχουν πραγματικά κεφάλαια αλλά μόνο λογιστικά ακραίο αλλά αληθινό.

3)Με όρους NPLs και NPEs δυστυχώς ο μέσος όρος του δείγματος των 8 τραπεζών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες.
Αν δεχθούμε ότι τα NPEs είναι 117 δισεκ. θα πρέπει να γίνουν 15-20  δισεκ. ευρώ. δηλαδή να μειωθούν κατά 102-97 δισεκ.
Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο.
Όμως και μείωση κατά 60 δισεκ. αν είχαμε στα NPEs θα ήταν σίγουρα ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός.

4)Με όρους απόδοσης.
Οι ελληνικές τράπεζες με όρους 2016 θα έχουν 8,3 με 8,5 δισεκ. έσοδα.
Θα έχουν 5 με 5,2 δισεκ. έξοδα και περίπου 3 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες με βάση ένα ιδανικό σενάριο θα έπρεπε να είχαν 10+ δισεκ. έσοδα περίπου 4 δισεκ. έξοδα και 1,4 δισεκ. προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι τράπεζες θα έβγαζαν κέρδη 4,6 δισεκ. ευρώ τον χρόνο. 

5)Οι τράπεζες στο ιδανικό σενάριο θα πρέπει να αφήσουν σχεδόν αμετάβλητα τα επιτόκια χορηγήσεων και σχεδόν να μηδενίσουν τα επιτόκια καταθέσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα ισορροπούσαν τα συνεχώς μειούμενα έσοδα από τόκους δανείων.

6)Οι ελληνικές τράπεζες ανεπίτρεπτα διαθέτουν ακραία εξάρτηση από την ΕΚΤ που αντιστοιχεί ELA και ΕΚΤ στο 29% του ενεργητικού.
Οι τράπεζες σε ένα ιδανικό σενάριο θα έπρεπε να είχαν εξάρτηση κάτω από 10 δισεκ. από το ευρωσύστημα και όχι 86 δισεκ.

7)Σε ένα ιδανικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες – παρ΄ ότι καταστράφηκαν από το PSI+ λόγω του haircuts των ομολόγων – θα έπρεπε να διέθεταν πάνω από 20 δισεκ. ελληνικού χρέους ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Με σημερινά επιτόκια μέσων όρων 7% θα αποκόμιζαν 1,4 δισεκ. τόκους από ελληνικά ομόλογα τον χρόνο.

8)Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει σε ένα ιδανικό σενάριο να αντλούν τουλάχιστον 20 δισεκ. ρευστότητα απευθείας από τις αγορές.
Προφανώς βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο σενάριο.

9)Οι τράπεζες να δανείζουν την πραγματική οικονομία με 4 -5 δισεκ. ετησίως καθαρή πιστωτική επέκταση δηλαδή χορηγήσεις μείον αποπληρωμές να είχαμε 4-5 δισεκ. αύξηση των δανείων.

Αξιολογώντας το ιδανικό σενάριο με την ωμή πραγματικότητα διαπιστώνει εύκολα κανείς πόσο απέχει από το ιδανικό σενάριο το ελληνικό banking.
Αν οι ελληνικές τράπεζες πληρούσαν και τις 9 παραμέτρους του ιδανικού σεναρίου θα μπορούσαν να έχουν κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο πάνω από 40 δισεκ. από περίπου 6 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης